A Moszkvában fogva tartott amerikai sztár minden pályán jelen lesz

Nem lehet ott az észak-amerikai női profi kosárlabda liga, a WNBA pénteki rajtján a kétszeres olimpiai bajnok Brittney Griner, akit februárban tartóztattak le az orosz hatóságok kábítószer birtoklása miatt. Azóta sem tudni, hogy hol tartják fogva, az USA kormánya különleges státust adott az ügyének, a WNBA pedig különleges módon őrzi a rá irányuló figyelmet, a csapatának pedig kedvezményeket adott.

2022. 05. 04. 15:38
Brittney Griner
WNBA Finals - Game Four
CHICAGO, ILLINOIS - OCTOBER 17: Courtney Vandersloot #22 of the Chicago Sky drives to the basket against Brittney Griner #42 of the Phoenix Mercury during Game Four of the WNBA Finals at Wintrust Arena on October 17, 2021 in Chicago, Illinois. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Stacy Revere/Getty Images/AFP (Photo by Stacy Revere / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: tacy Revere / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken rajtol az észak-amerikai női kosárlabda liga, a WNBA idei szezonja. Tavaly magyar játékost is láthattunk a mezőnyben, a soproni Határ Bernadett az Indiana Fever csapatát erősítette. A 208 centiméter magas centernek a múlt héten kellett volna elutaznia az Egyesült Államokba, mert az Indiana újra szerződést adott neki, ám sajnos a Szekszárd elleni bajnoki döntő második meccsének az utolsó másodperceiben súlyos térdsérülést szenvedett, ami miatt legalább tíz hónapot ki kell hagynia, ezért elúszott az idei WNBA-idénye.

 

 

Így lesz azért kiknek szurkolni, hiszen a Seattle Stormban szerepel majd Briann January és Gabby Williams, akik egy hónapja nyertek Euroligát a Sopron játékosaként, de januárig a magyar bajnokot erősítette Shey Peddy a Phoenix Mercury kiválósága, a címvédő Chicago Sky egyik ásza pedig a magyar válogatottat is megjárt Courtney Vandersloot, aki az ősztől tesz tagja a soproni keretnek.

A Phoenix Mercury és az egész WNBA nélkülözni kényszerül azonban az egyik legnagyobb sztárját, a 206 centiméterre nőtt világklasszis Brittney Grinert. Ő az orosz–ukrán háború kitöréséig a szinte világválogatottnak tartott Jekatyerinburgban játszott, és miután a nemzetközi szövetség, a FIBA kizárta az orosz csapatokat a különböző sorozataiból, a légiós sztárok elhagyták az országot.

Így tette volna Brittney Griner is, ám a seremetyvói repülőtéren egy kábítószer keresésére idomított kutya hasisolajat tartalmazó vape-patronokat jelzett nála, és ezért letartóztatták. 

A hírek szerint ez februárban történt, de a hatóságok pontos időpontot nem árultak el.

 

Brittney Griner
2021 WNBA Finals - Phoenix Mercury v Chicago Sky
Fotó: Getty Images via AFP/NBAE/Barry Gossage 

Sőt, azt sem, hogy hol tartják fogva. Az viszont biztos, a kétszeres olimpiai bajnok játékos akár tíz év börtönt is kaphat, ha bebizonyosodik a bűnössége, mindenesetre az orosz hírügynökség szerint sem Griner, sem az ügyvédje nem vitatták a kábítószer illegális birtoklásával kapcsolatos vádakat. Március 17-én a moszkvai régióban lévő Himkinszkij bírósága helyt adott a nyomozók kérelmének, és május 19-ig meghosszabbította az amerikai állampolgár fogva tartásának idejét.

Az Egyesült Államok kormánya a napokban megadta a kosarasnak a jogtalanul őrizettbe vetteknek járó státust.

– Az amerikai kormány továbbra is megfelelő konzuli támogatást nyújt Griner kisasszonynak és családjának – mondta a külügyminisztérium egyik tisztviselője a közleményben, hozzátéve, hogy egy ügynökségek közötti ilyen ügyekre szakosodott csoport dolgozik azon, hogy az orosz hatóságok szabadon engedjék a kosarast. A törvény értelmében Antony J. Blinken külügyminiszternek személyesen kell jóváhagynia az ilyen kijelölést, és a minisztérium konzuli ügyekért felelős irodájáról a túszügyekért felelős különmegbízott irodájára kell átruháznia az ügyért való felelősséget.

 

Brittney Griner
Fotó: AFP/Getty Images/Christian Petersen

A Phoenix pénteken hazai pályán kezdi meg a szezont a Los Angeles Aces ellen, és bár Brittney Griner nem lehet ott a csarnokban, a WNBA érdekes módon gondoskodik róla, hogy mind a tizenkét csapat otthonában ott legyen: 

az oldalvonalak mellett mindenütt elhelyeznek egy padlómatricát a B. G. monogrammal és 42-es mezszámával. Cathy Engelbert, a WNBA megbízottja szerint így is szeretnék a center személyét és ügyét a figyelem középpontjában tartani, és a szervezet is dolgozik azon, hogy segítse a játékos minél előbbi hazatérését.

Brittney Griner az előző idényben a második legtöbb pontot dobta, hatodik lett a lepattanók megszerzésében,  ő blokkolt a legtöbbször, és a hárompontos vonalon belülről ő volt a mezőny legeredményesebb játékosa, tehát tényleg igazán nagy sztárról van szó, a csapata a döntőig jutott, ahol a Chicagótól kapott ki. A Mercury Griner távolléte idejére kapott mentességet a játékoskeret rögzítése, valamint a fizetési sapka szigorú előírásai alól, ami azt jelenti, hogy ha a center visszatérhet, akkor a helyére most szerződtetett kosarastól nem kell a klubnak megválnia. A WNBA közölte azt is, hogy Griner továbbra is megkapja a teljes fizetését.

 

Borítókép: Brittney Griner mellől szinte lehetetlen pontot dobni (Fotó: AFP/Getty Images/Stacy Revere)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.