Téli olimpia: sikeres óvás, a befutási sorrend a végeredmény

A svájciak síkrosszosa, Fanny Smith majdnem egy héttel a pekingi téli olimpia lezárulta után nyert ötkarikás bronzérmet.

Magyar Nemzet
2022. 02. 26. 14:40
LIU Shaoang
Peking, 2016. január 1. Az aranyérmes Liu Shaoang (k), mellette a második helyezett orosz Konsztantyin Ivlijev (b) és a bronzérmes kanadai Steven Dubois a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének eredményhirdetésén az olimpiai parkban a pekingi téli olimpián 2022. február 14-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téli olimpia már majdnem egy hete véget ért Pekingben. Azt tudjuk, hogy Kamila Valijeva doppingügye miatt a műkorcsolyázók csapatversenyében még nem osztották ki az érmeket, arra azonban nem számítottunk, hogy más versenyszámban is változik a dobogósok névsora.

A női síkrosszosok döntőjében a svájci Fanny Smith a harmadik helyen ért célba, ám hosszas vizsgálódás után hátra sorolták, s helyette a német Daniela Maier kapta meg a bronzérmet Kínában, noha ő maga sem értett egyet a döntéssel.

A svájciak óvtak, az ezt vizsgáló bizottság pedig négyszer is összeült, mire meghozta döntését. A bizottság szerint Smith ugyan akadályozta Maiert, ám ez nem volt sem szándékos, sem elkerülhető az adott helyzetben, így visszaállt a befutási sorrend: Smith utólag megkaphatja a bronzérmet, Maier pedig első reakciója alapján talán nem is bánja, hogy nem tarthatja meg a medáliát.

Pekingben a magyar csapat is érintett volt egy vitatott esetben: rövid pályás gyorskorcsolyázónk, Liu Shaolin Sándor hiába ért célba az első helyen az 1000 méteres fináléban, kizárták, s őt a magyar fellebbezés után sem helyezték vissza az aranyérmes pozícióba.

Borítókép: Nem minden érem a helyszínen talált gazdára (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.