Elment a Fradi gólkirálya, korábbi edzője, VVK-győztes legendája

Életének 88. évében elhunyt a Ferencváros labdarúgócsapatának egykori gólkirálya, a VVK-győztes Friedmanszky Zoltán, aki edzőként is irányította a Fradit.

Magyar Nemzet
2022. 03. 31. 18:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Friedmanszky Zoltán 1934. október 22-én született Ormospusztán, Kiskunfélegyházán lett igazolt játékos, majd a Testnevelési Főiskolán (TF) tanult, és játszott a főiskolai csapatban. 1957-ben már végzett testnevelőként került a Fradihoz, amelynek színeiben a több mint ötvennapos ausztráliai túrán mutatkozott be – az együttes 17 mérkőzésen 15 győzelmet aratott, a csatár 12 gólt szerzett, az Ausztrália válogatottja ellen 9:2-re megnyert mérkőzésen négyet.

Noha az 1958-as vb-re utazó magyar válogatottban kerettag volt, akkor és később sem mutatkozott be a nemzeti csapatban.

Hét évig játszott az FTC-ben, ez idő alatt 162 mérkőzésen lépett pályára, és 83 gólt szerzett. Rögtön az első idényében 16 góllal társgólkirály lett az MTK-s Molnár Jánossal. Kétszer, 1963-ban és 1964-ben magyar bajnok lett, 1958-ban pedig MNK-győztes. Tagja volt továbbá az 1963-as VVK-elődöntős és az 1965-ös VVK-győztes együttesnek is.

Játékoskarrierje befejeztével az FTC utánpótláscsapataival foglalkozott. Egy kubai kitérőt és a Szolnoki MTE irányítását követően két évig (1978–1980) a zöld-fehérek felnőttcsapatának vezetőedzője volt. Az első idényében ezüstérmet szerzett a csapattal, amit az 1979–1980-as évadban egy hatodik hely követett.

Borítókép: Friedmanszky Zoltán pályafutásából csak a válogatottság maradt ki (Forrás: Fradi.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.