Egy álommal kevesebb: Gulácsiék nem játszanak európai kupadöntőt

Egy hete hazai pályán 1-0-ra legyőzte az RB Leipzig a Rangers csapatát az Európa-liga elődöntőjének első meccsén. A csütörtök esti visszavágón, Galasgow-ban azonban 3-1-es vereséget szenvedett három magyar játékosával a pályán a német együttes, amely ezzel búcsúzott a sorozattól.

Magyar Nemzet
2022. 05. 05. 22:54
Glasgow, 2022. május 5. James Tavernier, a Glasgow Rangers játékosa (b) gólt szerez az RB Leipzig ellen a labdarúgó Európa-liga Glasgow Rangers - RB Leipzig elõdöntõjének visszavágó mérkõzésén Glasgowban2022. május 5-én. MTI/AP/Scott Heppell Fotó: MTI/AP/Scott Heppell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyászszünet előzte meg a kezdőrúgást, a Rangers a napokban elhunyt szertárosára, Jimmy Bellre emlékezett, aki 69 éves korában ment el. Giovanni van Bronchorst, a skótok vezetőedzője azt mondta, a Leipzig ellen érte is küzdenek majd. 

A Rangers játékosai nem okoztak csalódást.

A Gulácsi Péterrel a kapuban, Willi Orbánnal a védelemben és Szoboszlai Dominikkel a kispadon kezdő lipcseiek nem tudtak mit kezdeni a lelkes skótokkal az első félidőben. A 19. percben szerezte meg a vezetést a Rangers, Kent passzát a hosszú érkező Tavernier lőtte közelről Gulácsi kapujába – 1-0.

Öt perccel később kétgólosra nőtt a hazai előny, és ezzel már továbbjutásra állt a Rangers. A 24. percben Kamara egy visszapasszból lőtte ki a hosszú alsót – 2-0.

A Leipzig támadójátéka veszélytelen volt, Domenico Tedescónak muszáj volt valamit lépnie a szünetben. A német csapat lejtmenetbe került az utóbbi időben, a legutóbbi két Bundesliga-meccsét elveszítette az Union Berlin és a Mönchengladbach ellen, Glasgow-ban pedig érett az újabb fiaskó.

775788808
Szoboszlai beállása után gólt ünnepelt a Leipzig Fotó: Europress/AFP/ANDY BUCHANAN

Tedesco ennek ellenére nem cserélt a szünetben, ezzel egészen a 61. percig várt, amikor a borzasztó gyengén játszó Dani Olmo helyére Szoboszlait küldte be. A Leipzig játéka felélénkült a második félidőre, és ennek meglett a gyümölcse. A 71. percben Angelino tizenhatoson belülre lőtt labdáját Christopher Nkunku továbbította a kapuba – 2-1.

A németek szépítő találatával hosszabbításra állt a párharc, de nem lett az belőle. Hiába volt lendületben a Leipzig, a Rangers a 81. percben bevitte a mindent eldöntő gólt: egy megpattanó beadás után Gulácsit is megzavart, Gvardiol pedig rossz helyre tette a labdát, így az érkező Lundstram közelről a kapuba lőtt – 3–1.

A legvégén Szoboszlai szögletében reménykedhetett a Leipzig, a meccset végigjátszó Orbán és még Gulácsi is ott ólálkodott gólra éhesen a tizenhatoson belül, de a Rangers nem hibázott.

A visszavágón 3-1-es, összesítésben 3-2-es győzelmet aratott a skót csapat, amely az Európa-liga döntőjében a West Ham Unitedet kettős győzelemmel kiejtő Eintracht Frankfurttal találkozik majd. Tehát könnyen összejöhetett volna a német házi döntő is május 18-án Sevillában, de a Leipzig elbukott.

Nem lesznek újabb magyar szereplői egy európai kupadöntőnek Gera Zoltán 2010-es El-fináléja óta, amelyben a Fulham csapatával veszített az Atlético Madrid ellen. A Rangers viszont 2008 után újra döntős, legutóbb még az UEFA-kupában a Zenit Szentpétervár ellen 2-0-ra kikapott az aranymeccsen.

Európa-liga, elődöntők, visszavágók:
Rangers–RB Leipzig 3-1, összesítésben 3-2
Eintracht Frankfurt–West Ham United 1-0, összesítésben: 3-1

Borítókép: James Tavernier, a Glasgow Rangers játékosa gólt szerez ellen (Fotó: MTI/AP/Scott Heppell)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.