Xavi edzőként ma Rijádban ülhet először a kispadon El Clásicón

A spanyol Szuperkupa elődöntőjében csap össze a Szaúd-Arábiai fővárosban a Barcelona és a Real Madrid.

2022. 01. 12. 7:13
Nem a játékosait hibáztatta a vereség után Fotó: AFP/JOSEP LAGO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig kezdődött el az év, és már is itt van az idei első El Clásico – szerda este összecsap egymással a Barcelona és a Real Madrid. Tétmeccs lesz, de nem bajnoki, arra március 20-án kerül sor a Bernabeu-stadionban, most a spanyol Szuperkupa, a Supercopa de Espana elődöntőjében találkozik egymással a két ősi rivális.

Nem elírás, valóban elődöntő lesz, a mindenütt máshol szokásos egymeccses formát ugyanis a spanyolok 2019-ben megváltoztatták. Nem hóbortból, hirtelen jött sugallat parancsára vagy szakmai érvek alapján: a pénz miatt. A helyszín ugyanis Rijád, Szaúd-Arábia fővárosa, mert ebben állapodott meg három évre a liga a szaúdiakkal, és ez több mint ötvenmillió eurót hozott a konyhájára. Aki emiatt kárhoztatná a spanyolokat, annak jusson eszébe, hogy nem ők voltak az elsők, az olasz Szuperkupa-meccs helyszíne volt már Washington, New York, Peking, Sanghaj, Doha, Dzsidda és Rijád is.

A koronavírus természetesen ebbe a szerződésbe is beleavatkozott. A járvány miatt a 2021-es szuperkupa zárófejezetét is Spanyolországban rendezték meg: a sevillai döntőben a Barca hosszabbítás után 3-2-re kikapott a harmadszor végső nyertes Athletic Bilbaótól. Az volt a Supercopa de Espana 37. kiírása, az után, hogy a 2019-es rendezvény elmaradt, 2020-ban pedig, az első szaúdi „kupavendégség” alkalmával először bonyolították le négycsapatos formátumban a tornát. Ezen az előző szezon bajnokán és kupagyőztesén kívül még a La Liga ezüst- és bronzérmese vehetett részt, s a végső siker a Real Madridé lett, amely a döntőben 0-0-s döntetlent követően büntetőkkel 4-1-re nyert az Atlético Madrid ellen. Ez volt a királyi gárda történetének 11. szuperkupa-diadala, ám az 1982 óta létező sorozat legeredményesebbje a legutóbb 2018-ban első Barcelona, amely 13-szoros győztes.

Az idei négycsapatos eseményen a két nagy közül az egyik biztosan nem szaporítja az elsőségeinek a számát, hiszen csak az egyikük juthat be a fináléba, ahol a másik elődöntő, a legutóbbi spanyol bajnok Atlético Madrid és a szuperkupa-címvédő Athletic Bilbao összecsapásának a továbbjutójával találkozik. 

 

Fotó: AFP/Lluis Gene

 

A végső sikerre legesélyesebbnek a fogadóirodák és a szakértők többsége is a Real Madridot tartja, a jó formában levő királyi gárda ráadásul ki lehet éhezve a sikerre, hiszen a tavalyi szezonban trófea nélkül maradt, míg a Barca a spanyol Király Kupa győzteseként lép pályára a rijádi Fahd Király Stadionban örök riválisával szemben. A Barcelonánál emellett először szerepel El Clásicón vezetőedzőként a katalánok korábbi középpályása, Xavi, s volna mit törleszteni a Reallal szemben, amelyet csapata csaknem három éve, 2019 márciusa óta nem tudott legyőzni. 

Éppen emiatt a Barcelona számára lehet fontosabb ez a találkozó, hiszen a csapat átalakulóban van, hosszú idő óta először veszélyben forog a Bajnokok Ligáját elérő helyezés elérése, és egy siker nagyot dobhatna a katalánok ingatag önbizalmán. Hétfőn még úgy tűnt, hogy Pedrire és Ferran Torresre sem számíthat Xavi a Real Madrid elleni Szuperkupa-mérkőzésen – a két játékos nem is utazott el a csapattal Rijádba –, a délutáni órákban azonban (több mint egy hét után) mindkettőjüknek negatív lett a koronavírustesztje, így kedd reggel a társak után repültek a Közel-Keletre. 

Egyes sajtóhírek szerint Xavi mindkét játékost a kezdőcsapatba jelölheti a szerdai meccsen, dacára annak, hogy mindketten hónapokat hagytak ki. A Barca trénere úgy érzi, kockáztatnia kell annak érdekében, hogy csapata sikerrel vegye a csatát, épp ezért a kézközépcsonttörés miatt múlt pénteken megműtött Ronald Araújo is bekerülhet a kezdő tizenegybe. Jó hír a katalánok szurkolói számára, hogy Ferran Torres esetében már az sem jelenthet akadályt, hogy nincs beregisztrálva a spanyol ligánál, mert a klub Samuel Umtiti szerződésének meghosszabbítása (és fizetésének nagymértékű csökkentése) után sort tudott erre keríteni.

A szerdai találkozó 20 órakor kezdődik (tv: Digisport 1), a győztes a vasárnapi döntőben a csütörtökön ugyancsak 20 órakor startoló Atlético Madrid–Athletic Bilbao párharc továbbjutójával csap össze.

Borítókép: Xavi eddig csak játékosként vehetett részt az El Clásicón, most edzőként élheti meg a nagy rangadót (Fotó: Josep Lago)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.