Világbajnoki ezüst után korai búcsú az Európa-bajnokságtól + galéria

A fogadkozások, a többnapos célirányos felkészülés dacára a magyar női vízilabda-válogatott nem bírt a mumusával, 15-11-re kikapott Spanyolországtól a Splitben zajló Európa-bajnokság negyeddöntőjében. Az olimpiai bronz és az idei vb-ezüst után különösen fájó e kudarc, ami egyúttal rávilágít arra, hogy bár egyre erősebb, továbbra is sebezhető Bíró Attila együttese. A torna ezzel persze a magyar hölgyeknek sem ér véget, szerdán Franciaország ellen folytatják az 5–8. helyért.

Novák Miklós (Split)
2022. 09. 05. 20:04
null
20220905 SPLIT Magyarország Spanyolország vízilabda EB női válogatott Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvátország fennállása legnagyobb sikereként negyeddöntőt játszhatott az Európa-bajnokságon. A nők között, tegyük hozzá a félreértések elkerülése végett. Persze túl nagy köszönet nem volt benne, a házigazda a papírformának megfelelően simán 16-8-ra kikapott Olaszországtól. Igaz, még így is többre vitte, mint Szerbia, amelynek hölgyei csupán az ötödik helyen végeztek a B csoportban. Montenegró pedig itt sincs az Eb-n.

A férfiak között a nemzetközi elithez tartozó délszláv országok nem rajonganak a női vízilabdáért. Vagy a délszláv országok hölgyei nem rajonganak a pólóért? Nehéz kérdés.

– Horvátországban csak úgy két évtizede vízilabdáznak a hölgyek, csupán három női csapat van, a női vízilabda nem túl népszerű, nem mérhető a kosárlabdához, a röplabdához és a kézilabdához. Szép lassan azért javul a helyzet – mondta az érdeklődésemre Boris Jelevic, a kontinensviadalról tudósító egyik horvát újságíró.

– Dehogy három, hat! – helyesbített az olaszok elleni meccs után az egyik horvát játékos, Alexandra Ratkovic, ami önmagában árulkodó a horvát női póló helyzetéről. – Száz és kétszáz között van a női játékosok száma, lassan, de fejlődünk, ígérjük, évről évre jobbak leszünk.

Nos, a szurkolók kivárják az eredményeket, avagy, ahogy mondani szokás, a lábukkal szavaznak. A horvát férfiválogatott meccseire, még az előre borítékolható sima győzelmekre is rendre megtelik a torna helyszíne, a kilencezres Spaladium Aréna, a hölgyek negyeddöntőjén viszont úgy háromszázan árválkodtak a hatalmas csarnokban.

A horvát női póló gondjain túllépve, a magyar válogatott is családias hangulatban játszotta a spanyolok elleni negyeddöntőt, becslésként a háromszázas nézőszámmal ezúttal sem tévedünk nagyot.

Vályi elhozta a labdát, egyből fórt kaptunk, szépen megjárattuk, sajnos Parkes ziccerben Terrébe húzta a labdát. Pedig fontos lett volna a jó kezdés, különösen az önbizalom végett, mert nem nekünk állt a zászló. Az 5. percig kellett várni az első gólra, Leiton lövése épphogy átcsorgott a képzeletbeli gólvonalon, aztán kaptunk újabb vérszegény gólt, ami után fórból Horváth szépített. Aztán Ortiz jött kétszer is – egy életerős lövés, majd egy ejtés –, s így már az első negyed végére ijesztőre hízott a különbség (1-4).

A bírókra nem lehetett panasz, sorozatban kaptuk a fórokat, Szilágyi a hatodikat végre értékesítette, de rögtön ezután a spanyolok kettős előnyből visszaállították a háromgólos különbséget. Aztán Parkes villant egyet, Magyari Alda védett nagyokat, Szilágyi szabaddobásból ejtett gólt, 4-5-nél újra szoros lett a meccs. Sőt, Gurisatti, a csapat „teherautója” újabb fórból egyenlített. Csupán 3,6 másodpercen múlt, hogy nem döntetlenről kezdődött a második félidő, de Prats visszavette az előnyt a spanyoloknak (5-6).

A folytatásban sajnos újra elhúztak a spanyolok. Nem bírtunk Leitonnal, aki kétszer is centerből mattolta Magyarit, Ruiz lövése után először volt négy gól a különbség (6-10), ami megmaradt a harmadik negyed végére is (8-12). Az utolsó nyolc percben Leimeter majd a félpályáról szerzett gólja után még egyszer felcsillant a remény (10-12), de ettől nem rogytak meg a spanyolok. Visszaállították a négygólos különbséget, az utolsó percek már izgalommentesen peregtek le, végeredményben is négy góllal, 15-11-re kaptunk ki.

Az ismert gondok, Keszthelyi Rita és hiánya, Szilágyi Dorottya sérülése, Parkes Rebecca betegsége után kisebb csoda lett volna, ha legyőzzük a mumusnak számító spanyolokat.

Az olimpiai bronz és a világbajnoki ezüst után persze így is keserű pirula, hogy már a negyeddöntőben kiestünk. Az Európa-bajnokságok történetében csupán harmadszorra. Az 5–8. helyért Franciaországgal folytatjuk.

Nem lehet pihenni a babérokon egy pillanatra sem.

Női vízilabda Európa-bajnokság, negyeddöntők:
Spanyolország–Magyarország 15-11
Hollandia–Franciaország 22-3
Olaszország–Horvátország 16-8
Görögország–Izrael később.

Borítókép: Erősebbek voltak a spanyolok (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.