időjárás 18°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo

A Fradi megtanulta azt, amitől itthon elszoktunk

Szilágyi László
2022.08.19. 06:08 2022.08.19. 08:26
A Fradi megtanulta azt, amitől itthon elszoktunk

Nehéz meghatározni a Ferencváros erejét. Ahogy azt a Shamrock elleni meccs előtti sajtótájékoztatón mondta a Fradi edzője, őt is zavarja a csapata nem egyenletes teljesítménye, ami a kispadon ülve, állva (általában állva) nehezen feldolgozható. Csercseszovnak igaza van, és éppen ezért nehéz belőni, mire lehet képes a magyar bajnokcsapat a nemzetközi porondon. Az, hogy itthon dominál, már senkit sem lep meg, a Mol Fehérvárra mért súlyos verés, a 4-0 üzenetértékű. A Fradi Európában megtanulta hozni a kötelezőt, és ez nem magától értetődő.

A Fradi csütörtök este a Shamrock ellen igazolta a papírformát, a „földbe döngölte” ír ellenfelét, rúghatott volna nyolc vagy akár kilenc gólt is. Ez nem a valóságtól elrugaszkodott statisztikai adat, ez maga a valóság: a szerzett négy találat mellett Ryan Mmaee kihagyott három komoly helyzetet, és kétszer eltalálta a kapufát. Ha ezekből mind gól születik, a Shamrock egy szót sem szólhatott volna.

Elégedetten csettinthet Kubatov Gábor és Orosz Pál, a klubelnök és a FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója ugyanis elvárta a folyamatosan megerősített (ennek mikéntje egy külön értekezés témája lehetne) csapatától a csoportkörös szereplést, és ugyan a Bajnokok Ligája nem jött össze, de a második számú európai sorozat főtábláján idén is ott lesz a Ferencváros.

De vajon mit tud a Fradi, egyáltalán mennyi szerencse kell ahhoz (bár nyugodtan fogalmazhatunk múlt időben, hiszen a szerény képességű Shamrock nem fogja ledolgozni hazai pályán a négygólos hátrányát), hogy jövő héten várhassa a csoportkör sorsolását? Eddig minden, a Ferencvárossal összekerülő csapat, a kazah Tobol, a szlovák Slovan Bratislava és az ír Shamrock edzője is méltatta a magyar bajnokcsapatban rejlő támadó potenciált.

 Ebben a kérdéseben Stephen Bradley, az írek mestere a fantázia birodalmába merészkedett, amikor kijelentette, hogy a Fradi támadó triója a Milanéhoz hasonlítható. Utólag is mindenki megköszönheti ezt a bókot az Üllői úton. Mellesleg a csatárokkal semmiféle gond nincsen, egyelőre úgy fest, hogy a védekezése nem megfelelő színvonalú, és amikor Dibusz Dénes csapatkapitány a Qarabag elleni kiesés, a hazai 1-3 után azt mondta az M4 Sportnak, hogy ezzel a teljesítménnyel nem érdemli meg csapata a Bajnokok Ligája-csoportkörben való szereplést, akkor biztosan nem a csatárokra gondolt.

Egyelőre a védelem a rejtélyes pont a Ferencváros üzletpolitikájában: ha hátul is olyan kaliberű játékosok érkeznek, mint előre tavaly Ryan Mmaee, idén Adama Traore, akkor nem amiatt kell búsongani majd jövőre, hogy miért csak az Európa-liga jött össze. 

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a szerencse, a sorsolás a Fradit segítette: a valóban gyengécske, az Üllői úti produkció alapján gyenge, közepes NB II-es csapatként funkcionáló Shamrock helyett akár még a Slovan Bratislava is jöhetett volna szembe a Fradival vagy más kellemetlenebb ellenfél is megnehezíthette volna a 33-szoros magyar bajnok dolgát. Szerencsére nem így történt.

Az Európa-liga csoportkör immár több mint álom. Már csak az a kérdés, hogy az oda vezető út tanulságait mikor vonja le, és egyáltalán mire jut a szakmai stáb és a klubvezetés. 

Csercseszov mindenkit meglepett

Változott a Ferencváros kerete a Shamrock elleni EL-párharc előtt: Sammy Mmaee és Christopher Zachariassen is játszhat az Üllői úton.

Borítókép: Ryan Mmaee akár öt gólt is szerezhetett volna a Shamrock ellen (Fotó: Mirkó István) 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.