„Előzetesen senki sem kérdezett meg bennünket”

Jó néhány újabb ellenségre sikerült szert tennie Novák Károly Eduárdnak. A román sportminiszter rendelete, amely hatvan százalékban maximálta a nem román állampolgárok számát a csapatsportban, jókora felháborodást keltett, és minden bizonnyal perek sorozatához vezet – ha vissza nem vonják.

2022. 07. 09. 7:16
Sepsi OSK v FC Voluntari - Romanian Cup Final 2022
1240777213 Fotó: Getty Images/Vasile Mihai-Antonio
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2022/23-as idénytől Romániában valamennyi csapatsportban – felnőtteknél és ifjúságiaknál egyaránt – a pályára lépő játékosok minimum negyven százalékának román állampolgárnak kell lennie. A Novák Károly Eduárd sportminiszter által aláírt rendeletet július 7-én hozták nyilvánosságra, és gyakorlatilag azonnali hatállyal érvénybe kellene lépnie, hiszen szombaton a Kolozsvári CFR–Sepsi OSK labdarúgó Szuperkupa-döntővel megkezdődik az új futballidény. Az intézkedés azt a célt kívánja szolgálni, hogy több romániai játékos jusson lehetőséghez, áttételesen pedig javítsa a román válogatottak versenyképességét.

A máris egekig érő hullámokat verő intézkedés támogatókra is talált, de az ellenzők azért jelentős túlsúlyban vannak. A futballklubok részéről az amúgy is a fiatal román tehetségek beszerzésére, felfuttatására és értékesítésére hajtó FCSB tulajdonosa, Gigi Becali ezúttal a hazafiasság mintapéldányának titulálta az általa egyébként folyamatosan kritizált romániai magyar minisztert. A bajnok Kolozsvári CFR klubelnöke, a volt FIFA-játékvezető, Cristian Balaj viszont egyenesen bojkottra buzdított, és egyértelműsítette, hogy az általa vezetett klub kész bíróságra vinni az ügyet.

– Kizárt dolog az intézkedés azonnali életbe léptetése. Elvileg támogatom az elképzelést, hiszen mindannyian szeretnénk minél több hazai futballistát szerepeltetni, de így, egyik pillanatról a másikra? Amikor már kialakítottuk a keretünket, a külföldiek többségével pedig kétéves szerződést kötöttünk? Hogyan lehet ezeket felbontani? Kártalanít bennünket valaki? Arról nem is beszélve, hogy előzetesen senki sem kérdezett meg bennünket – füstölgött Balaj.

A szombat esti Szuperkupa-döntő ugyan az idény kezdetét jelenti, ám a szereplők közül senki sem kapott egyértelmű eligazítást a profiliga részéről. Hadnagy Attila, a Sepsi OSK klubigazgatója azt mondta, mindössze a döntésről tájékoztatták a háromszéki klubot, illetve kérték annak tudomásul vételét – akármit is jelentsen ez. Az Aradon rendezendő fináléban amúgy a Sepsi OSK semmiféle hátrányt nem szenved a miniszteri rendelet nyomán, hiszen keretszinten is teljesíti a kvótát, a kezdőcsapatban pedig valószínűleg mindössze két külföldi játékos kap helyet. A CFR-nek viszont legalább három helyen kellene változtatnia, ami a reakciókból ítélve eszük ágában sincs a kolozsváriaknak.

Az előző évadban a legmagasabb arányban, 64,4 százalékban az aradi UTA használt külföldieket, a futballnál nagyobb bajban lehet viszont a kézilabdázás, ahol az európai kupagyőzelmekre hajtó női klubok 16-os keretében eddig akár 10-12 külföldi játékos is szerepelt. 

A rendelet a jogászok szerint is sok sebből vérzik, mindenekelőtt az unión belüli szabad munkaerő-áramlás, munkavállalás alapvető jogának látszik ellentmondani, ami igencsak győzelemre esélyes érvnek tűnik a bírósági fórumokon. Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke is diszkriminatívnak minősítette a rendeletet.

Borítókép: A kupagyőztes Sepsit nem érinti az új szabályozás (Fotó: Getty Images/Vasile Mihai-Antonio)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.