Djokovics korábban, Federer később térhet vissza a vártnál

Enyhítenek a franciaországi koronavírusügyi biztonsági szabályokon, Novak Djokovics esélye megnőtt, hogy ott legyen a Roland Garroson. A sérüléssel küzdő Roger Federert viszont várhatóan Wimbledonban sem láthatjuk.

Magyar Nemzet
2022. 03. 03. 18:12
null
TENNIS-ATP-DUBAI-UAE Fotó: AFP/KARIM SAHIB
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics nem vette fel a koronavírus elleni oltást, ennek következményeként pedig – hosszú huzavona után – nem állhatott rajthoz az év első Grand Slam-tornáján, az Australian Openen, és a márciusi, Egyesült Államokban sorra kerülő mesterversenyeken sem indulhat.

A szerb teniszező, részben kényszerű tétlenségének következtében, elveszítette a világelsőséget Danyiil Medvegyevvel szemben, de úgy nyilatkozott, hogy akár a pályafutását is feláldozza elvei oltárán.

Úgy tűnik azonban, hogy az edzőváltáson átesett Novak Djokovicsnak nem kell már sokáig várnia arra, hogy újra szabadon válogasson a tornák között.

Az ötödik hullám enyhül, s a francia miniszterelnök, Jean Castex csütörtöki bejelentése alapján március 14-től enyhülnek az országban az oltásra vonatkozó szabályok.

Ez azt jelenti, hogy Djokovics minden bizonnyal pályára léphet az áprilisi, monte-carlói mesterversenyen, valamint a májusi Roland Garroson is. A belgrádi és a madridi tornával kiegészítve Djokovics salakszezonos programját már nem fogja jelentősen befolyásolni a tény, hogy nincs beoltva.

Federer: szeptember?

Rossz hír érkezett viszont a másik hússzoros Grand Slam-bajnok, állapotáról. A svájci Davis-kupa-válogatott szövetségi kapitánya, Severin Lüthi szerint a negyvenéves Federer messze van a visszatéréstől.

– Még mindig a rehabilitáció fázisában jár. Kondicionáló programot végez, az alapozó edzéseket viszont még nem tudta elkezdeni. Jelenleg nem látom, hogyan játszhatna Wimbledonban. Nem én leszek az, aki kimondja, hogy ez lehetetlen, de jelenleg nem tudom elképzelni – fogalmazott Lüthi.

Ha a szakembernek igaza lesz, akkor Federer kihagyása egy évnél is hosszabb lesz, hiszen térdműtétje előtt legutóbb a tavalyi wimbledoni tornán játszott, amely a kedvenc versenye volt pályafutása során.

Egy versenyre viszont már bejelentette az indulási szándékát: szeptemberben a tervei szerint ott lesz az Európa- és a világválogatott küzdelmén, a Laver-kupán, ahol oldalán játszana párost.

Ez az esemény az idei utolsó Grand Slam-torna, a US Open után szerepel csak a versenynaptárban. Federer fontos szerepet játszott a Laver-kupa létrejöttében, amely félig-meddig gálaeseményként kiváló alkalom lehetne a svájci klasszis kétségtelenül közelgő búcsújára is.

Borítókép: Djokovics idén eddig csak Dubajban versenyezhetett (Fotó: AFP/Karim Sahib)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.