Wimbledon egyedül maradt, záporoznak a kritikák

Miután az idei wimbledoni tenisztornáról és annak angliai felvezetőversenyeiről kitiltották az orosz és fehérorosz teniszezőket, a többi verseny szervezői is válaszút elé értek. A teniszvilág nagy része azonban a döntés ellen foglalt állást.

2022. 05. 05. 8:35
Wimbledon tenisz oroszok kitiltása
TENNIS-GBR-WIMBLEDON Fotó: AELTC/BEN QUEENBOROUGH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mindenki reagált gyorsan, de szép lassan kiderül, hogy a teniszvilágból nagyon kevesen támogatják Wimbledont. A füves pályás Grand Slam-tornán nem indulhatnak az orosz és a fehérorosz teniszezők az ukrajnai háború miatt.

Novak Djokovics az elsők között szólalt fel a döntés ellen, de azóta többen követték. Az elmúlt napokban olyan sokszoros Grand Slam-bajnokok szólaltak meg, mint Andy Murray és Mats Wilander.

– Ez a döntés nagyon igazságtalan az orosz sporttársaimmal szemben – mondta a huszonegyszeres GS-bajnok Nadal. – Nem az ő hibájuk az, ami Ukrajnában történik. Sajnálom, hogy Wimbledon ezt a döntést hozta, noha a kormány nem kényszerítette ezt rá a tornára. 

Még a britek kedvence, Andy Murray sem állt be a döntés mögé, bár a kétszeres wimbledoni bajnok igyekezett nagyon diplomatikusan fogalmazni.

– Nem támogatom játékosok kitiltását, bár nem gondolom, hogy én tudom a jó megoldást. Beszéltem orosz és ukrán játékosokkal is. Nagyon sajnálom azokat, akik nem indulhatnak, és megértem, ha ezt igazságtalannak tartják. De ismerem a Wimbledonban dolgozókat és az ő nehéz helyzetüket is – fogalmazott Murray.

Mats Wilander, a svédek hétszeres Grand Slam-bajnoka egy korábbi, évtizedeken át tartó szankcióhoz hasonlította az oroszok kitiltását, és nem gondolja, hogy Danyiil Medvegyevék feladata lenne politikai változásokat előidézni.

– Egy orosz gyerek, aki Oroszországban nőtt fel, és hirtelen abba a helyzetbe kerül, hogy meg kell döntenie a kormányt, vagy ki kell mennie az utcára egy táblával, amin ez áll: „Szerintem az orosz kormány rosszul cselekszik…” Úgy értem, ez teljesen igazságtalan az orosz játékosokkal szemben. Szörnyen érzem magam miattuk, és még szörnyűbben érzem magam a fehérorosz játékosok miatt – fogalmazott Wilander, aki szerint az oroszok kitiltása nem oldja meg az ukrajnai háború problémáit, ahogy annak idején az apartheid rendszert sem a dél-afrikai sportolókkal szembeni szankciók döntötték meg a svéd szerint.

A tenisztornákért felelős két szervezet, az ATP és a WTA már korábban elítélte Wimbledon döntését, és akkor a jelenleg zajló madridi torna idejére ígértek további válaszlépést a füves pályás Grand Slam-tornával szemben, de ezen a téren egyelőre nem tettek hivatalos bejelentést.

Szintén nem adott ki közleményt a következő Grand Slam-torna, a május 22-én rajtoló Roland Garros, de a francia teniszszövetség elnöke, Gilles Moretton múlt héten tett nyilatkozata alapján az orosz és a fehérorosz játékosok indulhatnak majd Párizsban, ugyanúgy semleges színekben, ahogy az ATP- és a WTA-versenyeken.

Borítókép: Wimbledon (Fotó: AELTC/Ben Queenborough)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.