Hat év után újra rangos versenyt nyert veterán olimpiai bajnokunk

Két magyar győzelem is született az elmúlt hét végén az atlétikai Kontinentális Kör bronz besorolású versenyein. Olimpiai bajnok kalapácsvetőnk, a negyvenéves Pars Krisztián hat esztendő után nyert újra rangos versenyt.

Magyar Nemzet
2022. 07. 04. 9:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A franciaországi Tomblaine-ben Pars Krisztián nyerte a kalapácsvetést, a 2012-es londoni olimpia bajnoka 73,22 méteres eredménnyel végzett az élen. A negyvenéves nehézatléta, aki az utóbbi években rengeteg sérüléssel bajlódott, s a tokiói ötkarikás játékokra nem jutott ki, a magyar szövetség honlapján elmondta, a célja, hogy bekerüljön az augusztusi Európa-bajnokságra készülő keretbe.

– Jólesett ennyi idő után ismét nyerni, ami kellett is a pontok miatt, mert szeretnék bekerülni az Eb-keretbe. Az elmúlt két versenyemen éreztem azt, hogy bennem van a 75 méter körüli eredmény. Tavalyi sérülésem után csak január elején tudtam nekiállni a munkának, majd négy hónap rendes felkészülés következett. A jövő év az igazán fontos a számomra, a budapesti világbajnokságra szeretnék visszatérni a 76-77 méter körüli dobásokhoz, amire képesnek is tartom magam – értékelt a Szombathelyi Dobó SE 40 esztendős olimpiai bajnoka, aki a 2016-os Dobó Európa-kupa után nyert ismét ennyire rangos nemzetközi versenyt külföldön.

Pars Krisztián mögött a második helyen is magyar versenyző végzett, Rába Dániel 73,01 méterig jutott.

– Nagyon élveztem a versenyt, bár még nem vagyok hozzászokva ezekhez az esti időpontokhoz, amelyekhez még meg kell szereznem a kellő rutint. Összességében örülök ennek a 73 méternek, az utolsó dobásom technikailag összeszedett volt, a gyorsasággal voltak apróbb gondjaim. Izgalmas verseny volt és szoros, mint az országos bajnokság. A múlt héten az ob-n elért 75,97 méterem különösen biztató, reménykedem benne, hogy a müncheni Eb-n a 75 métert első dobásra meg tudom ismételni, aztán jöhet az egyéni csúcs – mondta Rába Dániel, aki 76,83 méteres élete legjobbját majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt érte el.

Az augusztusi müncheni Európa-bajnokságon kalapácsvetésben 26 induló lehet, s a vb- és Eb-bronzérmes Halász Bence teljesítette a 77 méteres nevezési szintet, 79,86-tal a ranglista hatodik helyén áll. Rába Dániel a 15., neki nincs szintje, de a kvalifikációs rangsor alapján – itt a pontszámokat nézik –  ő is befér az Eb-mezőnybe. Pásztor Bence a 27. helyen áll, Pars pedig most a 32. helyre ugrott előre, innen hajrázik az Eb-részvételért. A kontinensbajnokságon egy nemzetből legfeljebb három versenyző indulhat.

A franciaországi  viadalon női 100 méter gáton – aki egy hete az ob-n 12,70 másodperccel megjavította saját országos csúcsát – a harmadik helyen ért célba 12,99-cel. A szintén magyar rekorder Takács Boglárka 11,59-cel ugyancsak harmadik lett 100 méteres síkfutásban. Kozák biztos Eb-résztvevő, a számában 36-an indulhatnak Münchenben, a szint 12,93, versenyzőnk pedig negyedik a ranglistán. Női 100-on – szintén 36 induló – 11,24 másodperc a szint –, Takács jelenleg a 35.

A belgiumi Heusden-Zolderben Nádházy Evelin 53,72 másodperces idővel második helyen végzett 400 méteren. A svédországi Karlstadban Lesti Diana nyerte a távolugrást 6,27 méterrel. A németországi Rottach-Egern városában rendezett rúdugrógálán pedig Klekner Hanga 4,30 méteres teljesítményével győzött. Klekner a 18., Lesti a 20. helyen áll versenyszámában a rangsorban, a 26 fős Eb-mezőnybe tehát jelen állás szerint mindketten beférnének.

Borítókép: az elnyűhetetlen Pars Krisztiánnak még nagy tevei vannak kalapácsvetésben (Forrás: MASZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.