Valter Attila nem tudott koncentrálni a hazai Giro-őrületben

Vasárnap a harmadik magyarországi szakaszával, a Kaposvár és a Balatonfüred közötti 201 kilométeres etappal elköszönt Magyarországtól a világ egyik legnagyobb sporteseménye, a Giro d’Italia, amely a hétfői szünnap után kedden Szicíliában folytatódik.

Magyar Nemzet
2022. 05. 08. 21:40
null
Giro d'Italia Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról beszámoltunk, Balatonfüreden sprintbefutó után a sportág egyik legendája, a brit Mark Cavendish (Quick-Step Alpha Vinyl) haladt át elsőként a célvonalon. Az összetettben vezető holland Mathieu van der Poel (Alpecin–Fenix) a győztessel azonos idővel 17. lett, s megőrizte az ikonikus rózsaszín trikót. A 41. Fetter Erik (EOLO–Kometa) és a 48. (Groupama-FDJ) ugyancsak ott volt a legjobbak csoportjában, a 172. Peák Barnabás (Intermarché–Wanty) 1:06 perccel maradt el a győztestől közel öt óra tekerés után.

Mark Cavendish elmondta, lenyűgözte a hangulat:

– Hihetetlen volt az utolsó szakasz, a közönség pedig zseniális. Az emberek szeretik a kerékpársportot, a Girót és a Grande Partenzát, a nagy rajtot. Megtiszteltetés volt itt lenni és nyerni. Nagyon boldog vagyok, nagyszerűen dolgozott a csapatom. Szeretek a srácokkal tekerni és szeretnék még néhány versenyt nyerni. Vannak olyan srácok, akik ugyanolyan gyorsak és erősek, mint te. Én soha nem voltam a legerősebb és a leggyorsabb, nem kell egyiknek sem lenned, hogy a legjobb legyél – jegyezte meg a Giro történetében a 16. szakaszgyőzelmét jegyző, s május 21-én a 37. születésnapját ünneplő Mark Cavendish.

Fotó: Kurucz Árpád

Mathieu van der Poel is elégedetten nyilatkozott:

– Remek napom volt, örülök, hogy továbbra is enyém a rózsaszín trikó – fogalmazott az éllovas, aki előretekintve úgy fogalmazott: normál esetben kedden az Etnán lehetetlen lenne megtartania a trikót, hiszen az a hegyi menők napjának ígérkezik, ő pedig nem tartozik közéjük.

Fetter Erik köszönetét fejezte ki a magyar szurkolóknak ezért a három napért, hogy a fővárosban és környékén, valamint a vidéki szakaszokon egyaránt ennyien támogatták őket.

– Méltó zárása volt ez a nap a magyarországi Giro d’Italia- szakaszoknak, rengetegen voltak Kaposváron, és a Balaton környéki kis falvak mindegyike is rózsaszínbe borult. Ez a szakasz könnyű volt, az első támadásból kialakult a szökés, amiben Samule Rivi lévén mi is képviseltük magunkat. Így megvalósult az a forgatókönyv, amit terveztünk, és onnantól kezdve csak a mezőnyben kellett haladnunk. Így tényleg faluról falura, városról városra ki tudtuk élvezni a szurkolók beleélését, láthattuk a boldogságukat, ez szuper volt. A szakasz vége természetesen nehéz volt, stresszes és veszélyes, ahogy általában a sprintszakaszok vége. A fináléban, nagyjából 2,5 kilométerre a cél előtt próbáltam felvezetni a fő emberünknek, Vincenzo Albanesének a sprintet, aki végül a 14. helyen zárt – mondta az EOLO–Kometa versenyzője.

Fetter Erik kiemelte, hogy a mezőnyből rengetegen megkeresték azzal, hogy le vannak nyűgözve Magyarországtól és ettől a három naptól.

– Richie Porte például megjegyezte, hogy a tegnapi nap eszméletlen volt, és hogy nekem még durvább lehetett bajnoki mezben – árulta el honfitársunk.

Valter Attila szerint az első három nap az ünneplésről szólt, így számára igazán csak Szicíliában kezdődik a Giro d'Italia.

– Ezúttal előrébb helyezkedtem, mint ahogy a mezőnyhajrákban szoktam. Nem volt gond, de ott erősebben nyomni kellett. Természetesen elégedett vagyok, hogy csapattársam, Arnaud Démare másodikként ért célba – fogalmazott a Groupama–FDJ magyar bringása.

Valter végig széles mosollyal az arcán arról beszélt, hogy a nyeregben rendszerint nagyon koncentrált szokott lenni, de most egyszerűen képtelen volt fókuszálni, így csak élvezte azt a csodálatos hangulatot, amit a magyar szurkolók teremtettek.

– Mindenhol tömött sorokban voltak a szurkolók, sokan különféle rózsaszín jelmezekben pompáztak. Felemelő és vicces volt egyben. Ez nemcsak nekem volt ünneplés, hanem az egész mezőnynek, mindenki nagyon élvezte ezt a három napot – mondta Valter Attila.

Fotó: Kurucz Árpád

A 105. Giro d'Italia résztvevői a hétfői szünnap után már Szicíliában folytatják: az Avolából induló 172 kilométeres szakasz az Etnán zárul hegyi befutóval. A 3445,6 kilométer össztávú viadal május 29-én a veronai időfutammal fejeződik be.

Az összetett élcsoportja:
1. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin–Fenix) 9:43:50 óra
2. Simon Yates (brit, BikeExchange–Jayco) 11 másodperc hátrány
3. Tom Dumoulin (holland, Jumbo–Visma) 16 mp h.
…40. Valter Attila (Groupama–FDJ) 1:02 perc hátrány
…101. Fetter Erik (EOLO–Kometa) 3:07 p h.
…167. Peák Barnabás (Intermarché–Wanty) 7:25 p h.

Borítókép: A Giro d'Italia meghódította Magyarországot (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.