Elmaradhatnak a súlyos szankciók Wimbledonnal szemben

Wimbledonnal kapcsolatban még nem jelentett be döntést a férfiteniszezők idényét kézben tartó ATP, de a két angliai felvezető tornán az eredeti kiírás szerint lehet majd ranglistapontokat szerezni.

Magyar Nemzet
2022. 05. 18. 9:52
Wimbledon tenisz oroszok kitiltása
TENNIS-GBR-WIMBLEDON Fotó: AELTC/BEN QUEENBOROUGH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a férfi (ATP) és a női teniszezők (WTA) tornáit kézben tartó szervezet is elítélte, hogy Wimbledonból és a füves pályás Grand Slam-tornát felvezető angliai versenyekről kitiltották az orosz és a fehérorosz sportolókat, a lehetséges szankciók között leggyakrabban azt emlegették, hogy a wimbledoni szereplésért nem lehet majd ranglistapontokat kapni. Ezzel a legnagyobb presztízsű tenisztorna mindenképpen veszítene értékéből.

Az ATP viszont a hét elején bejelentette, hogy a két angliai felvezetőtornán, azaz a Queen’s Clubban rendezendő ATP 500-as és az Eastbourne-i ATP 250-es versenyen elért eredményekért az eredeti kiírásnak megfelelően járnak a ranglistapontok. A közleményben az ATP ugyan ismét leszögezi, hogy az angolok döntése ellentétes a szervezet szabályaival, és belengeti más, nem konkretizált szankciók lehetőségét, de a döntés mégis az angliai tornák számára kedvező.

Ezek után meglepő lenne, ha éppen Wimbledonra csapna le vasszigorral az ATP, s mivel a szervezet képviselői egyeztettek a WTA elöljáróival, az is váratlan lenne, ha a két szervezet külön utat járna.

Ugyanakkor egy szempont még fenyegetheti Wimbledont. A felvezetőtornáknak kivétel nélkül van az Egyesült Királyságon kívüli alternatívája az adott heteken. Rendeznek füves pályás versenyt Hollandiában, Németországban, sőt a férfiak számára még Spanyolországban is, ezeken a helyszíneken – semleges színekben – az orosz és a fehérorosz sportolók is rajthoz állhatnak.

Az egyetlen füves pályás Grand Slam-torna esetében viszont nyilvánvalóan nincs hasonló presztízsű alternatíva a versenynaptárban.

Borítókép: a tenisz ikonikus helyszíne, Wimbledon (Fotó: AELTC/Ben Queenborough)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.