Verstappen túlszárnyalta önmagát, s triplán örülhet

Belgiumban sem tudott senki Max Verstappen útjába állni, a Formula–1 regnáló világbajnoka a 14. helyről rajtolva nyert vasárnap. A Red Bull holland pilótájának így már-már beláthatatlan előnye van nyolc futammal az idény vége előtt. Verstappen mellett csapattársa, Sergio Pérez és Carlos Sainz állt még dobogóra Spa-Francorchampsban, ahol a baljós előjelek ellenére jövőre is rendeznek versenyt.

2022. 08. 28. 16:55
VERSTAPPEN, Max; SAINZ, Carlos
Spa-Francorchamps, 2022. augusztus 27. Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzõje, miután megnyerte a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Belga Nagydíjának idõmérõ edzését a spa-francorchampsi 2022. augusztus 27-én. Verstappen rajtbüntetése miatt a másodikként záró Carlos Sainz, a Ferrari spanyol pilótája startol majd az elsõ helyrõl. A futamot augusztus 28-án rendezik. MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert Fotó: Geert Vanden Wijngaert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hátrasorolások tömkelege vezette fel a Belga Nagydíjat, motorkomponens-csere miatt hét pilóta is rajtbüntetést kapott, köztük a világbajnoki tabella első két helyezettje, (Red Bull) és Charles Leclerc (Ferrari). Így előbbi hiába nyerte meg szombaton az időmérő edzést, tegnap csak a 14. rajthely illette meg, míg riválisa a 15. helyre került. A pole pozíció pedig a kvalifikáción második Carlos Sainz (Ferrari) ölébe pottyant, mellőle Sergio Pérez (Red Bull) indult, mögéjük Fernando Alonso (Alpine), George Russell (mindkettő Mercedes) és Alex Albon (Williams) sorakozott fel a spái rajtrácsra.

Sainz első helye nem forgott veszélyben, azonban Pérezt lerajtolta mindkét Mercedes-pilóta és Alonso is. Hamilton ezután Alonsót próbálta támadni, aminek koccanás lett a vége. A hétszeres világbajnok az Alpine-t trambulinként használva néhány másodpercet a levegőben töltött, a földre érés pedig olyan károkat okozott az autójában, hogy fel kellett adnia a versenyt. Alonso nem járt ilyen rosszul, a 4. helyen folytatta.

A mezőny hátsó traktusából indult Verstappen és Leclerc repülőrajtot vett, a 2. körben már a nyolcadik, illetve a kilencedik helyen haladtak. A két versenyző ráadásul az élmezőnytől sem szakadt le túlságosan, mivel a negyedik kör végéig a biztonsági autós szakasz volt életben Nicholas Latifi (Williams) és Valtteri Bottas (Alfa Romeo) balesetét követően. Latifi orrkúpcserével megúszta, a 33. születésnapját ünneplő finn azonban nem tudta folytatni. Sainz, Pérez, Russell, Alonso, Vettel, Daniel Ricciardo (McLaren), Albon, Verstappen, Lance Stroll (Aston Martin), Kevin Magnussen (Haas) volt az első tíz sorrendje, Leclerc korai kerékcseréje után ismét a középmezőnyben találta magát.

 

A biztonsági autós szakaszt követő rajt után nem változott a sorrend, a lágy gumikon autózó Verstappen viszont sorra vadászta le az ellenfeleket, a 8. körben már a harmadik volt. Sainz nem tudott nagy előnyt kiépíteni az élen, mindkét Red Bull egyre közelebb férkőzött hozzá. A Ferrari a csatározás helyett inkább a bokszba hívta Sainzt a 12. körben, Verstappen pedig átvette a vezetést, miután simán elhúzott a csapattársa mellett.

A maga kerékcseréjét követően mindkét Red Bull jócskán Sainz mögé jött vissza, de a bikák hatalmas tempóval eredtek Sainz nyomába, és fél táv előtt mindketten megelőzték a Ferrari spanyolját. Miközben Verstappen az első helyre ugrott, Leclerc küszködött. A futam egy pontján volt egy apró koccanása Pérezzel, majd Russell is megelőzte.

A további kerékcserék problémamentesen lezajlottak, Verstappen pedig senkitől sem zavartatva húzta be idei kilencedik futamgyőzelmét. A címvédő ezzel a Magyar Nagydíjon nyújtott teljesítményét is felülmúlta: hazánkban a 10., Spában pedig a 14. helyről rajtolva diadalmaskodott. A Red Bull tökéletes hétvégéjét Pérez egy második hellyel tette teljessé, Sainzt ugyan megizzasztotta Russell, a spanyol végzett harmadikként, a britnek a negyedik hely jutott. Az utolsó körökben Alonso és Leclerc csatázott az ötödik pozícióért. A párharcukból a monacói került ki győztesen, viszont a futam leintését követően időbüntetést kapott a bokszutcában való gyorshajtásért, így végül csak a hatodik lett. Esteban Ocon (Alpine), Vettel, Pierre Gasly (Alpha Tauri) és Albon gyarapította még a pontjai számát.

A dobogósok mellett vasárnap a spái versenypálya kedvelői is pezsgőt bonthattak. A baljós előjelek ellenére is lesz jövőre Belga Nagydíj, miután az érdekelt felek megegyeztek egymással, és egy évvel meghosszabbították a pálya idén lejáró szerződését. Verstappen így nemcsak a győzelmének és a pontelőnye növelésének, hanem valójában triplán örülhet, hiszen jövőre is lesz rá lehetősége, hogy kedvenc pályáján száguldozzon.

A következő futam a jövő hétvégén Hollandiában lesz.

Végeredmény, Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps (44 kör, 308,052 km, a pontszerzők):
 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:25:52.894 óra
 2. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 17.841 másodperc hátrány
 3. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 26.886 mp h.
 4. George Russell (brit, Mercedes) 29.140 mp h.
 5. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) 1:03.256 perc h.
 6. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:04.936 p h.
 7. Esteban Ocon (francia, Alpine) 1:05.640 p h.
 8. Sebastian Vettel (német, Aston Martin) 1:08.107 p h.
 9. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 1:32.181 p h.
10. Alexander Albon (thaiföldi, Williams) 1:41.900 p h.
    leggyorsabb kör: 1:49.354 perc (Verstappen, 32. kör)

A vb-pontversenyek állása 14 futam után (még 8 van hátra):

versenyzők:
 1. Verstappen 284 pont
 2. Pérez 191
 3. Leclerc 186
 4. Sainz 171
 5. Russell 170
 6. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 146
 7. Lando Norris (brit, McLaren) 76
 8. Ocon 64
 9. Alonso 51
10. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 46
11. Kevin Magnussen (dán, Haas) 22
12. Vettel 20
13. Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren) 19
14. Gasly 18
15. Mick Schumacher (német, Haas) 12
16. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 11
17. Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo) 5
18. Albon 4
19. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 4

csapatok:
 1. Red Bull 475 pont
 2. Ferrari 357
 3. Mercedes 316
 4. Alpine 115
 5. McLaren 95
 6. Alfa Romeo 51
 7. Haas 34
 8. Alpha Tauri 29
 9. Aston Martin 24
10. Williams 4

Borítókép: Max Verstappen ezúttal sem talált legyőzőre (Forrás: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.