Mi lesz a Lipcsével a klubtulajdonos halála után?

Szombaton hunyt el Dietrich Mateschitz, a Red Bull energiaital-gyártó cég alapítója. A vállalat több sportágban is szereplő, köztük a labdarúgásban is, ezért az Origó egy sportközgazdász segítségével megvizsgálta, a tulajdonos halálával milyen sors vár a három magyar játékost alkalmazó RB Leipzigre.

Forrás: Origo.hu2022. 10. 23. 18:03
Dietrich Mateschitz
Dietrich Mateschitz Forrás: AFP/APA/ERWIN SCHERIAU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Rövid távon nem számítok semmilyen komoly változásra, de hosszú távon történhetnek olyan dolgok, amelyek alapjaiban rengetik meg a cég sportszponzorációs politikáját – mondta a portál kérdésére Dénes Ferenc sportközgazdász. – Azt mindenképpen érdemes leszögezni, hogy az osztrák Dietrich Mateschitz zseniális üzletember és stratéga volt. A halála után most az lesz a legnagyobb változás, hogy azokat a stratégiai döntéseket, amelyeket eddig ő hozott meg, valaki másnak kell meghoznia. És ez a valaki más egyáltalán nem biztos, hogy úgy gondolkodik, mint Dietrich Mateschitz. A szombaton meghalt alapító döntései közül nem volt mindegyik hibátlan, de összességében sokkal több volt a jó döntése, mint a rossz. A nagy kérdés most az, hogy ki az az ember a cégbirodalomban, aki Dietrich Mateschitz helyére lép? Van-e ilyen, hasonló képességekkel megáldott figura? Az én véleményem az, hogy nincs, mert ha lenne, akkor már ismernénk, kijött volna a fényre még Dietrich Mateschitz életében.

A sportközgazdász szerint a három magyar labdarúgót foglalkoztató RB Leipzignél is érezhető lesz majd a tulajdonos halála.

– Meg fogják szenvedni, ez egészen biztos, de ez a szenvedéstörténet nem ma, nem holnap és nem most fog elkezdődni. Azért azt szögezzük le, hogy Dietrich Mateschitz napi szinten egészen biztosan nem folyt bele a futballcsapat irányításába, de a stratégiai döntéseket ő hozta meg. Ez az ember imádta a sportot és a focit is. A kérdés az, hogy aki utána következik, ugyanúgy fogja-e imádni? – vetette fel a kérdést Dénes Ferenc.

A teljes cikket az Origó honlapján olvashatják.

 

Borítókép: Dietrich Mateschitz (Fotó: AFP/APA/Erwin Scheriau)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.