Bevehetetlen várakat ostromol a Juventus és a Lille

A labdarúgó Bajnokok Ligája címvédője, a Chelsea, valamint a kétszeres győztes Juventus is visszatér kedden a pályára, előbbi a jobb napokat is látott Lille-t fogadja a nyolcaddöntő első mérkőzésén, utóbbira nagyobb feladat vár a Villarreal stadionjában.

2022. 02. 22. 7:17
Crystal Palace vs Chelsea FC
epa09772843 Chelsea's goalkeeper Edouard Mendy reacts during the English Premier League soccer match between Crystal Palace and Chelsea FC in London, Britain, 19 February 2022. EPA/Vince Mignott EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications Fotó: Vince Mignott
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindenki esélyesként tekint ránk a Lille ellen, de nekünk nem ezzel a hozzáállással kell nekivágnunk a meccsnek – figyelmeztetett Thomas Tuchel, a Chelsea vezetőedzője. – Mostanában kicsit nehezebben mennek a dolgaink, mint máskor. Éppen ezért nem szabad elrugaszkodnunk a valóságtól,  túl nagy elvárásokat támasztani magunkkal szemben, már csak azért sem, mert a tabella közepén tanyázó csapatok elleni meccsek egyébként is nehezek. Ugyanakkor magabiztosak vagyunk, mert a kupasorozatok kieséses szakaszában mindig jó teljesítménnyel rukkolunk elő, ráadásul a szurkolóink is mögöttünk állnak majd.

Furcsa dolog egy bajnokság címvédőjére úgy hivatkozni, mint a középmezőny tagjára, azonban a tavalyi francia bajnokkal tényleg ez a helyzet. A Lille kiélezett csata után nyerte meg 2021-ben a Ligue 1-t a PSG előtt, de idén már más arcát mutatja a csapat, csupán a 11. a tabellán, és legutóbbi hét tétmérkőzése után mindössze két alkalommal távozott győztesen a pályáról. Nem véletlen tehát, hogy a kedd esti Bajnokok Ligája-csörte előtt sem a francia együttes számít esélyesnek; főleg, mert a BL-címvédő lesz az ellenfele. Hozzá kell tenni, hogy a magabiztos idénykezdet után valamelyest a Chelsea is megtorpant, éllovas volt, most tizenhárom pont hátránnyal csak a harmadik a Premier League-ben, ugyanakkor legutóbbi öt tétmeccsét egyaránt megnyerte, köztük másfél hete a klubvilágbajnokság döntőjét.

A londoniak a védelmükre támaszkodhatnak, kapujuk szinte bevehetetlen: Édouard Mendy a BL csoportkörében hatból négy összecsapást hozott le kapott gól nélkül, az idényt tekintve 17 találkozón tizenháromszor „nullázott” a Chelsea mezében. 

Hazai pályán hengerel a gárda, szeptember óta nem kapott ki a Stamford Bridge-en. Meglepő lenne, ha éppen egy francia középcsapat tudná megtörni ezt a remek sorozatot.

A Villarrealnak otthon fut a szekere

A kedd este másik két főszereplője, a Juventus és a Villarreal még sosem találkozott egymással. Ezt a párharcot inkább tekinthetjük kétesélyesnek, mert bár a Juventus kétségkívül nagyobb névnek számít Európában, az olasz rekordbajnok a közelmúltban a győzelmek mellett a döntetleneket is halmozta, és csupán a negyedik helyet foglalja el Serie A tabelláján. Persze a La Ligában hatodik Villarreal otthonában a döntetlen nem számítana rossz eredménynek, a spanyoloknak hazai pályán fut a szekerük, majdnem három hónapja veretlenek az Estadio de la Cerámicában. A sérüléseket tekintve mindkét vezetőedzőnek főhet a feje, a legjobb támadókra egyik oldalon sem számíthatnak: a hazaiaknál Gerard Moreno, a vendégeknél Paulo Dybala, Federico Chiesa és Federico Bernardeschi sem bevethető. Az olaszoknál a védelem összeállításával is akadhatnak gondok, Luca Pellegrini és Daniele Rugani is sérült, míg Leonardo Bonucci és Giorgio Chiellini játéka kérdéses.

Massimiliano Allegri tisztában van vele, hogy nem szabad leírni az előző idényben az Európa-ligában győzedelmeskedő Villarrealt:

– Ötven-ötven százalékos esélyünk van, hogy bejussunk a legjobb nyolc csapat közé. A célunk, hogy ott legyünk a következő körben, de a továbbjutás kérdése nem az első mérkőzésen fog eldőlni, holnap ugyanakkor kiváló lehetőségünk nyílik arra, hogy közelebb kerüljünk a negyeddöntőhöz. Azt akarom, hogy mi birtokoljuk többet a labdát, de akkor is összpontosítanunk kell, amikor az ellenfélnél van a játékszer. Összességében ez egy olyan meccs, ahol kulcsfontosságú a türelem – vélekedett az olaszok trénere.

Amitől nem kell tartaniuk a Zebráknak, az az idegenben lőtt gólok szabálya miatt való kiesés. A Juventus az elmúlt két idényben ugyanis vendégként nem parádézott, emiatt esett ki a BL-ből, idén viszont ez a szabály már nem él, talán mondhatjuk, hogy Allegri csapata ezzel jól járt.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés: 

Chelsea (angol)–Lille (francia) 21.00 (tv: M4 Sport)

Villarreal (spanyol)–Juventus (olasz) 21.00 (tv: Sport 2)

Borítókép: Édouard Mendy, a Chelsea kapusa (Fotó: EPA/Vince Mignott)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.