Több mint hatvan kilométert szökött a luxemburgi, nem tudták utolérni

A luxemburgi Bob Jungels (AG2R Citroën Team) nyerte a Tour de France 9. szakaszát, de az öszetettben vezető szlovén Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) kézben tartotta a dolgokat.

Magyar Nemzet
2022. 07. 10. 18:22
null
Fotó: Charly Lopez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tour de France huszonegy szakaszból áll, és majd július 24-én zárul Párizsban, de már most sokan odaadnák előre a győztesnek járó trófeát Tadej Pogacarnak, aki 2020-ban és 2021-ben is győzött a francia kerékpáros-körversenyen. Az UAE Team Emirates 23 éves szlovén klasszisa csütörtökön úgy nyerte meg a hatodik szakaszt, hogy lesprintelte a riválisait, az összetettben az élre állt, pénteken behúzta a hegyi befutós hetedik szakaszt is, majd kis híján szombaton is ő haladt át elsőként a célvonalon. A nyolcadik etapon Pogacar harmadik lett – ezen az emelkedőn belga Wout van Aert sprintelt a legjobban a Jumbo–Vismából –, de így is kapott négy másodperc időjóváírást, és az összetettben az első helyét megerősítve 39 másodpercre növelte az előnyét a második helyen álló dán (Jumbo–Visma) előtt – akit pénteken látványosan „lenyomott” a szakasz végén.

– Nem voltam messze a győzelemtől. A végén egy kicsit sokáig vártam, eközben Wout van Aert elment mellettem. Háromszor olyan gyors volt, mint én. Természetesen ez egy kissé kiábrándító, de összességében elégedett vagyok ezzel a harmadik hellyel is – summázott szombaton este Tadej Pogacar a lausanne-i célban, mert a francia körverseny mezőnye ezen a napon áttekert Svájcba.

A bringások vasárnap innen is indultak, Aigle városából, hogy a 193 kilométeres napi penzum végén már újra francia földön, Les Portes du Soleilben zárják a szakaszt. Ez egy negyedik, egy második és két első kategóriás hegyet tartalmazott; utóbbi kettő az 1778 méter magas Col de la Croix (8 kilométeres emelkedő 7,5 százalékos meredekséggel) és az 1377 méteres Pas de Morgins (15,4 km, 6,2 százalék) volt, a befutót pedig 1297 méteren egy nem kategorizált emelkedőn jelölték ki (4 kilométer, 4,4 százalék).

S a kilencedik szakaszon érdemes volt megszökni a mezőnytől, mert a szökevények csoportjából a 29 éves luxemburgi Bob Jungels (AG2R Citroën Team) nyerte meg a szakaszt; azután, hogy az utolsó 63 kilométert szólóban tette meg. A francia Thibaut Pinot (Groupama–FDJ) megpróbálta utolérni, a célba vezető emelkedőn fél perc volt a hátránya, és ő számít jobbnak a hegyen, azonban nem tudott közelebb kerülni Jungelshez, mi több, ketten őt előzték meg. A francia körversenyen tizenegy év után született luxemburgi szakaszgyőzelem, 2011-ben Andy Schlecknek jött össze. Most ő is ott volt a célban, és gratulálhatott honfitársának.

A mezőny a végén nagyot hajrázott, és Pogacar most is megmutatta, hogy remek formában van, ötödik lett, megelőzve a vele azonos idővel beérkezett Vingegaard-t. Mögöttük megszakadt a sor, a hetedik brit Geraint Thomas (INEOS–Grenadiers), a Tour de France 2018-as Tour de France-győztes már 36 éves versenyzője három másodperccel később ért be.

Az AG2R Citroën Teamnek jó napja volt:

Tour de France, 9. szakasz, Aigle–Les Portes du Soleil, 193 km, hegyi befutó:
1. Bob Jungels (luxemburgi, AG2R Citroën) 4:46:39 óra
2. Jonathan Castroviejo (spanyol, INEOS–Grenadiers) 22 másodperc hátrány
3. Carlos Verona (spanyol, Movistar) 26 mp h.
4. Thibaut Pinot (francia, Groupama–FDJ) 40 mp h.
5. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Team Emirates) 49 mp h.
6. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo–Visma) azonos idővel
7. Geraint Thomas (brit, INEOS–Grenadies) 52 mp h.

Az összetett élcsoportja:
1. Pogacar 33:43:44 óra
2. Vingegaard 39 másodperc hátrány
3. Thomas 1:17 p h.

A hétfői szünnap után kedden a Morzine és Megéve közötti 148,5 kilométeres táv és újabb hegyi befutó vár a kerékpárosokra. A 109. Tour de France mezőnye összesen 3328 kilométert teker, amíg július 24-én célba ér Párizsban a Champs-Élysées-n.

A 39 éves holland Annemiek van Vleuten (Movistar) nyerte a női Giro d’Italia országúti kerékpáros-körversenyt, a záróetapon az olasz Chiara Consonni (Valcar–Travel&Service) győzött, a 26. helyen beérkező  Vas Kata Blanka pedig az 51. helyen zárt összetettben. Az SD Worx hegyikerékpárban olimpiai, országúti mezőnyversenyben világbajnoki negyedik, terepkerékpárban Európa-bajnoki ezüstérmes, 20 éves magyar bringása tapasztalatot gyűjteni és csapattársait segíteni érkezett a viadalra, amelynek ötödik szakaszán nagyot bukott. A női Girón a 23 éven aluliak kategóriáját Vas csapattársa, az új-zélandi Niamh Fisher-Black nyerte, ebben az összevetésben Vas kilencedik lett.

Borítókép:  A Tour de France 9. szakasza után a luxemburgi Bob Jungels (AG2R Citroën Team) ünnepelhetett (Forrás: Facebook/Le Tour de France)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.