Nem csak szivárványszínnel lehet ingerelni a katariakat

A dán labdarúgó-válogatottat szereléssel évtizedek óta ellátó dán sportszergyártó cég, a Hummel szándékosan üzenni akar a rendezőknek a katari világbajnokságra gyártott mezzel. A vállalat a dán szövetséggel egyetértésben végletesen leegyszerűsített formájú és színvilágú dresszel kíván tiltakozni az emberi jogok elnyomása ellen az arab országban.

Magyar Nemzet
2022. 09. 29. 16:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A mez üzenetet hordoz. Nem akarunk láthatók lenni egy olyan tornán, amely több ezer ember életébe került. Mindig a dán csapatnak szurkolunk, de ez nem ugyanaz, mintha Katart támogatnánk rendező nemzetként.”

Eme rövid, ám annál velősebb szöveg kíséretében mutatta be a Hummel sportszergyártó cég a dán labdarúgó-válogatottnak a külön csak a katari világbajnokságra készített mezét.

Évek óta téma a nemzetközi sajtóban, hogy Katarban fütyülnek az emberi jogokra, s a világbajnokságra készülő létesítményeken a külföldi munkások embertelen körülmények között dolgoznak. A BBC számításai szerint az elmúlt években durván harmincezer, jellemzően bangladesi, indiai, nepáli és Fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozott az építkezéseken, akik közül összesen 6500-an vesztették életüket, miközben a katari kormányzat csupán 37 halálesetet ismer el, s a katari egészségügyi szervezetek kimutatásában is csupán 50 halott és 500 sérült szerepel.

A Hummel a Dán Labdarúgó-szövetséggel és annak szponzoraival egyetértésben ez ellen kíván tiltakozni a maga módján. A dán válogatott kettő plusz egy rend szereléssel készül a világbajnokságra. Egy pirossal, egy fehérrel és szimbolikusan, az elhunytakra emlékezve egy feketével. A három közös tulajdonsága az egyszerűség, a lecsupaszított formavilág. 

 

A dán csapat szponzorai beleegyeztek, hogy a demonstráció részeként eltávolítják a logóikat a mezekről, így csatlakozva a Katarral szembeni kritikus üzenethez. A dresszeken a dán címert is elhalványítják, annyira, hogy az éppen csak észrevehető a homogén, egyszínű felületen.

 

Az egyszerű mez látványosan elüt az uralkodó tendenciától, hiszen a legtöbb klubcsapat és válogatott is egyre bátrabban él a színek és formák változatosságával.

Mi sem természetesebb, hogy a katari szervezőbizottság tiltakozik a Hummel eljárása ellen, cáfolva a halálesetek szerinte jósláson alapuló magas számát.

„Erőteljes és átlátható párbeszédet folytattunk a Dán Labdarúgó-szövetséggel. Teljesen elutasítjuk annak a 30 000 munkás egészségének és biztonságának védelme iránti elkötelezettségünk bagatellizálását, akik a stadionokat és a további létesítményeket építették. Buzgón dolgoztunk a katari kormánnyal együtt annak érdekében, hogy a torna tartós társadalmi örökséget hagyjon hátra” – áll a szervezőbizottság közleményében.

Fókuszban a csapatkapitányi karszalag

Nem kizárt, hogy a részt vevő csapatok további módon is kifejezik majd a tiltakozásukat.

A Német Labdarúgó-szövetség éppen a Magyarország elleni, lipcsei Nemzetek Ligája-találkozó előtt jelentette be, hogy Manuel Neuer, a Bayern München kapusa Katarban is szivárványszínű csapatkapitányi karszalagot visel majd, noha ezt – miként az LMBTQ-törekvéseket általában – törvény tiltja az Öböl-országban.

Az angol válogatott kapitánya, pedig OneLove feliratú karszalagot akar viselni a világbajnokságon.

Ezt a kampányt Hollandia indította, a sokszínűség és a befogadás előmozdítása, valamint a diszkrimináció elleni küzdelem érdekében. Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Norvégia, Svédország, Wales és Svájc is támogatja a kezdeményezést.

Anélkül, hogy véleményt alkotnánk, annyit megjegyezhetünk, más a szolidaritás, más a tiltakozás és megint más a provokáció.

Borítókép: A dán labdarúgó-válogatott katari mezei (Fotó: Worldsoccertalk)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.