Nemcsak Hamilton autóján, a lelkén is sebet ejtettek

Lewis Hamilton nem fejezte be a Formula–1-es Belga Nagydíjat, miután Fernando Alonsóval való ütközésekor túlságosan is megsérült az autója. Nemcsak a hétszeres világbajnok Mercedesén, hanem a lelkén is sebet ejtettek, mivel a spanyol rivális durva szavakkal illette őt a hibájáért.

Magyar Nemzet
2022. 08. 29. 9:13
Fernando Alonso Lewis Hamilton
Mercedes' British driver Lewis Hamilton (R) collides with Alpine's Spanish driver Fernando Alonso (C) during the Belgian Formula One Grand Prix at Spa-Francorchamps racetrack at Spa, on August 28, 2022. (Photo by JOHN THYS / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány pilóta rajtbüntetése miatt Fernando Alonso (Alpine) és (Mercedes) a Belga Nagydíj rajtrácsának második sorában találta magát. Az egykori csapattársak mindketten remekül rajtoltak, megelőzték Sergio Pérezt, és egymással küzdöttek a második helyért. Hamilton a Les Combes-nál már majdnem megelőzte a spanyolt, azonban a brit túl kevés helyet hagyott a riválisnak, emiatt az Alpine felöklelte a Mercedest, amely eltöltött néhány másodpercet a levegőben, mielőtt földet ért volna. 

Az incidens miatt csak az egyik pilóta, a vétkes Hamilton járt pórul, az autójában keletkezett károk miatt nem tudta folytatni a versenyt, Alonso azonban az ötödik helyen célba ért. A kétszeres világbajnokot mégis nagyon dühítette Hamilton hibája, a televíziós közvetítésbe bejátszott rádiózása legalábbis erről árulkodott:

– Milyen idióta zárja be az ajtót kívülről? Nekünk remek rajtunk volt, de ez az ember csak ahhoz ért, hogy az első helyről induljon és vezessen.

Mintha csak 2007-be repültünk volna vissza az időben. Akkoriban a McLarennél csapattárs volt a két pilóta, és rengeteg volt közöttük a konfliktus, folyamatosan megjegyzéseket tettek egymásra. Azok az idők viszont elmúltak, az elmúlt években rendszerint hatalmas tisztelettel beszélt a másikról Alonso és Hamilton. A 41 éves versenyző ugyanakkor most nem kért bocsánatot a szavaiért, bár azt az M4 Sport kérdésére elárulta, nem örül neki, hogy mindenki hallhatta az üzenetét.

– Igen, mérges voltam a rádiózáskor. De amikor rádiózol, a mérnöködhöz és a csapatodhoz beszélsz. Kár, hogy mindig bejátsszák, mert a valóság az, amit most mondunk, ahogy a média előtt viselkedünk. A rádiózás csak egy kommentár a csapatnak. Frusztrált voltam, az biztos, mert valahányszor az első rajthelyekről indulok, történik valami, és ez volt bennem. De ez egy szokványos baleset volt. Sajnos Lewisnak ki kellett állnia utána – ez volt talán a legrosszabb benne – fogalmazott Alonso.

A spanyol pilóta tehát a futamot követően már diplomatikusabban nyilatkozott a történtekről. Ez részben annak is volt köszönhető, hogy megtudta, Hamilton magára vállalta a felelősséget kettejük koccanásáért (amit a Nemzetközi Automobil-szövetség versenybalesetként könyvelt el). Később viszont zokon vette, ahogy Alonso jellemezte őt a rádiózása során.

– Nincs mit mondanom – kezdte a hétszeres világbajnok. – Tudom, hogy milyen feldúltnak lenni a pillanat hevében, ugyanakkor jó tisztában lenni vele, hogy valójában mit gondol rólam. Jobb, hogy kiadta magából, mit érez. Nem szándékosan ütköztem össze vele, de felelősséget vállalok a történtekért. Ezt teszik a felnőttek 

– húzta alá Hamilton, aki azt is elárulta, nem látta a pályán maga mögött/mellett Alonsót, ez okozta a vesztét. – Emlékszem, hogy felülről láttam a pályát (az ütközést követően – a szerk.), magasan voltam. Szóval hálás vagyok, hogy épségben szálltam ki az autóból.

Amikor arról kérdezték a Mercedes pilótáját, megbeszéli-e Alonsóval az incidenst, így felelt: – Nem. Megtettem volna egészen addig, amíg megtudtam, hogy mit mondott rólam.

Hamilton megsértődött Alonsóra – csakúgy, mint a régi szép időkben.

 

Borítókép: Fernando Alonso (kék autóban) és Lewis Hamilton ütközése (Fotó: AFP/John Thys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.