A Giro elköszönt, de tizennégy csapatával kezdődik a Tour de Hongrie!

A három magyarországi szakaszával megkezdődött és itthon negyedmillió szurkolót (!) megmozgató Giro d’Italia mezőnye már Olaszországban van, de tizennégy csapata itt maradt – természetesen új versenyzők érkeznek a kereteikből – és indul a szerdától vasárnapig zajló Tour de Hongrie-n. A magyar kerékpáros-körversenyen is jó néhány világsztárt láthatunk.

Magyar Nemzet
2022. 05. 09. 13:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnagyobb magyar kerékpárverseny, a 43. Tour de Hongrie május 11-én szerdán Csákvárról rajtol, a nemzetközi mezőny a Csákvár, Székesfehérvár, Karcag, Hajdúszoboszló, Sárospatak, Nyíregyháza, Kazincbarcika, Miskolc, Gyöngyös–Kékestető útvonalon öt versenynap alatt hét megyét (Fejér, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg), illetve húsz várost (köztük három megyeszékhelyt, Székesfehérvárt, Nyíregyházát és Miskolcot), összesen több mint száz települést érint. A versenyt először kíséri végig reklámkaraván, az egyes szakaszokon a mezőny előtt – előfordul, hogy mögött – halad majd a támogatók karavánja, s több ezer ajándékkal készülnek a szurkolók számára.

A Giro d’Italia mezőnyéből tizennégy csapat Magyarországon hagyta stábjának és autóparkjának egy részét. Tizenegy WorldTeam lesz érdekelt a magyar kör mezőnyében is, erre korábban sosem volt példa, így minden eddiginél erősebb mezőnyt láthat a publikum a Tour de Hongrie-n. A világ legerősebb csapatai közül rajthoz áll az INEOS Grenadiers, a Quick-Step Alpha Vinyl Team, a Movistar, az Israel–Premier Tech, a Jumbo–Visma, a Trek–Segafredo, a Bahrain Victorious, a BikeExchange Jayco, a BORA–Hansgrohe, a DSM és az Astana Qazaqstan Team. A magyar körversenyen összesen huszonkét csapat indul, a nyolc ProTeam közül három van a Girón is: az Alpecin–Fenix, a Drone Hopper–Androni Giocattoli és az EOLO-Kometa, utóbbi színeiben a Tour de Hongrie-n Dina Mártont láthatjuk. Dina a 2019-es Tour de Hongrie-n ezüstérmes volt, és a mieink közül tőle várható a legjobb eredmény.

Az idei Tour de Hongrie első négy szakasza inkább a mezőnybefutóknak kedvez, nem véletlen, hogy több, a júliusi Tour de France-ra készülő neves sprinter érkezik hozzánk, nevezték többek között a tavalyi Vuelta a Espana pontversenyének győztesét, az ötszörös Vuelta-szakaszgyőztes holland Fabio Jakobsent (Quick-Step Alpha Vinyl Team), honfitársát, a négyszeres Tour de France-etapgyőztes Dylan Groenewegent (BikeExchange Jayco) és a kilencszeres Grand Tour-szakaszgyőztes Elia Vivianit (INEOS Grenadiers) is.

Ami az összetett versenyt illeti, a papírforma azt ígéri, hogy ez az utolsó, „királyetapon” dől majd el. A végső befutó Magyarország legmagasabb pontján, az 1014 méteres Kékestetőn lesz. A címvédő ausztrál Damien Howson (BikeExchange) ezúttal a Giro d’Italián állt rajthoz, de itt lesz a 2020-as Giro d’Italia-győztes brit Tao Geoghegan Hart (INEOS Grenadiers)!

Az előztes név szerinti rajtlista ITT tekintheő meg.

A Tour de Hongrie a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) Europe Tour-sorozatának elsőkategóriás eseménye, amelynek összdíjazása megközelíti a húszmillió forintot, a szakaszok egyéni eredményeinek díjazása mellett több különversenyt is értékelnek majd. Az összetett legjobbja – akárcsak a Tour de France-on – nálunk is sárga megkülönböztető mezt viselhet, a gyorsasági pontverseny legjobbja zöld, a hegyi pontverseny első helyezettje piros, a legjobb magyar kerékpáros pedig fehér trikót húzhat fel az eredményhirdetéseknél.

A Tour de Hongrie történetében hetedik alkalommal követhetik majd a nézők élő televíziós közvetítésen keresztül az eseményeket, de először teljes egészében, minden versenynapon a rajttól a befutóig. A viadalról az M4Sport közvetít élőben, de az interneten az m4sport.hu oldalán is élő képet láthatnak a nézők, az Eurosport esténként összefoglalót ad, míg vasárnap a zárószakaszt az Eurosport2 élőben közvetíti. A Tour de Hongrie kommunikációs partnere, az A.S.O. a korábbiaknál is több televíziós megjelenést tud biztosítani a magyar viadal számára, amely valamennyi kontinensen látható lesz, s csaknem 800 millió fő számára válik elérhetővé.

Borítókép: A Tour de Hongrie mezőnye idén is ott lesz a Mátrában (Forrás: Touredehongrie.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.