Hesz Mihály után ő volt a második magyar kajakkirály

Hetvenegy éves korában elhunyt minden idők egyik legjobb férfikajakosa. Csapó Géza pályafutása kísértetiesen hasonlít Wichmann Tamáséhoz: hatszoros világbajnok, mindent megnyert, amit lehetett, csak az olimpiai aranyat nem. Ennek ellenére ő volt a második magyar kajakkirály.

2022. 09. 15. 10:00
Csapó Géza
Csapó Géza Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csapó Géza Szolnokon született, de szegediként lett igazán ismert. 1970-ben, csupán 19 évesen robbant be a nemzetközi élmezőnybe, amikor a 4x500 méteres magyar váltó tagjaként világbajnoki bronzérmet szerzett, egy csapatban nagy elődjével, Hesz Mihállyal. Egy év múlva a magyar váltó már győzött Csapóval a soraiban, s az ifjú kajakos a következő években sikert sikerre halmozott nemcsak idehaza, hanem a nemzetközi vizeken is.

A királyi számban, ezer egyesben győzött az 1973-as és az 1974-es világbajnokságon is, összesen hatszoros világbajnok. Az olimpiákon nem tudott nyerni K-1 1000-en sem 1972-ben, amikor harmadik lett, sem 1976-ban, Montrealban ezüstérmet szerzett. Ezért is mondhatjuk, hogy a pályafutása kísértetiesen hasonlít Wichmann Tamáséhoz.

Emiatt egész életében kicsit keserű volt. 1972-ben azzal magyarázta az elmaradt aranyat, hogy itthon tízszer is meg kellett mérkőznie az olimpiai bajnok Hesz Mihállyal, hogy bebizonyítsa, már ő a legjobb itthon, ráadásul nem utazhatott ki Münchenbe vele az edzője, Kemecsei Imre, akit 1976-ban is nélkülöznie kellett az olimpián.

Kevésbé ismert, hogy a pályafutása egészen 1980-ig kitartott. 1979-ben újra ő indult ezer egyesben a vb-n, s noha csupán ötödik lett, nekidurálta magát az olimpiai felkészülésnek, de végül nem vitték ki Moszkvába.

Pályafutása végeztével edzősködött, de azt érezte, igazán komoly feladatot nem kapott. Kajakos berkekben mindig nagy tisztelet övezte, Hesz Mihály utódjaként, másodikként ő viselhette a kajakkirály büszke titulust.

Borítókép: Csapó Géza, a kajakkirály (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.