Okos kibúvó a kapitánytól: öt évenként belefér

Gurisatti Réka, a magyar női vízilabda-válogatott vezéregyénisége szerint nem szabad kudarcként megélni a Spanyolország elleni 15-11-es vereséget a Splitben zajló Európa-bajnokságon, Bíró Attila szövetségi kapitány az értékelésében pedig egyenesen kerülte a kudarc kifejezést, úgy fogalmazott, nem elégedett, az Eb-t fontos tapasztalatként emlegeti a párizsi olimpia felé vezető úton.

Novák Miklós (Split)
2022. 09. 05. 22:28
null
20220905 SPLIT Magyarország Spanyolország vízilabda EB női válogatott Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Öt évente egyszer belefér, hogy nem jutunk be az elődöntőbe

– mondta ki az értékelése közepén a lényeget Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a Spanyolország ellen a negyeddöntőben elszenvedett 15-11-es vereség után arra utalva, hogy az ő irányításával legutóbb a 2017-es világbajnokságon maradt le az elődöntőről a magyar csapat.

– A kezdés meghatározta a mérkőzés további képet, mert 2-0-s vezetés helyett 3-1-es hátrányban voltunk. A spanyol csapat üldözése rengeteget kivesz a játékosokból, kétszer így is visszajöttünk a meccsbe – fejtegette a mérkőzés alakulását, hozzátéve, a spanyol centerek ellen ezúttal nem nagyon volt ellenszere a csapatának, azt is elismerve, a spanyolok fiatal játékosai vagányabbak és ügyesebbek voltak.

– Érthetően mindenki csak arra emlékszik, hogy tavaly az olimpiai elődöntőben kikaptunk tőlük, azt nem tartják számon, hogy kétszer is megvertük őket – azt tehát cáfolta, hogy a spanyolok a mumusaink lennének.

Megkérdeztük a spanyolok szakvezetőjét is, miért jobb a csapata a fontos találkozókon rendre a magyar válogatott ellen, Miguel Oca azonban nem triumfált, inkább a mieinket dicsérte...

– Fogalmam sincs, miért sikerül általában legyőznünk a magyarokat. Pedig Keszthelyi nélkül is nagyon erősek, a világbajnokságon az Egyesült Államokat is megszorongatták. Tényleg nem tudom, de persze nagyon boldog vagyok.

– Keszthelyi Rita és nélkül is több volt a fiatal csapatunkban, képesnek tartottam magunkat arra, hogy legyőzzük a spanyolokat – folytatta Bíró Attila, majd arról beszélt, hogy – érthetően – még mindig a görögök elleni vereséget fájlalja, amelyet kétgólos előnyről az utolsó két és fél percben vesztett el a magyar válogatott 9-8-ra.

Előzetesen is tudtuk, hogy öt erős csapat van az Eb-n, amelyek közül egy marad ki a legjobb négy közül. Ez sajnos a magyar válogatott lett.

Részben tagadhatatlanul a kedvezőtlen sorsolás miatt, hiszen abba a csoportba került, ahol három komoly együttes van, ráadásul egyből a két rangadóval kezdte a tornát.

– Természetesen nem vagyok elégedett az eredménnyel, az Európa-bajnokság fontos tapasztalat a párizsi olimpiáig vezető úton – zárta le az elemzését Bíró Attila, kerülve a kudarc szó említését.

Miért is említené? Időnként szinte törvényszerű a megtorpanás. Ha mondhatunk ilyet, az olimpiai bronz, valamint a hazai rendezésű vb-n szerzett ezüst után a legkevésbé fájdalmas időpontban és tornán maradt el a várakozástól a női válogatott.

A centergólok jelentették a különbséget

Gurisatti Gréta: Nem a legjobb formában érkeztünk az Európa-bajnokságra. Az első két napok kapott pofonból felálltunk, amiért büszke vagyok a csapatra. Négy újoncunk szerepel a tornán, nekik még szokni kell a légkört. Más videón kielemezni az ellenfelet és más a medencében megtapasztalni az erejét. Csalódás, hogy kikaptunk a spanyoloktól, de nem szabad kudarcként megélni az eredményt.

Leimeter Dóra: Három centergólt nem lehet kapni egy meccsen, eddig az egész Eb-n talán egy ilyet kaptunk. A másik probléma, hogy a félidőig nyolc kapura lövésünk volt, ami nagyon kevés. Az olimpiai elődöntőben mindenki lőtt a spanyolok ellen, most az ellentettje volt, nehéz megtalálni az arany középutat.

Parkes Rebecca: A legnagyobb különbség az emberelőnyös játék volt a kép csapat között, mi nagyon sok lehetőséget harcoltunk ki, de nem tudtunk élni vele. A védekezésünk egy ideig egészen jól működött, de három centerakciógólt lőttek a spanyolok, ami rengeteg, és nem találtuk meg az ellenszert. Nehéz lesz az ötödik helyért játszani, de el sem tudom képzelni, hogy ennél hátrébb végezzünk, úgyhogy összeszedjük magunkat, és megnyerjük a hátralévő két mérkőzést.

Borítókép: Hitetlenkedés (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.