időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Nem csak szivárványszínnel lehet ingerelni a katariakat

Magyar Nemzet
2022.09.29. 16:03 2022.11.18. 15:03
Nem csak szivárványszínnel lehet ingerelni a katariakat

A dán labdarúgó-válogatottat szereléssel évtizedek óta ellátó dán sportszergyártó cég, a Hummel szándékosan üzenni akar a rendezőknek a katari világbajnokságra gyártott mezzel. A vállalat a dán szövetséggel egyetértésben végletesen leegyszerűsített formájú és színvilágú dresszel kíván tiltakozni az emberi jogok elnyomása ellen az arab országban.

„A mez üzenetet hordoz. Nem akarunk láthatók lenni egy olyan tornán, amely több ezer ember életébe került. Mindig a dán csapatnak szurkolunk, de ez nem ugyanaz, mintha Katart támogatnánk rendező nemzetként.”

Eme rövid, ám annál velősebb szöveg kíséretében mutatta be a Hummel sportszergyártó cég a dán labdarúgó-válogatottnak a külön csak a katari világbajnokságra készített mezét.

Évek óta téma a nemzetközi sajtóban, hogy Katarban fütyülnek az emberi jogokra, s a világbajnokságra készülő létesítményeken a külföldi munkások embertelen körülmények között dolgoznak. A BBC számításai szerint az elmúlt években durván harmincezer, jellemzően bangladesi, indiai, nepáli és Fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozott az építkezéseken, akik közül összesen 6500-an vesztették életüket, miközben a katari kormányzat csupán 37 halálesetet ismer el, s a katari egészségügyi szervezetek kimutatásában is csupán 50 halott és 500 sérült szerepel.

A Hummel a Dán Labdarúgó-szövetséggel és annak szponzoraival egyetértésben ez ellen kíván tiltakozni a maga módján. A dán válogatott kettő plusz egy rend szereléssel készül a világbajnokságra. Egy pirossal, egy fehérrel és szimbolikusan, az elhunytakra emlékezve egy feketével. A három közös tulajdonsága az egyszerűség, a lecsupaszított formavilág. 

 

A dán csapat szponzorai beleegyeztek, hogy a demonstráció részeként eltávolítják a logóikat a mezekről, így csatlakozva a Katarral szembeni kritikus üzenethez. A dresszeken a dán címert is elhalványítják, annyira, hogy az éppen csak észrevehető a homogén, egyszínű felületen.

 

Az egyszerű mez látványosan elüt az uralkodó tendenciától, hiszen a legtöbb klubcsapat és válogatott is egyre bátrabban él a színek és formák változatosságával.

Mi sem természetesebb, hogy a katari szervezőbizottság tiltakozik a Hummel eljárása ellen, cáfolva a halálesetek szerinte jósláson alapuló magas számát.

„Erőteljes és átlátható párbeszédet folytattunk a Dán Labdarúgó-szövetséggel. Teljesen elutasítjuk annak a 30 000 munkás egészségének és biztonságának védelme iránti elkötelezettségünk bagatellizálását, akik a stadionokat és a további létesítményeket építették. Buzgón dolgoztunk a katari kormánnyal együtt annak érdekében, hogy a torna tartós társadalmi örökséget hagyjon hátra” – áll a szervezőbizottság közleményében.

Fókuszban a csapatkapitányi karszalag

Nem kizárt, hogy a részt vevő csapatok további módon is kifejezik majd a tiltakozásukat.

A Német Labdarúgó-szövetség éppen a Magyarország elleni, lipcsei Nemzetek Ligája-találkozó előtt jelentette be, hogy Manuel Neuer, a Bayern München kapusa Katarban is szivárványszínű csapatkapitányi karszalagot visel majd, noha ezt – miként az LMBTQ-törekvéseket általában – törvény tiltja az Öböl-országban.

Az angol válogatott kapitánya, Harry Kane pedig OneLove feliratú karszalagot akar viselni a világbajnokságon.

Ezt a kampányt Hollandia indította, a sokszínűség és a befogadás előmozdítása, valamint a diszkrimináció elleni küzdelem érdekében. Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Norvégia, Svédország, Wales és Svájc is támogatja a kezdeményezést.

Anélkül, hogy véleményt alkotnánk, annyit megjegyezhetünk, más a szolidaritás, más a tiltakozás és megint más a provokáció.

Borítókép: A dán labdarúgó-válogatott katari mezei (Fotó: Worldsoccertalk)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.