Légió: Gazdag, Schäfer és Lang is feliratkozott a gólszerzők közé

Sok jó hír érkezett a magyar légiósokról a múlt héten, és sajnos rosszak is. Marco Rossi pénteken kihirdeti a keretét a hamarosan kezdődő Nemzetek Ligája sorozatra, ezért különösen érdekes tudni, hogy a külföldön játszó jelöltek milyen formában várhatják a szövetségi kapitány meghívóját. Gazdag Dániel ismét gólt szerzett a Philadelphiában, Schäfer Andrásnak megvan az első találata a Bundesligában, és Lang Ádám is eredményes volt Cipruson, ugyanakkor az RB Leipzig magyarjai nem játszhatnak döntőt az Európa-ligában.

2022. 05. 09. 6:55
SC Freiburg - 1. FC Union Berlin
07 May 2022, Baden-Wuerttemberg, Freiburg im Breisgau: Soccer: Bundesliga, SC Freiburg - 1. FC Union Berlin, Matchday 33, Europa-Park Stadion. Union Berlin's Andras Schäfer (M) celebrates with Union Berlin's Christopher Trimmel (l) and Union Berlin's Grischa Prömel (r) after his goal to make it 1:4. Photo: Tom Weller/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by Tom Weller / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: AFP/Tom Weller
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összességében biztosan nem sorolják a lipcseiek a legszebb időszakaik közé az elmúlt egy hetet. Rosszul kezdték, kikaptak a Bundesligában 3-1-re a Mönchengladbach vendégeként; védett, végigjátszotta a meccset, a 80. percben állt be, a csapat pedig lépéshátrányba került a Bajnokok Ligája-szereplést érő helyekért vívott harcban. Ezután következett az Európa-liga elődöntőjének a visszavágója Glasgow-ban a Rangers ellen egy újabb 3-1-es vereséggel, és összesítésben 3-2-es kieséssel. Gulácsi és Orbán ekkor is végig a pályán volt, Szoboszlait pedig a 61. percben cserélték be.

Vasárnap este aztán az RB Leipzig az Augsburgot fogadta a bajnokságban. A sors kegye utat nyitott előtte az áhított negyedik helyhez, ugyanis nagy riválisa, a Sallai Rolandot a 74. percig szerepeltető Freiburg hazai pályán kikapott 4-1-re az Union Berlintől, amely a koronavírus-fertőzésből felgyógyult Schäfer Andrást a 65. percben vetette be. És ezt nem is bánta meg, mert ő szerezte csapata negyedik gólját, ez volt az első találata a Bundesligában.

gólja 

– Hihetetlen érzés volt, nem gondoltam volna, hogy egy hét kihagyás után, két edzéssel a lábamban szerzem meg első Bundesliga-gólomat – nyilatkozta Schäfer András, az Union Berlin magyar válogatott középpályása a Nemzeti Sportnak. – A vezetőedzőnk azt kéri, hogy a tizenhatoson belül vállaljuk fel az egy egy elleni párharcokat, ezért egy testcsel után bevittem a labdát két védő közé, éreztem, hogy nem mernek bántani, aztán próbáltam eladni, hogy a hosszú sarkot célzom meg, de visszalőttem a labdát a rövidbe. Szerencsére szépre sikerült az első gól, de ha egy védő belém bikázta volna a labdát, és úgy pattan be, annak is ugyanígy örültem volna.

egyébként 0-3-nál adott egy gólpasszt, ami csekély vigasznak számított. És mint említettük, az eredmény felkínálta a lehetőséget az RB Leipzignek, hogy az Augsburgot legyőzve visszaelőzhet, és a csapat élt is ezzel az eséllyel. Willi Orbán ezúttal is a teljes mérkőzést a gyepen töltötte, Gulácsi Péter a 87. percben átadta a helyét az idény végén visszavonuló 36 esztendős Philipp Tschaunernek, Szoboszlai Dominik pedig a 71. percben állt be. A lipcsei csapat 4-0-ra nyerve visszavette a negyedik helyet egy fordulóval a bajnokság vége előtt, két pont az előnye a Freiburg előtt, és a jövő hét végén a Bielefeld vendégeként meg is tarthatja azt, így kárpótolva a hét kudarcaiért a szurkolóit.

Cipruson több magyar szereplővel kialakult a kupa döntőjének a párosítása. Az Omonia Nicosia–Anorthoszisz párharc visszavágója 1-1-re végződött, 3-1-es összesítéssel a hazai csapat jutott be a fináléba, amelyben végigjátszotta a mérkőzést, és a 6. percben ő szerzett vezetést, a vendégeknél Novothny Soma 79 percet kapott. A másik ágon az Ethnikosz 3-1-re legyőzte az AEK Larnacát, amelyben Gyurcsó Ádám kezdőként 68 percet játszott, és az Ethnikosz 5-2-es összesítéssel lépett túl az ellenfelén.

Lang Ádám gólja

 

– Bajnok és Szuperkupa-győztes többször voltam, de kupagyőztes még nem – mondta Lang Ádám a Nemzeti Sportnak. – Úgy vélem, nem rosszak a kilátásaink, már csak azért sem, mert a finálét a Nemzeti Stadionban rendezik, amely éppenséggel a mi otthonunk. Egy mérkőzésen persze bármi megtörténhet, meg is adjuk a kellő tiszteletet az Ethnikosznak, arra azonban nincs okunk, hogy tartsunk tőle. Az év meccsére készülünk, már nagyon várjuk! S igen, az a célom, hogy a gyűjteményem teljes legyen.

Zajlik persze a bajnokság is Cipruson, szombaton az Omonia 3-2-re legyőzte az alsóházi rájátszásban az AEL Limassolt, előbbiben Lang Ádám csak az első félidőben játszott, utóbbi kapuját viszont végig Megyeri Balázs védte. A felsőházban az AEK Larnaca Gyurcsó Ádámmal, az Arisz Limassol Bognár Istvánnal a kezdőjében találkozott egymással, Gyurcsót nem cserélték le, Bognárt igen, a 61. percben, a végeredmény pedig 1-1 lett.

 

Lang Ádám Fotó: Facebook/Omonia FC

Véget ért az olasz másodosztályban az alapszakasz, és az osztályozók következnek. A Nagy Ádámot foglalkoztató Pisa 2-1-re nyert az utolsó fordulóban a Frosinone vendégeként, a magyar válogatott középpályás végig a pályán volt, és a csapata a harmadik helyen végzett a tabellán. A Pisa így az elődöntőben kezd az élvonalba jutásért zajló rájátszásban, ahol az Ascoli–Benevento párharc győztese lesz az ellenfele. A másik ágon a Monza a Brescia–Perugia győztesével csap össze. A két elődöntő továbbjutója harcol meg az utolsó kiadó élvonalbeli helyért. Befejeződött az angol második vonal bajnoksága, a Championship is. A már kiesett, utolsó helyen végzett Barnsley 4-0-ra kapott ki az utolsó körben a West Bromwich Albion vendégeként, Callum Styles végigjátszotta a találkozót, kérdés, hogyan alakul majd a magyar válogatott angoljának a sorsa.

 

AC Pisa v Cosenza Calcio - Serie B
 Fotó: AFP/Gabriele Masotti

Az észak-amerikai profi liga három magyarja közül Schön Szabolcs a cseresorból nézte végig, ahogyan csapata, az FC Dallas hazai pályán 2-0-ra legyőzi a CONCACAF-zóna friss Bajnokok Ligája-győztesét, a Seattle Sounderst; Sallói Dániel kezdőként 82 percet töltött a pályán a Sporting Kansas Cityben, amely gól nélküli döntetlent játszott a New York City FC otthonában. viszont gólt szerzett a Philadelphia Union mérkőzésén, amely 2-2-es döntetlennel zárult a Los Angeles FC otthonában, a válogatott középpályás a 9. percben öt méterről passzolt a hazaiak kapujába. Gazdag végigjátszotta a meccset, amelyen szezonbeli ötödik gólját szerezte, a Philadelphia tíz meccs után a tabella élén áll a keleti főcsoportban.

Gazdag Dániel gólja

A svájci élvonalban is három magyar vitézkedhet. Varga Kevin a kispadot koptatta, amikor a csapata, a Young Boys 3-1-re kikapott Luganóban, a Grasshoppers pedig otthon szenvedett 1-0-s vereséget a Siontól, Bolla Bendegúz a 81. percig volt aktív részese a kudarcnak. A már biztos második Basel Szalai Ádámmal a kezdőben lépett pályára Lausanne-ban a kiesett helyi csapat ellen, a vége 0-0 lett, a magyar válogatott kapitánya végig a pályán volt. Oroszországban a Nyizsnyij Novgorod hazai pályán maradt alul 1-0-ra az Ahmat Groznij ellen, Kecskés Ákost nem cserélték be. Ugyanígy járt Holender Filip a szerb Partizan Beograd bajnoki meccsén, de legalább a csapata 2-1-re legyőzte a Vojvodinát.

Rangadót rendeztek Horvátországban, az első helyen álló Dinamo Zagreb a harmadik NK Osijeket fogadta, és simán legyőzte 3-0-ra, az eszéki csapatban Kleinheisler László egy félidőt kapott. A második Hajduk Split Rijekában nyert 3-0-ra, a vendégeknél Lovrencsics Gergőt a 67. percben cserélték be. Szlovákiában kupadöntőt játszottak vasárnap este, a Slovan Bratislava a bajnoki cím mellé nem tudott duplázni, hosszabbításban 2-1-re kikapott a Spartak Trnavától, a pozsonyi csapatba Holman Dávid a 112. percben állt be.

Borítókép: Schäfer András felhőtlenül boldog volt a gólja után (Fotó: AFP/Tom Weller)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.