BL: A Benfica játékosa gólörömével állt ki Ukrajna mellett

Roman Jaremcsuk állította be a 2-2-es végeredményt a Benfica és az Ajax lisszaboni Bajnokok Ligája-mérkőzésén, ám igazán nagyot az ukrán játékos gólöröme szólt.

2022. 02. 24. 10:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán mindkét Bajnokok Ligája-mérkőzésen csereként beszállt játékos állította be a végeredményt: Madridban a fiatal Anthony Elanga, míg Lisszabonban Roman Jaremcsuk.

Az ukrán támadót a hatvankettedik percben vetette be a Benfica, és tíz perccel később egyenlített az Ajax ellen. A játékvezetők és a futball felügyelő szervei az elmúlt években már leszoktatták a labdarúgókat a mezlevételes gólörömről, Roman Jaremcsuk azonban mindenképp üzenni akart hazájának az ukrán címerben megjelenő háromágú szigony megmutatásával, így nem bánta a sárga lapot.

Az ukrán játékos a mérkőzés után a közösségi médiában szavakkal is kifejezte gesztusának lényegét.

– Ukrán vagyok, és büszke vagyok erre. Több ezer kilométerre vagyok a hazámtól, de innen is támogatni akarok mindenkit, akinek feszültségben kell élnie saját földjén, eljött az összefogás ideje.

Ez a mi országunk, a mi történelmünk, a mi kultúránk, a mi népünk és a mi határaink.

Köszönöm az országunkat védők bátorságát. Dicsőség Ukrajnának! – olvasható Jaremcsuk bejegyzésében.

Kérdés, hogy az üzenetnek lesz-e következménye a sárga lapon túl. Az UEFA elvileg tiltja a politikai üzenetnyilvánítást, bár pontosan tudjuk, hogy ez rugalmas szabály.

Az európai szövetséget Jaremcsuk ünneplésén túl is kényes helyzetbe hozza az ukrajnai háború, mert a Bajnokok Ligája idei döntőjének a tervek szerint Szentpétervár adna otthont. A fegyveres konfliktus következményei között felmerülhet a finálé áthelyezése, csakhogy ezt aligha nézné jó szemmel az UEFA egyik legfontosabb szponzora, az orosz Gazprom.

Az európai szövetség a tavalyi Európa-bajnokságon kirobbant mezbotrányban elhessegette az orosz panaszokat. Az ukrán mezen az ország sziluettje szerepelt, a Krím-félszigettel, Donyeckkel és Luhanszkkal együtt. Az ábrázolást az oroszok tiltakozása ellenére nem kifogásolta az UEFA, csupán az alig észrevehető „Dicsőség Ukrajnának!” szlogent távolíttatta el a szerelésről.

Borítókép: Roman Jaremcsuk (Fotó: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.