Az ötszörös olimpiai bajnok kosaras legenda a futballra nyergel át

A valaha élt egyik legjobb női kosárlabdázó, a 41 éves Sue Bird júniusban bejelentette, hogy az idény végén visszavonul a játéktól. A NJ/NY Gotham női futballcsapata pedig pénteken bejelentette az ötszörös olimpiai bajnok kosaras érkezését.

Magyar Nemzet
2022. 07. 30. 13:56
Seattle Storm v Connecticut Sun
UNCASVILLE, CT - JULY 28: Sue Bird #10 of the Seattle Storm looks on during the game against the Connecticut Sun on July 28, 2022 at Mohegan Sun Arena in Uncasville, Connecticut. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and/or using this Photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2022 NBAE Brian Babineau/NBAE via Getty Images/AFP (Photo by Brian Babineau / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP) Fotó: AFP/Getty Images/Brian Babineau
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszavonul és sportágat vált Sue Bird. Ez egyszerűen hangzik, ám a helyzet bonyolultabb, mint elsőre hangzik. Sue Bird a női kosárlabda legendája, az egyik valaha élt legjobb női játékosa. Az önéletrajzában egyedülálló módon öt olimpiai aranyérem, négy aranyérem a WNBA-ben, az észak-amerikai profi ligában, négy világbajnoki cím, öt Euroliga-győzelem szerepel, és ez nem minden. A WNBA-ben tizenkilenc idényt húzott le a Seattle Stormban, tizenháromszor játszott All-Star-gálán, nyolcszor szavazták be a liga legjobb csapatába, nemrég pedig beválasztották a liga történetének a legjobb huszonöt kosarasa közé.

 

 

Nem túlzás tehát történelminek nevezni azt, amit június elején tett: bejelentette, hogy a most zajló szezon lesz pályafutása során az utolsó, visszavonul a kosárlabdától. Egy 41 esztendős sportolótól ezek a szavak nem hatnak meglepetésként, ám aki figyelemmel kíséri a WNBA meccseit, tanúsíthatja, hogy a kor egyáltalán nem látszik meg a teljesítményén.

 

Az viszont csak most derült ki, hogy a kosaras legenda átnyergel a női labdarúgásra. Igaz, nem játékosként, hanem befektetőként: kisebbségi részesedést vásárolt a NJ/NY Gotham FC csapatában. Ez az együttes az észak-amerikai profi ligában, az NWSL-ben szerepel, 2021 előtt Sky Blue FC néven találtuk meg a mezőnyben. Az amerikai női futball a világ élvonalába tartozik, a válogatott négyszer nyert olimpiát és világbajnokságot is. Sue Bird eddig is kapcsolatban állt a sportággal, ugyanis a házastársa 2017 óta az a Megan Rapinoe, aki kétszeres világ- és egyszeres olimpia bajnok, 2019-ben pedig a világ legjobb női labdarúgójának járó Aranylabdát szavazták meg neki, és az ő harcosságának köszönhető, hogy az Egyesült Államok női válogatottjának a tagjai ugyanakkora prémiumot kapnak, mint a férfiaké.

 

A  NJ/NY Gotham pénteken közleményben jelentette be, hogy Sue Bird csatlakozik a klub tulajdonosaihoz, akik között egyébként olvashatjuk a férfiaknál kosaras legenda, nevét is.

– Könnyű döntés volt New York-iként befektetni a Gothambe. A klub fenntartható üzleti növekedést mutatott, és a közösség egyik fontos pilléreként van jelen. Sok szó esik a női sportba való befektetés erejéről, és mint befektetői pozícióban lévő sportoló, izgatottan várom, hogy most példát mutassak.

A klub szerint Sue Bird a befektetés mellett tanácsadóként és konzultánsként is tevékenykedik majd, és a klub közösségi kezdeményezéseiben is részt vesz.

 

Borítókép: Sue Bird az utolsó idényét játssza a WNBA-ben (Fotó: AFP/Getty Images/Brian Babineau)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.