Az esély kicsi a világbajnokságra, de még még van miért számolgatni

A magyar férfiválogatott 83-69-re legyőzte Csehországot, és két körrel a világbajnoki selejtezők vége előtt még maradt némi esélye akár a továbbjutásra is. Igaz, nem sok, de a játékosok másokra hagyják a számolgatást, ők meg akarják nyerni a februárban következő két meccset is.

2022. 11. 15. 12:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, a magyar válogatott a harmadik negyedekben képes a legtöbbre. Így volt ez pénteken Szarajevóban és hétfőn Szombathelyen is, ám a végeredmény már nem lett ugyanaz. A bosnyákok elleni világbajnoki-selejtezőn a 26-10-re megnyert játékrész nem volt elegendő a győzelemhez, a csehekkel szemben viszont annyira hatásos volt a 31-10-es részsiker, hogy ezzel a csapat meg is nyerte a meccset.

Ivkovics Sztojan kicsit aggódhatott, ugyanis elárulta, most látta először a játékosokon, hogy lelkileg megroggyantotta őket a kudarc, és nagyon nyomott hangulatban utaztak haza Szarajevóból. A szövetségi kapitány legfontosabb feladata így a kosarasok felrázása volt, hogy elfeledtesse velük: olyan mérkőzésen veszítettek, amelyet megnyerhettek volna. El kellett érnie, hogy csak előre nézzenek. Eleinte úgy tűnt, nem járt sikerrel, mert a roppant tartalékos cseh válogatott nagyon jól tartotta magát, a magyar pedig a tudása alatt játszott, ám jött a már említett fergeteges harmadik negyed, és minden a helyére billent, végül 83-69-re nyert a csapata.

– Tényleg nagyon fájt a szarajevói vereség, jobbak vagyunk a bosnyákoknál, de muszáj volt másnaptól a hétfői meccsre összpontosítani – mondta a győzelmet követően Filipovity Márkó, aki mindkét mérkőzésen nagyszerű teljesítményt nyújtott, a Csehország elleni 15 pontjával a legeredményesebb magyar játékos lett. – Az első félidőben nem egészen úgy alakult a játék, ahogyan elterveztük, de a szünet után ritmust váltottunk, és minden jól alakult, a játék összes elemében felülmúltuk az ellenfelet. Sokat számított, hogy a szurkolók végig mögöttünk álltak.

Filipovity Márkó egyébként azért nem lehetett ott szeptemberben az Európa-bajnokságon, mert új klubja, a német Chemnitz csak úgy szerződtette, ha ott lehet a klubnál a felkészülés egésze alatt. Ivkovics Sztojan a játékos érdekeit nézve lemondott róla a kontinenstorna idejére, és most kiderült, nagyon jól tette. Az utóbbi egy év hányattatásai, azaz a balszerencsés spanyol és török kaland után a 26 éves magyar kosaras jó helyre került, színvonalas bajnokságban lett alapember, sokat játékpercet kap, remek formába lendült, ezzel meghatározó játékosa lett a válogatottnak is.

Filipovity
Filipovity Márkó alapembere lett a válogatottnak. Fotó: MKOSZ/Girgász Péter

Erre a sikerre a selejtezők szempontjából azért volt égető szükség, mert csak így maradhatott meg az esély arra, hogy a magyar válogatott elérhessen a világbajnoki részvételt jelentő harmadik helyre. Ez az esély sajnos csupán matematikai, olyan, szinte csodaszámba menő fordulatok kellenek hozzá, mint Montenegró veresége idegenben a bosnyákoktól és otthon a már kiesett csehektől, és persze nekünk feltétlenül győznünk kell Litvániában, majd zárásként itthon Bosznia-Hercegovina ellen. A franciák és a litvánok már biztosan ott lesznek a jövő nyári világbajnokságon, így már csak egy hely kiadó, de ha az nem jön össze, a negyedik pozíció is értékes lehet a következő selejtezők sorsolása előtt a kalapok kialakításánál.

A játékosok hozzáállását Váradi Benedek fogalmazta meg a legtalálóbban, aki azt mondta, hisznek benne, hogy összejöhet a vb-részvétel, de ők másokra hagyják a számolgatást, egyszerűen meg akarják nyerni a hátralévő két meccset.

A K csoport további hétfői eredményei: Montenegró–Litvánia 56-65, Franciaország–Bosznia-Hercegovina 92-56. A csoport állása: 1. Franciaország 18 pont (831-620), 2. Litvánia 18 (770-718), 3. Montenegró 16, 4. Bosznia-Hercegovina 15 (776-834), 5. Magyarország 15 (720-788), 6. Csehország 13

Borítókép: Váradi Benedek öt gólpasszt is adott a csehek ellen (Fotó: MKOSZ/Girgász Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.