Főszerepben a feszültség – milyen balhékat tartogat még az NB I?

A bajnokság hajrájára jellemző tömegjelenetek az NB I 2022–23-as szezonjában már a második fordulóban jelentkeztek, a Vasas-pályán és a Nagyerdei Stadionban is volt dulakodás. Fiatal játékvezetők igyekeztek kézben tartani a mérkőzéseket, váltakozó sikerrel.

Magyar Nemzet
2022. 08. 08. 7:20
Káprály Mihály rengeteg sárga lappal próbálta megfékezni az indulatokat Fotó: Nemzeti Sport/Kovács Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai játékvezetők ismerői alighanem zavarba jönnének, ha nekik szegeznék a kérdést: mi a hasonlóság Pillók Ádám és Káprály Mihály között? A válasz egyszerű: a Fáy utcában és a Nagyerdei Stadionban közreműködő bíróknak jutott a feladat, hogy megfékezzék az indulatokat. A 34 éves Pillók a Vasas–Paks, három évvel fiatalabb kollégája a Debrecen–Kecskemét mérkőzésen szembesült a pályán és azonkívül is tapintható feszültséggel.

Az elmúlt fordulóban a Partizan Belgrádtól haza igazolt, kispesti nevelésű Holender Filip góllal, gólpasszal és egy jelentős balhét kiváltó becsúszással tette emlékezetessé a visszatérését az NB I-be. A 2-2-re végződött mérkőzés hajrájában a paksi kispad felé guruló labdára Waltner Róbert, a vendégek vezetőedzője is rámozdult, egyértelműen azzal a – sportszerűtlen – szándékkal, hogy megzavarja a Vasas csatárát. A hazai játékosok rossz néven vették mindezt, a paksiak viszont Waltner védelmére keltek, lökdösődés, kisebb verekedés alakult ki. 

Waltner és Holender szájkaratéját nem sikerült megakadályozni:

Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Pillók játékvezető nem állt a helyzet magaslatán, kivárásra játszott, majd az össznépi lökdösődés, kis híján verekedésbe torkolló eset után – biztos, ami biztos – kiosztott egy-két (a meccs végéig összesen hét) sárga lapot. Az volt a 34 éves bíró szerencséje, hogy a felek maguktól, illetve a jó kiállású paksi Böde Dániel vezérletével elsimították a konfliktust. Holender a meccs után azt nyilatkozta, hogy a feszültség benne van a futballban, nem történt semmi meglepő, mindkét csapat nyerni akart. Csak részben van igaza: a sikeréhség rendben van, a dulakodás nem. Pláne a második fordulóban.

A Pillóknál három évvel fiatalabb Káprály Mihály szintén nem fukarkodott a lapokkal: tizenkétszer vette elő a sárgát, a hajrában egy percen belül kétszer, a debreceni Ferenczi János és a kecskeméti Zeke Márió összetűzése nyomán a piros sem lett volna meglepetés. 

Káprály néha összekülönbözött Dzsudzsákkal:

Fotó: Nemzeti Sport/Kovács Péter

A hazaiak csereként beállt védője nemes egyszerűséggel belerúgott a földön fekvő ellenfelébe, ez volt a casus belli. A kecskemétiek nem tűrték a méltánytalanságot, percekig állt a játék. A megilletődött játékvezető nem akarta fokozni a feszültséget egy-egy kiállítással, jobbnak látta lefújni a végül 1-1-re végződő meccset. 

Az ifjú sípmesterek a bajnokság korai szakaszában szembesültek az idegfeszültséggel. Mi lesz még itt a folytatásban? 

Borítókép: tetőfokára hágtak az indulatok, Káprály Mihálynak sok dolga volt Debrecenben (Fotó: Nemzeti Sport)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.