Kizárták, mégis megkapta, amire Pars Krisztián vágyhat

A tízpróba Eb-címvédője, Arthur Abele hazai pályán, rendkívül bizarr versennyel fejezte be pályafutását, a viadal végén viszont nagyobb ünneplést kapott, mint győztes honfitársa.

Koczó Dávid (München)
2022. 08. 17. 14:05
Arthur Abele
Arthur Abele München atlétikai Európa-bajnokság multisport Eb Fotó: Getty Images/Matthias Hangst
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arthur Abele már előre bejelentette: a müncheni multisport Európa-bajnokság részeként megrendezett atlétikai Eb lesz az utolsó, amelyen teljesíti a tízpróbát. A harminchat éves sportoló négy éve, szintén hazai pályán, Berlinben ért fel pályafutása csúcsára, ahol Európa-bajnoki címet szerzett.

A müncheni búcsútól már nem várhatott kiemelkedő eredményt, az első nap végén, öt szám után a tizennyolcadik helyen állt, senkit sem előzött meg azok közül, akik még versenyben voltak.

 

Az igazi dráma azonban a 110 méteres gátfutásban következett: a búcsúzó Abelét hibás rajt miatt kizárták.

 

Abele a nullázás ellenére is folytatta a búcsúversenyét, a hetedik szám, a diszkoszvetés közben derült ki számára: szövetsége fellebbezése sikeres volt, mégis lefuthatja a 110 gátat. Egyedül.

Kiderült, hogy Abele ugyan nyomást gyakorolt a rajtgépre, de nem indult el túl hamar, így a tízpróbában érvényes, a sprinterspecialistákra vonatkozóknál enyhébb rajtszabályok értelmében csak figyelmeztetést kellett volna kapnia.

Abele így kapott egy bónuszfutamot, majd a tízpróba végén búcsúvideót és óriási ünneplést a hazai szurkolóktól. Tovább tapsolták őt, mint honfitársát, Niklas Kault, aki hihetetlen fordítással szerezte meg az aranyérmet. Kaul maga is csatlakozott versenyzőtársaihoz, a tízpróbát befejező atléták díszsorfallal köszöntek el Abelétől.

Talán valami hasonló élmény esélye hajtja Pars Krisztiánt is, aki Münchenben nem jutott a kalapácsvetés döntőjébe, de ott akar lenni a 2023-as, budapesti világbajnokság mezőnyében.

Borítókép: A gátfutó magányossága (Fotó: Getty Images/Matthias Hangst)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.