Világklasszis irányítót szerződtet az Euroliga-győzes Sopron Basket

A friss Euroliga-győztes Sopron Basket, amely a múlt hét végén védte meg itthon a bajnoki címét, sérülés és távozók miatt frissíti a keretét, és már meg is van az első érkező. A soproni kosárlabdaklub a világ legjobb irányítói közé tartozó, világklasszisnak számító Courtney Vanderslootot szerződteti a következő évadra, aki amerikai–magyar állampolgár, és korábban már szerepelt a magyar válogatottban is.

2022. 04. 26. 16:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történetének talán legszebb korszakát éli a Sopron Basket. A magyar női kosárlabda reprezentáns klubja bő két hete megnyerte Európa legrangosabb sorozatát, ráadásul Isztambulban a döntőbeli ellenfelének, a Fenerbahcénak az otthonában és tízezernél több szurkolója előtt, most szombaton pedig – 3-0-ra nyerve a Szekszárd elleni párharcot – megvédte a bajnoki címét.

 

 

Az örömbe némi ürömként vegyül, hogy a soproniakat érik veszteségek is. A bajnoki finálé második meccsén megsérült a kontinens egyik legjobb centerének tartott Határ Bernadett, a felépülése tíz-tizenkét hónapot vesz igénybe, néhányan pedig távoznak a klubtól. Az isztambuli Final Four legértékesebb játékosának választott (MVP) Gabby Williams az észak-amerikai női profi ligában, a WNBA-ben játszik május elejétől, a Seattle Storm együttesét erősíti, majd Európába visszatérve a hírek szerint Franciaországban folytatja a pályafutását. Rajta kívül távozik Briann January, aki a WNBA idénye után az ősszel nem jön vissza Európába.

Őket mindenféleképpen pótolni kell, és a Sopron Basket elsőként azonnal egy világklasszis érkezését jelentette be: a 2022–2023-as idényben a magyar bajnoknál játszik Courtney Vandersloot, a világ egyik legjobb irányítója, aki Európában a Jekatyerinburg, a WNBA-ben a Chicago Sky játékosaként ért fel a csúcsra. Számos címe mellett egy megdönthetetlennek tűnő rekordot is tart a tengerentúlon: a Chicago Sky irányítójaként a 2020-as szezon alatt lejátszott 22 mérkőzésen két számjegyű, tízes gólpasszátlaggal sokkolta a szakmát! A szerződtetése ráadásul nem terheli az engedélyezett légiósok keretét, hiszen a 33 esztendős Courtney Vandersloot amerikai–magyar kettős állampolgár, korábban szerepelt a magyar válogatottban is.

 

2021 WNBA Finals - Phoenix Mercury v Chicago Sky
Fotó: AFP/BARRY GOSSAGE

– Miután januárban eldőlt, hogy csapatunk egyik alapembere, Briann January nem vállal több teljes európai szezont, az ő pótlását stratégiai feladatnak tekintettem – árulta el Török Zoltán, a Sopron Basket ügyvezetője. – Ennek szellemében igyekeztünk a kérdést megoldani. Briann January csapatunk motorjaként beírta magát a klub történelmébe, hiszen a nálunk eltöltött három szezon során elképesztő munkát végzett. Óriási köszönettel tartozunk neki ezekért az évekért. Úgy hiszem, hogy Courtney érkezése biztosíthatja az építkezésünk folytonosságát, ezért is, okkal kerül bejelentésre ilyen korán. Abban is bízom, hogy olyan párt kap maga mellé az irányítóposzton, akivel tökéletes szinkronban irányíthatja majd tovább a csapatunkat.

Courtney Vandersloot a nyári WNBA-szezont követően, október közepén csatlakozik majd a Gáspár Dávid vezetőedző által irányított csapathoz. Abban pedig biztosak lehetünk, hogy Határ Bernadett és Gabby Williams pótlásáról is lesz bejelentés, és mert a magyar bajnok ázsiója az Euroliga-győzelemmel igen nagyot nőtt, várhatóan ezek a bejelentések is klasszisok érkezéséről szólnak majd.
 

Névjegy
Név: Courtney Vandersloot
Születési idő: 1989.02.08.
Állampolgárság: amerikai–magyar
Magasság: 173 cm
Poszt: irányító
Főbb állomáshelyei: Chicago Sky, Besiktas, Wisla Krakkó, Yakin Dogu, UMMC Jekatyerinburg
Kiemelkedő eredményei: 2×Euroliga győztes, WNBA bajnok, 3×WNBA All-Star, 6×WNBA legtöbb gólpassz, 3×orosz bajnok, török bajnok

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.