Elnöki hódolat a verhetetlen amazonoknak

Csak látszólag szoros meccsen, valójában Kanada viszonylag simán győzte le 3-2-re az Egyesült Államok csapatát, és ötödször is megnyerte a női jégkorongtornát a téli olimpián. A találkozót a helyszínen tekintette meg Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke.

Magyar Nemzet
2022. 02. 17. 8:54
Kanada női jégkorong
Gold medallist Canada's Marie-Philip Poulin celebrates during the victory ceremony of the women's ice hockey competition during the Beijing 2022 Winter Olympic Games at the Wukesong Sports Centre in Beijing on February 17, 2022. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírusjárvány miatt érvényben lévő korlátozások miatt a Kanada–Egyesült Államok női jégkorongdöntőre is csupán negyed háznyi szurkolót, 4000 nézőt engedtek be a Vukoszung Arénába. Közöttük akadt egy kiemelt VIP-vendég: Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a helyszínen tekintette meg a két sportági nagyhatalom presztízsmérkőzését.

A női hoki 1998 óta szerepel az olimpia műsorán, akkor és legutóbb, 2018-ban Phjoncshangban az amerikaiak győztek, a köztes négy alkalommal pedig a kanadaiak. A két csapat Pekingben már a csoportkörben is találkozott, akkor 4-2-re a kanadaiak nyertek.

A kanadaiak a 8. percben két gólt is szereztek. Előbb Natalie Spooner lőtt a léc alá, azonban az amerikaiak videóbírós ellenőrzést kértek, nem hiába, kiderült, hogy 20 másodperccel korábban lesállás előzte meg a juharlevelesek támadását, így ezt a találatot annulálták. A következő akcióban Sarah Nurse kapott remek passzt, és kapásból úgy lőtt a kapuba, hogy a korong mindkét kapuvasat érintette (1-0). Még az első harmadban növelte az előnyét Kanada, Marie-Philip Poulin lövése után a korong a kapus lábáról pattant be (2-0).

A 30. percben ismét Poulin villant – 3-0, ezzel lényegében eldőlt a finálé.

Az amerikaiak persze nem adták fel, a 37. percben Hillary Knight emberhátrányban szépített, majd a hajrában, a kapuslehozatal után Amanda Kessel is betalált, de ekkor már csak 13,5 másodperc volt hátra. Ez a gól csupán arra volt elég, hogy látszólag szorossá tegye a végeredményt.

Jégkorong, női döntő:

Kanada–Egyesült Államok 3-2 (2-0, 1-1, 0-1)

gólszerzők: Nurse (8.), Poulin (16., 30.), illetve Knight (37.), Kessel (60.)

A torna dobogósai: 1. Kanada, 2. Egyesült Államok, 3. Finnország. 

Borítókép: Marie-Philip Poulin két góllal járult hozzá a kanadai sikerhez (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.