Kornélia 2024. március 3.
logo

Rafael Nadal győzött, az izgalmak a döntő utánra maradtak

Koczó Dávid
2022.06.05. 17:31 2022.06.05. 17:38
Rafael Nadal győzött, az izgalmak a döntő utánra maradtak

Három küzdelmes meccs után a döntő kimenetele egy pillanatig sem volt kérdéses: Rafael Nadal tizennegyedszer nyert a Roland Garroson, és huszonkét Grand Slam-trófeánál jár. De vajon ez volt az utolsó?

Már a döntő előtt zajlottak a találgatások, s ezeket Rafael Nadal elmúlt hetekben tett kijelentései is táplálták. A harminchat éves teniszklasszis egy betegség következtében lényegében teljes karrierje során küzdött fájós lábfejével, mégis a sportág történetének egyik legnagyobb alakja lett, vasárnap Párizsban a tizennegyedik Roland Garros-sikeréért, összességében a huszonkettedik Grand Slam-trófeájáért játszott – úgy, hogy sokan tudni vélték, ez lesz pályafutása utolsó teniszmeccse.

Az ellenfele a párizsi döntőben a norvég Casper Ruud volt, aki először küzdhetett ilyen értékes trófeáért, egy kiváló játékost viszont már „nyugdíjazott” az idei Roland Garroson.

Hogy Rafael Nadal milyen régóta tartozik a tenisz élvonalába, azt jól jelzi, hogy döntőbeli ellenfelének és az idei női győztesnek, Iga Swiateknek is a spanyol volt a gyerekkori példaképe.

A döntőn megjelent a salakpályás Grand Slam-viadal néhány korábbi bajnoka, Robert Lewandowskinak ezúttal Marco Verratti duruzsolhatott a fülébe a PSG-ről, és egymás mellett foglalt helyet VI. Fülöp spanyol király és Haakon norvég koronaherceg.

Maga a mérkőzés úgy kezdődött, ahogy Nadal gondolta: az első két Ruud-adogatójátékot megnyerte a spanyol, és simán, 6:3-mal került előnybe.

A második játszmában úgy tűnt, hogy Ruud komolyabb kihívás elé állítja a spanyolt, ő brékelt először, ám hiába került 3:1-es előnybe, utána egymás után öt játékot veszített el.

Minden pontosan úgy alakult, ahogy Nadal Roland Garros-döntői szoktak: semmiféle esély nem látszott arra, hogy az ellenfél nyerjen.

A sorozatban elvesztett játékok teljesen elbizonytalanították Ruudot, aki a harmadik szettben már semmiféle ellenállást nem tudott kifejteni a spanyol ellen.

Rafael Nadal a tizennegyedik Roland Garros-döntőjét is megnyerte, a Grand Slam-győzelmi csúcsát pedig huszonkettőre javította.

Azok után, hogy Félix Auger-Aliassime ötszettes, Novak Djokovics négyórás küzdelemre kényszerítette, Alexander Zverev ellen pedig a német sérülése akadályozta meg a maratoni csatát, a fináléra nem maradt izgalom.

Annál feszültebben várta a világ, hogy Nadal mit mond a jövőjéről.

Roland Garros, férfi döntő

Nadal (spanyol, 5.)–Ruud (norvég, 8.) 6:3, 6:3, 6:0

Borítókép: Rafael Nadal, útban a tizennegyedik párizsi siker felé (Fotó: AFP/Christophe Archambault)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.