Ez többről szól, mint csinos lányok táncáról

Március 8-án, a Testnevelési Egyetemen ünnepélyes keretek között bemutatták az Így lehetsz igazi cheerleader című könyvet. A Budapesti Egyetemi Atlétikai Club kiadásában megjelenő mű nagy lökést adhat a sportág hazai fejlődésének, és segítséget nyújt a jövő szakembereinek.

Forrás: Cheersport.hu2022. 03. 08. 16:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) több mint 120 éves története során mindig nyitott volt a legújabb sportok befogadására, és élen járt azok meghonosításában. A BEAC ebben a szellemiségében adta ki az Így lehetsz igazi cheerleader című könyvet, ami nagy lökést adhat a sportág hazai fejlődésének, és segítséget nyújt a jövő szakembereinek. A sportág első magyar nyelvű szakkönyvének ünnepélyes bemutatójára március 8-án, a Testnevelési Egyetemen került sor. Az eseményen részt vett Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem rektora, Juhász Péter, a Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség főtitkára, Kovácsik Rita, az Így lehetsz igazi cheerleader című könyv társszerzője és Simon Gábor, a BEAC igazgatója. 

Továbbá Magyarországra jött a világbajnok finn válogatott edzője, Ina Tiittula, aki 21 éves pályafutása alatt mind versenyzőként, mind edzőként számos sikert ért el. Vezetésével Finnország 2021-ben, all girl kategóriában zsinórban harmadszor győzte le a cheer nagyhatalomnak számító Egyesült Államokat. 

Fotó: Cheersport.hu

A sajtótájékoztató egy fontos bejelentéssel kezdődött, a Testnevelési Egyetem rektora, Sterbenz Tamás elárulta, komoly esélyt lát arra, hogy 2023 őszétől az egyetem szakedzői képzésébe bekerüljön a cheerleading. Arról pedig már Juhász Péter, a Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség főtitkára tett említést, hogy ha van valami, amit az amerikai egyetemi sportkultúrából érdemes beemelni a magyar közegbe, az pont a cheerleading. – Ez a könyv legyen igazodási pont! – tette hozzá.

– A BEAC számára azok jelentik a kitörési pontot, amikben első tud lenni. Azokra építünk, amikben egyedülállók vagyunk. A cheerleading kapcsán a klubnál rengeteg tudás, tapasztalat és lelkesedés gyűlt össze, ez pedig elvezett ahhoz, hogy sportág meghatározó klubja legyünk, s hogy kiadjuk ezt a könyvet. Szeretnénk bejárni az országot, népszerűsíteni a sportágat, rendezvényekre, eseményekre eljutni, s minél több emberrel megismertetni az alkotást – ezt már Simon Gábor, a BEAC igazgatója mondta.

A könyvbemutató szakmaibb jellegű részénél a mű társszerzője, Kovácsik Rita elárulta, több mint tíz évvel ezelőtt autodidakta módon kezdte el tanulni a sportágat, majd később amerikai edzőktől sajátította el a sportági ismereteket. Kiemelte, a könyv írása közben nagy fejtörést okozott az angol nyelvben használt terminológia átültetése magyar nyelvre.

– Mivel már annyi edző, szakember dolgozik a sportágban, így eljutottunk arra a szintre, hogy tudunk segíteni a következő generációknak. Ez a könyv mankót jelenthet számukra – hívta fel a figyelmet Kovácsik Rita.

Fotó: Cheersport.hu

Mitől olyan sikeres az ötmilliós finn nemzet? Az északi ország válogatott edzője, Ina Tiittula elárulta, a kezdeteknél úgy határoztak, nem utánoznak senkit, apró lépésenként, de a saját útjukat járták. – Eldöntöttük, hogy a jobbaknál jobban csináljuk – fogalmazott. Rávilágított arra, hogy a válogatott sikereinek köszönhetően egyre növekszik az országban a sportág népszerűsége, a szakmai céljuk egyértelmű: a cheerleading alapsportág legyen a fiatalok körében. A magyar cheersportról pedig jó véleménnyel van, az elmúlt éveket nézve nagy fejlődést tapasztal. – Rita erős a vezetője ennek a csapatnak, és ez sok győzelmet fog eredményezni a jövőben – zárta gondolatait Ina Tiittula.

Borítókép: Megjelent az Így lehetsz igazi cheerleader című könyv (Forrás: Cheersport.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.