Az Euroliga előtt az európai Szuperkupáért is játszik a magyar címvédő

A Nemzetközi Kosárlabda-szövetség, a FIBA kisorsolta a legrangosabb európai kupák, a nőknél az Euroliga, a férfiaknál a Bajnokok Ligája csoportjait. A hölgyeknél az Euroligában címvédő Sopron Basket elkerülte a legnagyobb ellenfélnek ígérkező, a legutóbbi döntőben legyőzött török Fenerbahcét, a Szekszárd is főtáblás. A férfiak Bajnokok Ligájában a Falco sem kényszerül selejtezőkre, a Körmend viszont igen, és nehéz út vár rá a főtábláig.

Magyar Nemzet
2022. 07. 16. 9:24
null
Sopron 20220404 női kosárlabda Sopron Basket DVTK foto Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport DÉNESNÉ FEGYVERNEKY Zsófia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási tettet hajtott végre áprilisban a Sopron Basket: első magyar csapatként megnyerte a legrangosabb női nemzetközi sorozatot, az Euroligát. A következő kiírás sorsolásán – amelyről hiányoztak az ukrajnai háború miatt kizárt orosz klubok – a 16 csapatos főmezőnyben kapott helyet az áprilisi, isztambuli négyes döntőben a magyar klubkosárlabda legnagyobb sikerét arató Sopron – amely utána a 15. NB I-es aranyérmét is begyűjtötte –, valamint az Euroligában az előző szezonban nyeretlenül debütált Szekszárd is.

 

 

A soproniak a török Mersinnel, a belga Mechelennel, az olasz Schióval, a francia Landes-dal, a legutóbb bronzérmes Salamancával, a Villeneuve–Girona csata győztesével, továbbá egy selejtezős ellenféllel csapnak össze.

– Óriási élmény volt a zsúfolásig megtelt teremben visszanézni az előző szezon összefoglaló videóját – nyilatkozta a müncheni sorsolás helyszínéről Török Zoltán, a Sopron Basket ügyvezetője. – A sorsolásnál sokkal fontosabb, hogy önmagunk mércéje szerint dolgozzunk, és fejlődjön a csapat. Pikáns, hogy a csoportmeccsek során összefutunk a Salamancával, és szurkolunk a DVTK-nak, hogy az Euroligában is találkozhassunk.

 

A soproniak október 26-án kezdenek az Euroligában, méghozzá a Mechelen vendégeként, de előtte október 18-án a francia Bourges Basket otthonában pályára lépnek az európai Szuperkupáért. A Szekszárdra az ezüstérmes Fenerbahce, a lengyel Polkowice, az olasz Bologna, a francia Bourges, a spanyol Valencia, a cseh USK Praha és egy selejtezős rivális vár. A bajnoki bronzérmes DVTK-HUN-Therm csapatának egy háromcsapatos tornát kell megnyernie ahhoz, hogy bemutatkozhasson a kontinentális elitben. Ebben az izraeli Ramla és a török Botas lesz az ellenfele. A második és harmadik helyezettek az Európa-kupa csoportkörébe kerülnek.

A női kosárlabda Euroliga csoportjai. A csoport: Atomerőmű KSC Szekszárd, Fenerbahce (török), Polkowice (lengyel), Bologna (olasz), Bourges (francia), Valencia (spanyol), USK Praha (cseh), selejtezős ellenfél. B csoport: Sopron Basket, Salamanca (spanyol), Schio (olasz), Mechelen (belga), Mersin (török), Landes (francia), Villeneuve (francia)/Girona (spanyol), selejtezős ellenfél.

Sorsoltak a férfiak Bajnokok Ligájában is. A sorozatra 29 ország 52 csapata nevezett, közülük 28 (köztük a Falco) egyből a főtáblára került, és mint a csütörtöki sorsoláson kiderült, a szombathelyiek az első kalapból a legutóbbi francia bajnokságban és a Bajnokok Ligájában egyaránt a negyeddöntőig jutó Strasbourgot, a harmadikból a spanyol bajnokság 10. helyén végző Murciát, míg a negyedikből egy selejtezőből érkező csapatot kaptak ellenfélül az A  csoportban. (A lehetséges feljutók: a brit Leicester, a román Voluntari, a török Tofas Bursa, az északmacedón TFT Szkopje, a német Chemnitz és a svájci Fribourg). A további 24 csapatra (köztük a Körmendre) selejtező vár. A kvalifikáció négy ágon, négy minitornán zajlik, mindegyiken hat csapat szerepel – és mindegyikről egy jut fel a főtáblára.

 

Fotó: Szabó Miklós

A Körmend a szlovák bajnok Patrioti Levice ellen kezdi meg a selejtezőt, ha legyőzi a lévai csapatot, akkor a finn bajnok Karhu ellen folytatja. Ha ezt az akadályt is sikerrel veszi, akkor a spanyol Unicaja Málaga, a holland Heroes Den Bosch és a litván Siauliai hármas továbbjutója következik, immár a főtáblára kerülésért.
Ha a körmendiek feljutnak a főtáblára, akkor a francia Dijon, az olasz Dinamo Sassari és a görög PAOK lesz az ellenfelük a G csoportban.

A főtáblán először nyolc négycsapatos csoportban játszanak körmérkőzést a csapatok: az első helyezettek bejutnak a második csoportkörbe, a második és a harmadik helyezettek nyolc párban az egyik fél második győzelméig tartó play-int vívnak ugyanezért. A 2. csoportkörben (gyakorlatilag a nyolcaddöntőben) ismét körmérkőzés következik négy csoportban, mindegyikből az első két helyezett jut be az immár egyenes kieséses negyeddöntőbe.

Borítókép: A soproni újabb idényt kezd meg az Euroligában (Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.