Zivzivadze szerint a Mol Fehérvár győzni megy a Groupama Arénába

Már csak a Ferencváros és a Mol Fehérvár képviseli a magyar labdarúgást a nemzetözi porondon, és a két csapat vasárnap este egymással találkozik a bajnokság 3. fordulójában. Sztanyiszlav Csercseszov csak közvetlenül a kezdés előtt dönt a kezdőcsapatról, mert többen is fáradtak voltak a Qarabag elleni BL-kudarc után, a remek formában futballozó fehérvári Budu Zivzivadze pedig győzni akar a Groupama Arénában is.

Magyar Nemzet
2022. 08. 14. 9:46
ZIVZIVADZE, Budu; SZAPPANOS Péter
Labdarúgó NB I - MOL Fehérvár FC-Budapest Honvéd Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Mol Fehérvár csak a negyedik helyen végzett az előző bajnokságban, mégis mondhatjuk, hogy vasárnap este csúcsrangadó következik. A címvédő Ferencváros fogadja a Vidit, és a két csapatban közös, hogy már csak ők ketten képviselik a magyar futballt a nemzetközi porondon. A Fradi csalódással a háta mögött várja a mérkőzést, hiszen a hét közben le kellett mondania a Bajnokok Ligájáról szőtt álmairól, miután a Groupama Arénában kikapott az azeri Qarabagtól, és a jövő héten az Európa-liga csoportköréért léphet pályára a sorozat rájátszásában.

 

 

– A Qarabag elleni BL-selejtező már történelem, sajnáljuk, hogy nem folytathatjuk a Bajnokok Ligájában, de menni kell előre, mert sorra jönnek a fontos meccsek – mondta Sztanyiszlav a Ferencváros vezetőedzője. – Az elmúlt napokban már a Mol Fehérvár elleni bajnoki mérkőzéssel foglalkoztunk. Kielemeztük az ellenfelet, felkészültünk az összecsapásra. Ellenfelünk a konferencialigában, mi pedig a BL-ben játszottunk a hétközben, tehát a két csapat hasonló helyzetben van, hiszen mindkét gárda komoly intenzitású összecsapásokon van túl. Tudjuk, hogy a Fehérvár sikerrel vette a legutóbbi selejtezőjét is a nemzetközi kupában, láttuk a mérkőzését. Jó csapatnak tartom őket, emlékszem, legutóbb, amikor idegenben találkoztunk, nagyon nehéz meccset vívtunk egymással. Arra számítok, hogy vasárnap sem lesz könnyű dolgunk. Fontos lesz látni, hogy a bajnoki előtt ki milyen állapotban van fizikailag, ne feledjük, vannak, akik végigjátszották a selejtezőt, míg mások kevesebb lehetőséget kaptak, néhányan pedig külön munkát végeztek. Csak a mérkőzés előtt döntök a kezdőcsapatról.

 

CSERCSESZOV, Sztanyiszlav
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ha a két csapat örökmérlegét nézzük, akkor azt látjuk, hogy 1968-tól napjainkig 107 mérkőzést játszott egymás ellen a két csapat a legmagasabb osztályban, ezeken a Vidi 27-szer, az FTC 51-szer győzött, 29 alkalommal pedig döntetlen született. Az első találkozót 1968-ban a zöld-fehérek nyerték 1-0-ra, a fehérváriak az 1971-1972-es szezonban, egy hazai, 4-3-ra végződött meccsen aratták első sikerüket. Az eddigi mérkőzéseken átlagosan 2,6 gól született, a legtöbb a már említett 1972-es 4-3-as, valamint egy 1980-ban lejátszott, 5-2-es Vidi-sikert hozó összecsapáson. A párharc gólaránya 169:113 a Ferencváros javára. 

A fehérváriak honlapja kiderítette, hogy amikor augusztus 14-én lépett pályára a Vidi, akkor mindig nyerni tudott. A legutóbb ez 2016-ban történt meg, amikor az NB I-es bajnokság 5. fordulójában a Mezőkövesdet verte meg 2-0-ra Pátkai és Lazovics góljaival. Az élvonalban 1980-ban a Nyíregyházát 2-1-re, az NB I/B-ben 1967-ben a Miskolci VSC-t 1-0-ra, 1966-ban a Budafoki MTE-t 2-1-re, az NB II-ben 1961-ben a Pénzügyőrök SE-t 3-1-re, a megyebajnokságban 1955-ben a Székesfehérvári Törekvést 4-1-re győzte le ezen a napon. A Magyar Kupában egyszer játszott augusztus 14-én, 2014-ben a Testvériség otthonában 7-0-ra nyert. 

 

 

A fehérvári Budu Zivzivadze kirobbanó formában futballozik, ott folytatja, ahol a tavasszal Újpesten abbahagyta. A moldáviai Petrocub Hincesti ellen először duplázott a Vidi mezében, és a nyáron hat meccsen hat gólt szerzett.

– Így szeretnénk folytatni, ahogyan az Európa-konferencialigában szerepelünk, jó úton járunk – nyilatkozta a klub honlapjának. – Hatékonyak voltunk a védekezésben és a támadásban is, de már csak előre tekintünk, hiszen két nagyon nehéz meccs vár ránk a Ferencváros, majd a Köln ellen, ráadásul mindkettő idegenben. A Ferencváros ellen is nyerni szeretnénk, ezért harcolunk majd, Kölnben pedig nagy élmény lesz egy Bundesliga-csapat ellen pályára lépni.

 

Fotó: Molfehervárfc.hu

A csapat vezetőedzője, Michael Boris szerint a bajnokság legnagyobb rangadói a Vidi számára a Ferencváros elleni találkozók, és ő egyelőre nem foglalkozik a Kölnnel:

– Mindig a Ferencváros elleni meccsek a legnagyobb rangadóink a bajnokságban, nekik ezúttal két nappal több pihenőjük volt a nemzetközi mérkőzésük után – mondta a klub honlapján. – Meg kell birkóznunk ezzel a feladattal, de múlt héten a Honvéd ellen is hasonló volt a helyzet, és sikerült megnyernünk a vasárnapi bajnokit. Forgattuk a csapatot az elmúlt meccseken, de vasárnap az is kérdés lesz, hogy az FTC milyen taktikát választ majd, hiszen van, amikor három, van, amikor négy védővel játszanak, mindkettőre fel kell készülnünk, valamint védekezésben nagyon stabilnak kell lennünk. Láttuk, hogy a Ferencvárosnak nem sikerült továbbjutnia a Bajnokok Ligája rájátszásába, mi viszont győztes nemzetközi mérkőzés után vagyunk, ami mentálisan számíthat, viszont ők otthon játszottak, nem kellett utazniuk. Ellenfelünk kerete képzett játékosokkal van tele, így nem az számít majd igazán, kik kapnak lehetőséget, sokkal inkább az, hogy milyen stílusú játékot mutatnak majd. A Petrocub elleni továbbjutás után egy pillanatra sem dőlhettünk hátra, ilyenkor a stábbal már rögtön száz százalékkal a következő ellenfélre, ezúttal a Ferencvárosra fókuszálunk, hétfőtől pedig már a Köln elleni meccs lesz majd a középpontban.

A mérkőzés vasárnap 20 órakor kezdődik a Groupama Arénában, az M4 Sport élőben közvetíti.

Borítókép: Budu Zivzivadze éppen gólt szerez (Fotó: Krizsán Zsolt)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.