időjárás 6°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A vártnál nyögvenyelősebben, sőt szenvedve, de nyert a Veszprém

Magyar Nemzet
2022.11.24. 20:28 2022.11.25. 09:11
A vártnál nyögvenyelősebben, sőt szenvedve, de nyert a Veszprém

Kötelező győzelem. Veszprémben mindenki így készült az RK Zagreb elleni mérkőzésre a férfikézilabda Bajnokok Ligája hetedik fordulójában, ehhez képest a magyar sztárcsapat vért izzadt a sikerért. A horvátok csak az utolsó percekre törtek meg, így lett 32-28 a végeredmény. A Telekom Veszprém a csoportkör félidejében hat győzelemmel és egy döntetlennel vezeti az A jelű nyolcast.

Nyögvenyelősen indult. Hat perc alatt csupán két gól esett, igaz, azokat legalább a Veszprém szerezte. Aztán észhez tértek a zágrábiak is, s felváltva estek a gólok. 6-4-es hazai vezetésről váratlanul fordítottak a vendégek, ekkor gondolhattuk azt, hogy mégsem lesz ez olyan sima győzelem. Újítottak a veszprémiek, de sehogy sem ízlett nekik a Zagreb kemény és sok mozgásos védekezése, hiába kért időt Ilics mester, nem tudtak elhúzni. Szünetre még a kétgólos előnyt sem sikerült megtartani, mert Musa a dudaszó előtt betalált, így 16-15-tel vonultak pihenőre a csapatok.

Az első félidőben a Veszprémből csak a kapuban Cupara, továbbá a jobbszélső Marguc és a gólgyáros, a nyáron távozó Nenadics kézilabdázott az elvárt színvonalon.

Eleinte a második félidő sem hozott változást, majd tíz perc játék után zsinórban szerzett három góllal a Veszprém 5-2 után másodszor vezetett három góllal, 24-21-re, de erre válaszképpen jött három horvát gól, azaz kezdődött minden elölről, folytatódott a szenvedés. Szórványosan fütty hasított bele a Veszprém Aréna dermedt csendjébe.

Újabb rohammal a Veszprém négy góllal húzott el (29-25), de a Zagreb innen is visszakapaszkodott kettőre, sőt ha Cupara nem véd nagyot, egy gólra faraghatta volna a hátrányát. Grahovac – ismerjük be – túlzottan szigorú kiállítása aztán megtörte az RK Zagrebet, a Veszprém végeredményben 32-28-ra győzött, és félidőben vezeti az A csoport a Bajnokok Ligájában.

Veszprémi szíve van a kétszeres olimpiai bajnoknak

Nem játszott igazán jól a Veszprém, aminek az okára Momir Ilics vezetőedző a találkozó után mutatott rá: a csapatból többen is sérüléssel bajlódnak.

– Minden tiszteletem a Zágrábé, gratulálok a mai teljesítményükért. S gratulálok a szurkolóinknak is, hogy így köszöntötték Slavkot itt a csarnokban, ahogy Veszprémben üdvözlik, ahogy értékelik az egykori legendáikat, teljesen egyedülálló. Sok problémánk volt ma, kezdve a sérülésekkel, piros lappal. Nagy küzdelem volt, a Zágráb jó csapat, szoros lett a vége. A végén tudtunk nyerni, ezért gratulálok a játékosaimnak a küzdelemért, a harcért – értékelt Ilics.

A nyilatkozathoz rövid magyarázatot kell fűzni, az RK Zagreb régi-új edzője, a napokban kinevezett Slavko Goluza, a játékosként kétszeres olimpiai bajnok klasszis a 2003–04-es idényben Veszprémben játszott.

A viszont dicséret persze nem maradt el.

– Szeretnék gratulálni a veszprémi közönségnek a hangulathoz, amit a mérkőzés alatt teremtettek. Sok évvel ezelőtt én is tagja voltam ennek a csapatnak és megérintett, ahogy fogadtak. Nagyon jó mérkőzést játszottunk, ötven percig jól tartottuk magunkat, akkor a Veszprém védekezést váltott, mi viszont nem tudtunk válaszolni erre a lépésre. Két-három edzést tartottunk csak a csapattal, amióta itt vagyok, de azt gondolom, hogy ez az a játék, amit várok, és még csak keményebbek és jobbak leszünk. Azt még hadd mondjam el, hogy a szívem természetesen a Zágrábé, de egy kis része mindig a Veszprémért, és persze a barátom, Momir Ilic csapatáért dobog – mondta Goluza.
 

Bánhidi Bence: Sokkot kaptam

A Szeged szerdán magabiztosan, 36-27-re verte a szlovén Celjét. A magyar bajnok öt vereség mellett csupán a második győzelmét aratta, de valahogy mindenkinek az lehetett az érzése, hogy ez a siker többet jelent egy sima győzelemnél. Mindenekelőtt azért, mert hosszú kihagyás után visszatért, méghozzá kiváló formában, hat góllal a válogatott beálló, Bánhidi Bence, továbbá mintha a szegediek túljutottak volna a görcsön, hogy mi is lesz Juan Carlos Pastor sorsa. Azzal, hogy eldőlt, a spanyol tréner a nyáron távozik, a feszültség már nem terheli a csapatot.

– Az elején furcsa volt, három-négy perc után a testem kapott egy sokkot a szokatlan terheléstől, kapkodtam a levegőt. Aztán átestem a holtponton, működött a taktika, hogy kevesebbet voltam a pályán. A csapat is élvezte a játékot, végül jó meccs lett, fontos két pontot szereztünk – beszélt a visszatéréséről Bánhidi a Nemzeti Sportnak, majd azt is elárulta, hogyan értesült Pastor távozásáról.

– Egy konditermi edzés után jöttek be hozzánk, és jelentették be, hogy az idény végén távoznak, új edző váltja őket. Kicsit meglepett minket, még ha tény és való volt, hogy lehetett erre számítani, de nem tudtuk, hogyan dönt a klub. Azzal kell majd együtt dolgoznunk, aki érkezik a kispadra – mondta Bánhidi. A jövővel különösebben egyelőre nem akart foglalkozni, mert van feladat, jövő héten mindjárt visszavágó Celjében.

Borítókép: Hat góljával Nenadics volt a Veszprém legjobbja (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.