Csodálatosan kezdtünk, de utána felébredt, és bedarált minket a címvédő

Álomszerűen kezdett, 3-0-ra vezetett a horvátok elleni mélyütésből éledező magyar válogatott a címvédő Norvégia ellen a női kézilabda Európa-bajnokságon. Golovin Vlagyimir csapata egy félidőn keresztül tartotta magát, de a szünet után már nem volt ellenfele a skandináv sztárcsapatnak. A 32-22-es papírforma vereséggel végérvényesen eldőlt, hogy a magyar válogatott nem visz magával pontot az Eb középdöntőjébe, ahol csütörtökön játszik először.

Szilágyi László (Ljubljana)
2022. 11. 08. 21:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A női kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában a címvédő Norvégia várt a magyar válogatottra. A kezdés előtt Thorir Hergeirsson, norvég kapitány sportszerűen nyilatkozott a horvátok ellen igen visszafogottan teljesítő magyarokról. A 2009 óta hivatalban levő szakember szerint a magyarok eddig nem azt nyújtották, amire képesek.

Ebben bízott Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya is a meccs előtt, Hornyák Dóra csapatkapitány az Eb eddigi meccsein tapasztalt görcsös játék okát nem találta. 

Norvégia a papírformát igazolva mindkét eddigi csoportmeccsén magabiztosan győzött, és a zárókör előtt bebiztosította a továbbjutását a középdöntőbe. Horvátország ellen 32-23-ra, Svájc ellen 38-21-re nyert. Azonban nem lehetett arra bazírozni, hogy a címvédő az utolsó – a számára már tét nélküli – meccset félvállról veszi. Egyebek mellett azért sem, mert ez nem jellemző a skandinávokra, és Hergeirsson összesen hét újoncot nevezett az Eb-re, akik nyilván bizonyítani akarnak.

A norvégok elleni meccs előtt volt egy szemernyi esély, hogy akár pontot vihet magával a magyar válogatott a középdöntőbe, Ehhez az kellett volna, hogy az eddig pont nélküli Svájc legyőzze Horvátországot. Pillanatokra felcsillant a remény a csodára, a meccs hajrájára a korábban négy góllal vezető horvátok nagyon kiengedtek, Svájc fordított, két góllal is vezetett, végül 26-26 lett. Ezzel eldőlt, hogy csak akkor visz magával pontot a magyar válogatott a középdöntőbe, ha nem kap ki a címvédő ellen. De a csapat eddigi teljesítményét látva, beértük egy tisztes helytállással. Többek között azért is, mert az elmúlt tíz évben csak egyszer, még 2014-ben sikerült legyőzni a norvégokat.

Golovin Vlagyimir ezúttal Janurik Kingát és Bordás Rékát nem nevezte a meccsre. A horvátok ellen kimaradt Szikora Melinda és Pásztor Noémi került be a csapatba.

A magyar válogatott kapujában Szikora kezdett, előttük a Lukács, Klujber, Tóvizi, Bordás, Vámos, Márton sor szerepelt. Támadásban Hornyák helyett Kuczora állt be. 

Vámos két góljával kezdett Golovin csapata, majd Kuczora egy norvég kézről bepattanó lövésével már 3-0 volt ide. Így még nem kezdett a magyar válogatott az Eb-n. Szikora pedig bemutatott egy bravúrt a kapuban. A norvég válogatott technikai hibái is kellettek a meggyőző magyar kezdéshez. Szűk hét perc után Ingstad szépített, majd Szikora megint jelentkezett egy védéssel. Márton és Klujber pedig egy-egy góllal. Aki azt mondta volna a meccs előtt, hogy tíz perc alatt két gólon tartjuk a címvédőt, azt elmegyógyintézetbe küldtük volna...

Klujber is önkívületben kezdte a meccset. Fotó: MTI

Gyors gólváltással indult a második tíz perc, Kuczora besuhintott egy felső léces bombát – ami nem ment be Svájc ellen, az most ült, vagy inkább vágódott. 6-3-as vezetés után kicsit elbizonytalanodott támadásban a magyar válogatott. A magas norvég védőfal ellen az egyéni akciók és a szélső befutások voltak hatékonyak, de nem sokáig. Irgalmatlan energia volt sok mozgással megbontani a védőfalat, ez többnyire sikerült is. 6-3-ról lett 6-6. Aztán két fradista, Klujber és Márton góljával megint elléptünk kettővel, sőt Lukács is szerzett egyet a szélről. A 3-0-s norvég roham után jött egy 3-0-s magyar roham. 

Solberg belejött a norvég kapuban:

Golovin keverte a lapokat, pihentette az alapcsapatát, érkezett Klivinyi, Kácsor, Albek és Pásztor. Támadásban fogyott a lendület, a norvég válogatott zsinórban szerzett három góllal megint utolérte a magyart. Ekkor kért időt a magyar kapitány. A vezetés megint megvolt, Lukács húzta ki a csávából a csapatot. Reistad egyenlített. Kuczora hetesgóljával megint mi vezettünk. Albek két perce után Mörk egyenlített. 

Oftedal nem nagyon tudott kibontakozni. Fotó: MTI

Majd a meccs során először, a 25. percben Larsen vezetést szerzett a Eb-címvédőnek. Márton azonnal egyenlített, és mivel elakadt a norvég támadás, a válogatott újra a vezetésért támadhatott, de Klujber lövését Solberg kirúgta oldalra. Ingstad megint a norvégoknak szerzett vezetést, majd jött Reistad, és a meccs során először kettővel vezetett Norvégia. És ez is maradt az eredmény a félidőben, 14-12. 

Solberg nyolc védése kellett a norvégok feltámadásához, Szikora csak három labdát fogott, ami jelentős különbség a norvég kollégájához képest. A magyar válogatott ezzel együtt az Eb-n látott eddigi legjobb félidejét mutatta. Ugyan ki számított arra, hogy a 25. percig Norvégia csak fut az eredmény után?

A második félidő Szikora egész pályás góljával kezdődött. Reistad bevágott egy nagyot hét méterről, majd Korsós ziccerét fogta Solberg. Mörk hetesével először volt három közte. Vámos egyéni akciójával csökkentette a különbséget. Nem sokáig, kezdett magára találni a norvég válogatott, a beállójuk, Ingstad ellen nem volt sikeres a védekezés. Támadásban továbbra is az egyéni villanásokban lehetett bízni, a magas fal ellen az átlövések nem is lehettek volna esélyeink. A szélről igen, de Solberg 12. védése – ezúttal Töpfnerrel szemben – megakadályozta a felzárkózást. A norvég válogatott tartotta a három-négy gólos előnyt. Sajnos elment a hajó, Ingstad tarthatatlan volt, Solberg pedig kivédte a szemünket.

Kácsor vetett véget a hosszas magyar gólcsendnek, ezzel lett 21-16. Golovin megpróbálkozhatott volna egy kapuscserével, amilyen jól kezdett Szikora, annyira veszítette el a fonalat a második félidőben. De a kapitány nem változtatott. Nem mintha ezen bármi is múlt volna, Norvégia szép lassan bedarálta a második félidő első negyedórájában csak négy gólt szerzett magyar válogatottat. Solberg mindent védett, a 27. percben lett tíz gól a különbség a két csapat között. Nem lett szép a vége.

A magyar válogatott az eddigi legjobb játékát mutatta az Európa-bajnokságon az első félidőben, kár, hogy a lendület csak harminc percig tartott. Tegyük hozzá, ez is sokkal több annál, mint amit a horvátok elleni meccs után várni lehetett a csapattól.

A vereséggel eldőlt, hogy a magyar válogatott nem visz magával pontot az Európa-bajnokság középdöntőjébe, ahol majd csütörtökön játssza az első mérkőzését.  

Női kézilabda Európa-bajnokság, A csoport, harmadik forduló: Norvégia–Magyarország 32-22 (14-12), Svájc–Horvátország 26-26. A csoport végeredménye: 1. Norvégia 6 pont, 2. Horvátország 3, 3. Magyarország 2, 4. Svájc 1.

Borítókép: Vámos szigorúan őrizte Nora Mörköt (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.