Nem küzd meg egymással a magyar testvérpár, de mindkettő Eb-aranyat akar

A budapesti BOK-csarnokban március 26. és április 3. között zajlik majd a birkózó Európa-bajnokság, és az idei egyik legrangosabb hazai rendezésű sporteseményen a kötöttfogásúak között a Lévai testvérek nagy dobásra készülnek: az Eb-ezüstéremmel már rendelkező Lévai Zoltán a 77 kilogrammos súlycsoportban, Lévai Tamás pedig a 82 kilogrammban egyaránt az aranyéremre tör. A fivérek most először szerepelnek együtt felnőtt kontinenstornán.

Magyar Nemzet
Forrás: MBSZ2022. 03. 15. 11:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter nemrégiben elmondta, a kontinenstornával kapcsolatos egyik legpozitívabb meglepetés az, hogy az Eb-ezüstérmes Lévai Zoltán elindulhat rajta. Mint ismert, a Budapesti Honvéd sportolója tavaly szívizomgyulladással bajlódott, ami miatt öt hónapos kényszerpihenőre szorult. Visszatérése óta két viadalon vett részt: február közepén simán megnyerte a hazai válogatót, alig egy héttel később pedig úgy zárt az ötödik helyen a rangos bulgáriai Dan Kolov–Nikola Petrov nemzetközi emlékversenyen, Veliko Tarnovóban,
hogy végig biztatóan mozgott.

– Jól éreztem magam ezeken a viadalokon, mindkét esetben az első mérkőzés volt a meghatározó, nagy mérföldkőnek éreztem őket. Kerestem magam a szőnyegen, mintha elfelejtettem volna versenyezni. De aztán mindkét győzelem esetében azt éreztem, hogy megtörtem a jeget, s mérkőzésről mérkőzésre visszatértek azok a mozdulatsorok, reakciók, amelyek korábban automatikusak voltak. Mindent összevetve elmondhatom, jelenleg jobb formában vagyok, mint vártam. Motivált és szorgalmas vagyok – jelentette ki az MBSZ honlapján a 26 éves Lévai Zoltán, aki a 2020-as római Európa-bajnokságon végzett a második helyen a 77 kg-ban. Ám ez a súlycsoport „felségterülete” volt, aki a római Eb-t kihagyta, de tavaly megnyerte a varsói Eb-t, majd a tokiói olimpiát is, ezután pedig 35 évesen visszavonult. Így aztán megnyílt az út Lévai Zoltán előtt.

Öccse, a 23 éves Lévai Tamás 2021-ben a 77 kilogrammosok között szerepelt, ebben a kategóriában szerzett U23-as világbajnoki címet, majd lett ötödik az oslói felnőtt világbajnokságon. Varsóban a nagy hagyományokkal bíró Pytlasinski-emlékversenyen pedig legyőzte a sportág egyik legendáját, a kétszeres olimpiai, kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok orosz Roman Vlaszovot is.

A fivérek azonban nem „meccselnek” egymással, felosztották a terepet, úgy döntöttek, hogy a hazai Eb-n Lévai Tamás az eggyel nagyobbak, a 82 kilogrammosok között indul. Ez nem új kategória számára, tavaly még a junior vb előtt a skopjei junior Eb-n ebben a súlycsoportban ezüstérmes lett. Februárban ő az említett Dan Kolov–Nikola Petrov nemzetközi emlékversenyen ugyancsak ezüstérmes lett.

– Gyengének érzem magam, de ez a felkészülés jelenlegi szakaszában teljesen természetes, a kimerültség miatt van – nyilatkozta Lévai Tamás. – Rengeteget dolgozunk, kőkemények az edzések, de az intenzitásuk immár szép lassan csökken, elkezdjük élesíteni a formát. Hetvenhét kilóban megszoktam, hogy fizikailag nagy fölényben vagyok a többiekkel szemben, most azonban át kellett alakítani a felkészülésemet, nagyobb hangsúlyt kellett helyezni az erőnléti tréningekre. Rengeteget fejlődtem az alapozás ideje alatt, sok izmot »pakoltam magamra«, szóval minden adott ahhoz, hogy nyolcvankét kilós Európa-bajnoki aranyérmes legyek!

Lévaiék most először versenyeznek ugyanazon a felnőtt-világversenyen, s extra motivációt jelent nekik, hogy ezt hazai közönség előtt, Budapesten tehetik meg a március 26. és április 3. között esedékes Európa-bajnokságon.

– Megbeszéltük, hogy az lenne a legjobb, ha mindketten aranyérmet nyernénk a BOK-csarnokban. Szóval ez a cél! – szögezte le Lévai Zoltán. – Nyerni megyek, és legalább az érmet elvárom magamtól. De őszintén szólva bármi történjék, csalódott lennék, ha nem a dobogó legfelső fokára állnék. Azt egyelőre nehéz megmondani, milyen állapotban vagyok. Birkózás közben nagyon erősnek érzem magam, viszont a konditeremben csak a korábbi teljesítményem nyolcvanöt-kilencven százalékát tudom nyújtani. Az edzőpartnereimmel szoktam beszélgetni arról, hogy az egy évvel ezelőtti énem vagy a mostani ellen nehezebb birkózni, és ők is azt mondják, most már erősebbnek éreznek, mint akkor. Ez szintén optimizmusra ad okot.

– Nagy mérföldkő ez a karrierünkben – jegyezte meg Lévai Tamás. – Indultunk már együtt világversenyen Zolival, 2019-ben, az újvidéki U23-as Európa-bajnokságon, ám ott ő birkózott a nagyobbak, én pedig a kisebbek között. Mindketten érmet nyertünk, ő győzött, míg én harmadik lettem. Itt az ideje, hogy mindketten a dobogó legfelső fokára álljunk! Erre készülünk, ez a célunk.

Lévai Zoltán április 1-jén, pénteken, Tamás pedig 2-án, szombaton lép először szőnyegre a hazai kontinensbajnokságon.

Borítókép: Lévai Tamás és Lévai Zoltán is nagy reményekkel várja a hazai Eb-t (Forrás: MBSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.