Eddig kihozta a maximumot a magyar csapat a hazai Eb-ből

A nők után a férfiak is kihasználták a lehetőségeket, a maximálisan lehetséges négy fő képviseli hazánkat a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság döntőjében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 17. 21:57
Demeter Bence
Demeter Bence Fotó: Tumbász Hédi Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfiak 59 fős mezőnye csütörtökön két csoportban küzdött a selejtezőben, onnan 36 versenyző, köztük a hat hazai indulóból – a szabályok engedte maximális létszámot kihasználva – négy jutott tovább. A szombati két – egyenként 18 fős – elődöntős csoportból az első hét-hét hely ért automatikus finálét, míg további négy öttusázó a pontszáma alapján került a döntőbe. A körvíváson már pénteken átesett a mezőny, ennek eredményét az elődöntőbe magukkal hozták a versenyzők, illetve a finálé is majd ezzel a pontszámmal indul minden résztvevőnek.

Az elődöntő A csoportjában az egyéniben kétszeres Eb-bronzérmes Demeter Bence másodikként kezdte meg a napot 21 győzelemmel és 14 vereséggel zárult pénteki vívása nyomán. A bónuszvívásban hat pluszpontot szerzett, majd a 200 méteres úszásban 2:08,10 perccel a hatodik időt érte el, összesítésben pedig az élen állt. A négy lövészettel megszakított 5×600 méteres futás végén az elsőtől mindössze négy másodperccel lemaradva hetedikként ért célba.

Az élen Bőhm Csaba végzett, aki 19 nyert és 16 vesztett asszóval nyolcadik volt a nap elején, majd a bónuszban négy pluszpontot szerzett, úszásban pedig a negyedik leggyorsabbnak bizonyult 2:04,70-nel. A kombinált számot harmadikként kezdte meg, onnan lépett előre az első helyre.

A B csoportban Bereczki Richárd 22/13-as vívással harmadik, a júliusi világbajnokságon egyéniben bronzérmes Szép Balázs pedig 19/16-tal hetedik volt a versenynap elején. A bónuszvívásban egyikük sem szerzett pontot, majd úszásban Bereczki 2:06,65 perccel a második, Szép 2:10,16-tal az ötödik időt érte el csoportjában. Előbbi az élen, utóbbi a hetedik helyen állt a zárószám előtt, végül elsőként, illetve harmadikként fejezték be a napot.

 

Martinek János szövetségi kapitány az MTI-nek megismételte egy nappal korábbi értékelését, mely szerint a jól sikerült pénteki körvívással mind a négy hazai versenyző megteremtette magának az esélyt arra, hogy dobogón végezzen, és a csapatnak is nagyon jók így a kilátásai. A pénteki elődöntő utolsó szakaszát elemezve elmondta, hogy Demeter az utolsó lövészetét elrontotta, ezért nem tartalékolhatott, míg Bőhm kiegyensúlyozott, jó versenyzéssel jutott tovább.

Bereczki nagyon jól lőtt és futott, ezért az utolsó körét teljesen lazára vehette, Szép Balázs viszont valószínűleg a hideg miatt lövészetben többet hibázott a megszokottnál. Így bár az utolsó körben másodikként jött ki a lőállásból, szorosan ott voltak a többiek a nyomában, így ő nem tartalékolhatott annyit, mint egyébként tehette volna – mondta a B csoport magyar résztvevőiről Martinek.

Vasárnap a férfiak döntője előtt a nők fináléját rendezik, abban is lesz négy magyar résztvevő: Simon Sarolta, Guzi Blanka és Barta Luca.

Borítókép: Demeter Bence (Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.