Roland Garros: méltó búcsú a hazai klasszistól

A Roland Garros első fordulójában Jo-Wilfried Tsonga négy szettben kikapott a nyolcadik kiemelt Casper Ruudtól. A franciák korábbi Australian Open-döntőse és Davis-kupa-bajnoka ezzel a meccsel zárta le pályafutását.

2022. 05. 24. 18:55
TENNIS-FRA-OPEN Fotó: AFP/Christophe ARCHAMBAULT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jo-Wilfried Tsonga hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy az idei Roland Garros lesz a búcsútornája. A harminchét éves francia teniszező hosszú éveken át tartozott a világ élvonalába, az elmúlt két évben azonban már sorozatos sérülései miatt nem tudott régi fényében ragyogni a pályán.

Azonban a búcsúra odatette magát. Természetesen a Philippe Chatrier-ről elnevezett párizsi centerpályán játszhatott, ráadásul kimondottan nehéz ellenfél, a nyolcadik kiemelt, s a salakborítást Tsongánál sokkal inkább kedvelő Casper Ruud ellen.

Az első szettet mégis a francia nyerte, sőt attól sem állt messze, hogy kétjátszmás előnybe kerüljön, de a második tie breaket elveszítette. A harmadik, simább szett (6:2 Ruud javára) már előrevetítette, hogy valóban ez a meccs lesz Tsonga búcsúja, de a negyedik szettre még összeszedte magát a francia. 

5:5-nél brékelte Ruudot, ám amikor a döntő szett kiharcolásáért szervált, jött a dráma. Tsonga teste megadta magát.

A francia nem adta fel, de innentől kezdve csak egyetlen labdamenetet nyert. Az utolsó szervájában már nemcsak sérülése, hanem könnyei is hátráltatták.

Jo-Wilfried Tsonga az utolsó meccsén is megmutatta, hogy miért szerették világszerte a játékát, de az utolsó percekben az is kiderült, hogy miért nem érdemes már folytatnia a pályafutását.

Természetesen nemcsak a francia játékos részéről volt méltó a búcsú, hanem a Roland Garros szervezői részéről is. A meccset követően a franciánál tizenhárom évvel fiatalabb Ruud méltatta Tsongát, generációjának egyik példaképének nevezte őt.

Majd jöttek Tsonga honfitársai, akik személyesen, a pályán búcsúztak el tőle, többek között szintén korábbi top 10-es kortársai: a Garrost sérülés miatt kihagyó Gael Monfils, az idény végén szintén visszavonuló Gilles Simon és a Párizsban még versenyben lévő Richard Gasquet.

S videóban búcsúzott el Tsongától az a négy játékos, akiknek a pályafutása összképét tekintve az árnyékában maradt, bár Tsonga egyike annak a három játékosnak – Tomas Berdych és Stan Wawrinka mellett –, akik Roger Federert, Rafael Nadalt, Novak Djokovicsot és Andy Murray-t is legyőzték Grand Slam-tornán.

Jo-Wilfried Tsonga a 2008-as Australian Openen robbant be a köztudatba, amikor az elődöntőben látványos támadóteniszével leütötte a pályáról Rafael Nadalt és a fináléban Novak Djokovics ellen is vezetett, de végül kikapott. Később két-két elődöntőt játszott Wimbledonban és a Roland Garroson is, pályafutása csúcsán az ötödik helyen jegyezték a világranglistán, s 2017-ben Davis-kupa-győzelemre vezette a francia válogatottat.

Roland Garros, első forduló, érdekesebb keddi eredmények

Férfiak

Ruud (norvég, 8.)–Tsonga (francia) 6:7, 7:6, 6:2, 7:6

Medvegyev (orosz, 2.)–Bagnis (argentin) 6:2, 6:2, 6:2

Rubljov (orosz, 7.)–Kvon (dél-koreai) 6:7, 6:3, 6:2, 6:4

Rune (dán)–Shapovalov (kanadai, 14.) 6:3, 6:1, 7:6

Gasquet (francia)–Harris (dél-afrikai) 6:1, 6:3, 6:4

Nők

Plísková (cseh, 8.)–Andrianjafitrimo (francia) 2:6, 6:3, 6:1

Ostapenko (lett, 13.)–Bronzetti (olasz) 6:1, 6:4

Borítókép: Jo-Wilfried Tsonga elköszönt a profi tenisztől (Fotó: AFP/Christophe Archambault)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.