Egy 17 éves tehetség vezérletével szárnyal Szlovákia

Elsőként Szlovákia jutott az elődöntőbe a téli olimpia férfi jégkorongtornáján, miután a szerdai negyeddöntőben büntetőkkel 3-2-re legyőzte a negyeddöntőbe csoportgyőztesként érkezett Egyesült Államok csapatát. Egy csupán 17 éves tehetség a szomszédaink vezére. Később az USA után Kanada is kiesett, nincs tengerentúli együttes a legjobb négy között. Oroszország–Svédország, Finnország–Szlovákia a pénteki elődöntők párosítása.

Magyar Nemzet
2022. 02. 16. 8:36
szlovákia-usa
Slovakia's Marek Hrivik (R) celebrates with teammates after scoring a goalduring the men's play-off quarterfinal match of the Beijing 2022 Winter Olympic Games ice hockey competition between USA and Slovakia, at the National Indoor Stadium in Beijing on February 16, 2022. (Photo by Antonin THUILLIER / AFP) Fotó: Antonin THUILLIER / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokadszorra is érdemes hangúlyozni, hogy az észak-amerikai profiliga, az NHL sztárjai nincsenek ott az olimpián, ami az amerikai–szlovák meccsen természetesen a tengerentúliakat sújtotta jobban. 

Mi több, az amerikaiak keretében 14 egyetemista szerepel, az USA ezzel együtt többek között Kanadát is legyőzve százszázalékos mérleggel, csoportelsőként került a negyeddöntőbe. A szlovákok ezzel szemben egyetlen győzelemmel és két vereséggel csupán harmadikként végeztek a C csoportban. A negyeddöntőbe jutásért aztán simán, 4-0-ra verték a németeket.

Az amerikaiak támadtak többet, mégis a szlovákok szereztek vezetést a csupán 17 éves Juraj Slafkovsky révén. A finn Turku fiataljának ez már az ötödik gólja a tornán, amivel vezeti a góllövőlistát.

Juraj Slafkovsky Fotó: AFP

A tengerentúliak így is lendületben maradtak, és még az első szünet előtt egyenlítettek, sőt a második játékrésztben, a 29. percben átvették a vezetést. 

A szlovákok nem adták fel, kevesebb mint egy perccel, egész pontosan 43.7 másodperccel a találkozó vége előtt egyenlítettek Marek Hrivik révén. A hosszabbításban bár sok volt a helyzet, gól nem esett, a rávezetésekben pedig Peter Celarik gólja döntött.

Szlovákia ezzel a sikerrel legalább megismétli eddigi legjobb olimpiai szereplését, a 2010-ben Vancouverben elért negyedik helyet. A pénteki elődöntőben a svéd–kanadai párharc győztesével találkozik.

Az oroszok és a finnek érvényesítették a papírformát, 3-1-re, illetve 5-1-re verték Dániát, illetve Svájcot. A Svédország–Kanada mérkőzésen lehetetlen volt esélyest megnevezni. Ennek megfelelően ötven perc után kég 0-0 volt az állás. A hajrát a svédek bírták jobban és 2-0-ra nyertek. Nincs tehát tengerentúli együttes a legjobb négy között.

Jégkorong, férfiak, negyeddöntő:

Szlovákia–Egyesült Államok 3-2 – büntetők után

Oroszország–Dánia 3-1

Finnország–Svájc 5-1

Svédország–Kanada 2-0

Az elődöntő párostása: Oroszország–Svédország, Finnország–Szlovákia.

A nőknél csütörtökön játsszák a Kanada–Egyesült Államok finálét. A bronzmeccsen: Finnország–Svájc 4-0.

Borítókép: szlovák mámor, földön, azaz jégen az amerikaiak… (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.