Egy gólt máris rávertünk az ősi rivális szerbekre

Kiütéses győzelemmel mutatkozott be a magyar férfi-vízilabdaválogatott a Splitben zajló Európa-bajnokságon. Varga Zsolt együttese esélyeshez méltón 23-7-re verte Szlovéniát. A szövetségi kapitány azt emelte ki, hogy a csapatból mindegyik mezőnyjátékos betalált. Ehhez talán hozzátehetjük, hogy a mieink egy gólt máris rávertek a szerbekre, akik tizenöt góllal múlták felül Izraelt. A D csoport rangadóját szerda este vívjuk az örök riválissal.

Magyar Nemzet
2022. 08. 29. 16:23
null
20220829 SPLIT Magyarország Szlovénia vízilabda EB férfi válogatott Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

szövetségi kapitány Ágh Györgyöt és Konarik Ákost nem nevezte a 13 fős meccskeretbe a magyar válogatott első Európa-bajnoki mérkőzésén. A találkozó a hagyományok alapján nem ígért különösebb izgalmakat. A szlovének vízilabdában nem tartoznak a délszláv elithez, az ellenük vívott eddigi két Eb-összecsapás közül 1999-ben 11-3-ra, 2006-ban 23-6-ra nyertek a mieink.

Ez a különbség mit sem változott. A szlovéneknek csak a mérkőzés első perceiben volt esélyük arra, hogy vezetéshez jussanak, de emberhátrányban nagyokat védett. Aztán Zalánki dobott gólt, de az első negyedben még úgy, ahogy tartották a tempót a szlovének, avagy nem vesztették el a lelkesedésüket, az első nyolc perc csupán egygólos, 4-3-as magyar vezetéssel zárult.

A folytatásban aztán egyre szélesebbre nyílt az olló. Félidőben már 10-5-re vezetett a magyar válogatott, s ezután csupán két gólt engedélyezett az ellenfelének, a kapuban immár a Vogel Somát váltó Lévai Mártonnal.

 

A meccs hajrájára már csupán egyetlen kérdés maradt nyitva: gólt szerez-e a mieink valamennyi mezőnyjátékosa. Vadovics a második ötméteresét már értékesítette, majd az utolsó másodpercben ugyanő állította be a 23-7-es végeredményt.

 

 

A magyar válogatott tehát 16 góllal nyert, eggyel többel, mint Szerbia Izrael ellen (18-3). Ennek akkor lehet jelentősége, ha a szerdai csoportrangadó netán döntetlenre végződne, az esetben ugyanis a jobb gólkülönbség dönt az első helyről. A férfiaknál más a lebonyolítás, mint a nőknél. A hölgyeknél két hatos csoportból az első négy-négy jut tovább, s a negyeddöntőket keresztbe párosítva bonyolítják le. A férfiaknál négy darab négyes csoport van, a pólóra jellemző szabályok szerint a csoportelsők egyből a legjobb nyolc közé kerülnek, a második és harmadik helyezettek pedig rájátszást vívnak a negyeddöntőbe jutásért.

 

– Összességében az volt a fontos, hogy átestünk a tűzkeresztségen. Nem kezdtünk jól, eleinte sok volt a hiba, de ahogy megnyugodtunk, már kijött a különbség. A szlovén vízilabda nem meghatározó, ezért ebből a meccsből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, de jó, hogy velük kezdtünk

 

– értékelte a mérkőzést Varga Zsolt, majd ő is azt emelte ki, az volt a legfontosabb, hogy a csapatból mindenki betaláljon, mert így mindenkinek nagyobb lesz az önbizalma. Ugyanakkor ő maga mindig azt hangsúlyozza, hogy a meccseket a kiváló védekezéssel lehet megnyerni.

A mezőny legeredményesebb játékosa, is azt emelte ki, hogy kissé álmosan kezdték a mérkőzést, amelyen szerinte túl sok gólt kaptak.

– A szerbek ellen több kell majd – jelentette ki a Pro Recco BL-győztes klasszisa, akinek tetszik az uszoda, bár a vizet kissé hidegnek találta.
Vízilabda, Európa-bajnokság, férfiak D csoport:

Magyarország–Szlovénia 23-7 (4-3, 6-2, 6-0, 7-2)
Magyar gólszerzők: Zalánki 4, Vigvári, Burian 3-3, Angyal, Manhercz, Vadovics, Fekete, Jansik 2-2, Nagy, Molnár, Német.

A csoport másik meccsén: Szerbia–Izrael 18-3.

Borítókép: Vogel Soma a meccs elején nagyokat védett (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.