Pozitív tesztje ellenére rajthoz állt a hazai reménység

A tizenkilenc éves spanyol kerékpáros, Juan Ayuso pozitív koronavírustesztje ellenére rajthoz állt a Vuelta a Espana pénteki, tizenharmadik szakaszán, így nem változott az összetett élmezőnye.

Magyar Nemzet
2022. 09. 02. 17:41
77th Tour of Spain 2022 - Stage 12 Juan Ayuso Vuelta
Juan Ayuso UAE kerékpár Fotó: Getty Images/Tim de Waele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán két, addig top 10-es versenyzőnek is vissza kellett lépnie a spanyol kerékpáros-körversenytől pozitív koronavírusteszt miatt, hiába volt egyikük, Pavel Sivakov (INEOS Grenadiers) tünetmentes. Összesen már huszonhárom kerekes adta fel pozitív eredmény miatt az idei Vueltát, ezek után nem mindenki vette jó néven, hogy a pénteki, tizenharmadik szakaszon is ott volt a rajtnál a hazaiak tizenkilenc éves kerekese, az összetett ötödik helyén álló Juan Ayuso (UAE).

Pedig Ayusónak két antigéntesztje is pozitív eredményt hozott a legutóbbi szakasz óta.

– Nincs tünete, és a PCR-mintájának elemzése alapján nagyon alacsony annak a veszélye, hogy másokat megfertőzzön. A versenyszervezők és az UCI (Nemzetközi Kerékpáros Szövetség) orvosi képviselőivel közösen hoztuk meg a döntést – hangsúlyozta Ayusóék csapatorvosa, Adrian Rotunno.

Volt hasonló eset az idei Tour de France-on is, sőt Bob Jungels néhány nappal a pozitív tesztje után szakaszt is nyert a francia körversenyen.

Bár orvosok döntöttek Ayuso sorsáról, mégsem örült mindenki. A szakasz előtt az Eurosportnak adott nyilatkozatában az összetett éllovas, Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) arra emlékeztetett, hogy a Covid nem játék, a vírus miatt korábban kiszállt José Herrada (Cofidis) és a Vuelta-rajttól megfosztott Manuel Penalver (Burgos–BH) pedig a mezőnyön belül egyenlőtlenségekről panaszkodott.

– Egyetlen pozitív antigéntesztem volt, tünetmentes voltam. Mégis hazaküldtek néhány órával a verseny rajtja előtt, anélkül, hogy lehetőséget adtak volna PCR-tesztre, és megnézték volna, mennyire vagyok fertőző. Negyvennyolc órával később, az otthoni tesztem már negatív eredményt hozott – bosszankodott Penalver, aki életében először indulhatott volna háromhetes körversenyen.

Maga a szakasz már nem hozott sok eseményt, kategorizált hegyet nem tartalmazott az útvonal, viszont a sprint emelkedős volt. A zöld trikós Mads Pedersen (Trek–Segafredo) idei első szakaszgyőzelmével tovább növelte az előnyét a pontversenyben. Az összetettben nincs jelentős változás, továbbra is Evenepoel viselheti a piros trikót.

Vuelta a Espana, 13. szakasz, Ronda–Montilla (168 km)

1. Mads Pedersen (dán, Trek–Segafredo) 3:46:01 óra
2. Bryan Coquard (francia, Cofidis) azonos idővel
3. Pascal Ackermann (német, UAE) a. i.
4. Fred Wright (brit, Bahrain–Victorious) a. i.
5. Danny van Poppel (holland, BORA–hansgrohe) a. i.

Az összetett élmezőny

1. Remco Evenepoel (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 48:11:10 óra
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo–Visma) 2:41 perc hátrány
3. Enric Mas (spanyol, Movistar) 3:03 p h.
4. Carlos Rodríguez (spanyol, INEOS Grenadiers) 4:06 p h.
5. Juan Ayuso (spanyol, UAE) 4:53 p h. 

 

Borítókép: Juan Ayuso tesztje vitát okozott a kerékpárosok között (Fotó: Getty Images/Tim de Waele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.