A számok nem hazudnak, bár a Red Bull szerint mégis

A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) hétfőn közzétette vizsgálatának eredményét, amely a Formula–1-es csapatok 2021-es költségvetésére vonatkozott. Mint kiderült, a várakozásoknak megfelelően két csapat vétett a szabályok ellen, az egyik, a Red Bull azonban továbbra is tagadja, hogy így történt volna.

Magyar Nemzet
2022. 10. 11. 16:57
Formula One Grand Prix of Japan
epa10232158 Mexican Formula One driver Sergio Perez of Red Bull Racing drives on the pitlane ahead of the Formula One Grand Prix of Japan at the Suzuka International Racing Course, Suzuka, Japan, 09 October 2022. EPA/TORU HANAI / POOL Fotó: TORU HANAI / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szingapúri versenyhétvége idején kapott szárnyra a pletyka, hogy a Red Bull és az Aston Martin nem tartották be a nagyjából 147 millió dollárban meghatározott költséglimitet 2021-ben. Egyik csapat sem ismerte el, hogy így tett volna, ezért mindenki lélegzet visszafojtva várta a paddockban a Nemzetközi Automobil-szövetség vizsgálatának eredményét, hogy kiderüljön az igazság.

Ennek hétfőn jött el az ideje, és az FIA közleményéből kiderült, hogy a két istálló valóban ludas, az Aston Martin esetében azonban csak eljárásiszabály-sértésről volt szó. A Red Bull viszont a szövetség számításai szerint valóban túlköltekezett, sajtóhírek szerint 1-2 millió dollárral léphették túl a határvonalat a bikák, ami csak kis kihágásnak számít az FIA szerint.

Az Aston Martin a közösségi médiában egyelőre nem reagált az eredményekre, de a Red Bullnál továbbra is kitartanak korábbi állításuk mellett, vagyis hogy nem lépték túl a költséglimitet.

„Meglepetéssel és csalódottsággal értesültünk az FIA vizsgálatának eredményéről, amely szerint kicsivel többet költöttünk a megengedettnél, és ezzel megszegtük a pénzügyi szabályokat. A 2021-re vonatkozó beadványunk arról tanúskodott, hogy a költségsapka alatt maradtunk, ezért mi továbbra is ebben hiszünk, és figyelmesen átvizsgáljuk, miért jutott más eredményre az FIA” – írták az energiaitalosok a Twitteren. Hozzátették, természetesen tiszteletben tartják az FIA eljárását, ugyanakkor mérlegelni fogják a további lehetőségeiket.

 

Borítókép: Sergio Pérez kihajt a Red Bull garázsából (Fotó: EPA/Pool/Toru Hanai)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.