Zárójelbe tett konfliktus, érmeket váró kapitányok

Ma a váltóversennyel kezdetét vette az eredetileg 2020-ra tervezett székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság, amit tavalyelőtt a járvány miatt kellett elhalasztani. Idén az orosz és fehérorosz versenyzők kizárása miatt változtak a szabályok, az eddigi négy helyett nemenként és nemzetenként hat-hat fő indulhat a selejtezőben, az elődöntőben már csak négy azonos országból érkezett versenyző folytathatja a szereplését. A magyar szempontból remekül sikerült nyári vb is táplálja a két szövetségi kapitány, Martinek János és Kállai Ákos reményeit.

2022. 09. 13. 16:14
Gulyás Michelle
Fotó: Nuno Goncalves
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bármi is történik Székesfehérváron, a magyarok elsőségét semmi sem veszélyezteti. Az öttusa Európa-bajnokságok 1987 óta íródó történetében a legtöbbször – az idén nyolcadik alkalommal – Magyarország volt a házigazda, és az éremtáblázat is egyértelmű magyar fölényt mutat. Drámai felhangok nélkül leszögezhetjük, történelmi jelentőségű a jelenleg is zajló székesfehérvári kontinensviadal: hazai rendezésű Európa-bajnokságon idén szerepel utoljára az öt tusa között a lovaglás. Mint ismert, a 2024-es párizsi olimpia után a jelentős nemzetközi lobbi térnyerésének köszönhetően az akadályfutás váltja fel a lovaglást a programban.

Más szempontok miatt is speciális az idei Eb. 2020-ban a koronavírus miatt elhalasztott viadalt az idén pótolják, és a sportág történetében először az eddigi négy versenyző helyett nemenként és országonként hat-hat ember állhat rajthoz. A versenykiírás módosítására az orosz és fehérorosz sportolók kizárása miatt került sor: az olasz, a lengyel és az ukrán válogatott mellett a magyar csapat is élt a létszámemelés lehetőségével. 

A férfiak szövetségi kapitánya, Martinek János szerint a hat fő jelenléte miatt még élesebb lesz a verseny a hazai indulók között. 

– Hatalmas küzdelemre, óriási harcra számítok. Magasan van a léc a remekül sikerült vb után, legalább egy egyéni éremre számítok, és a csapattól dobogós helyezést várok 

– mondta lapunknak a szöuli olimpia kétszeres bajnoka. Az egyiptomi Alexandriában a vb-újonc, azóta koronavírus-fertőzésen átesett Szép Balázs egyéniben harmadik, csapatban Demeter Bencével és Böhm Csabával kiegészülve második lett. Rajtuk kívül az örökifjú mellett a fiatal Bereczki Richárd és Regős Gergely indul. A 38 éves Marosi mellett a nála hat évvel fiatalabb, csapatban világ- és Európa-bajnok Demeter Bence képviseli a rutint. A tavalyi olimpiáról lemaradt versenyzőnek akár szerencsét is hozhat a helyszín: az Alba Volán – az idei vb-n nyolcadik helyen végzett – öttusázójának előny lehet a hazai pálya, ráadásul nyolc éve Kasza Róberttel és Tibolya Péterrel csapatban a koronázóvárosban nyert Európa-bajnokságot.

Tibolya azóta visszavonult, edzőnek állt. Szép Balázs mellett többek között a közvetlen elithez tartozó, a nyári vb-n ezüstérmet szerző, civilben bűnügyi nyomozónak tanuló felkészítéséért is ő felel. Tibolya és Gulyás együttműködése Kállai Ákos szövetségi kapitánnyal hagy némi kívánnivalót maga után. A nézeteltérések rendezésére a hazai szövetség eseti bizottságot állított fel, de ennek működése zárójelbe került az Eb-re való felkészülés alatt. 

Kállai az aranyesélyesek közé sorolja az első számú versenyzőjét, és csatlakozott a férfiválogatottat irányító kollégájához, ő is legalább egy érmet vár.  

– Egy vagy két embert szeretnék az első hatban látni, és nagyon remélem, hogy a hazai pálya szárnyakat ad a lányoknak, nem bénítólag hat rájuk. Bármi előfordulhat, Guzi Blanka, Simon Sarolta, Barta Luca, Erdős Rita és Réti Kamilla is képes a bravúrra

 – nyilatkozta a korábbi kétszeres csapatvilágbajnok.

Az Eb ma az egynemű váltókkal kezdődött. Szerdától az egyéni versenyek selejtezője és elődöntője zajlik egészen szombatig, vasárnap lesz a két döntő, jövő hétfőn a vegyes váltóval zárul a hazai rendezésű esemény.  

Borítókép: Gulyás Michelle-től várható kiemelkedő egyéni szereplés az Eb-n (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.