Három magyarnak is fizetett kétezer dollárt a nemzetközi szövetség

A Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) hivatalosan közzétette a 2022-es világranglisták végeredményét mindhárom szakágban. Magyar versenyző kötött- és szabadfogásban került be a legjobbak közé, egészen pontosan hárman – Lévai Zoltán, Lévai Tamás, Muszukajev Iszmail – súlycsoportjuk harmadik helyén végeztek. Ezáltal a dicsőségen túl 2000 dolláros pénzdíjjal is gazdagodtak. (A második helyezettek 3000, az elsők 5000 dollárt kaptak.)

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Birkózók Szövetsége2022. 11. 15. 16:12
null
Fotó: Kadir Caliskan / UWW
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lévai Zoltán (BHSE, kötöttfogás, 77 kg) a hazai rendezésű Európa-bajnokságon hetedik lett, ami 9400 pontot ért, nyári Matteo Pellicone-emlékversenyen szerzett aranyérmével 8000 pontot gyűjtött, míg a szeptemberi belgrádi világbajnoki ezüstérme 37 000 pontot hozott neki. Mindössze 600 ponttal, de lemaradt az idén világ- és Ázsia-bajnok kirgiz Akzsol Mahmudovval szemben, a ranglista élén pedig a török Yunus Emre Basar végzett.

Lévai Zoltán öccse, Lévai Tamás (BHSE, kötöttfogás, 82 kg) 2022-ben megszerezte első, majd rögtön a második felnőtt világversenyes érmét, hiszen előbb a budapesti Eb-n (11 500 pont), majd a belgrádi vb-n (31 000) lett bronzérmes, így 42 500 ponttal szintén a világranglista harmadik helyén zárt. Érdekesség, hogy szerzett egy bronzérmet is a római rangsorversenyen, azt azonban a 87 kilogrammosok között nyerte, így a világranglistás pontjaiba nem számít bele. Egyébként a jövőjét 87 kilóban tervezi, hiszen ez az olimpiai súlycsoport, s neki az a célja, hogy kijusson a 2024-es párizsi ötkarikás játékokra.

Muszukajev Iszmail (FTC, szabadfogás, 65 kg) a Lévai fivérekhez hasonlóan a világranglistás dobogó alsó fokán végzett. Mindezt annak köszönhette, hogy tavasszal fantasztikus teljesítménnyel megnyerte a budapesti Európa-bajnokságot, majd ősszel a belgrádi világbajnokságon megszerezte pályafutása második világbajnoki bronzérmét is. A két medállal összesen 44 000 pontot ért el és mindössze 200 egységgel maradt alul a második indiai Bajranggal szemben.

A Nemzetközi Birkózószövetség legfőbb döntéshozó testülete, a büró úgy döntött, hogy 2022-es után a 2023-as, már olimpiai kvalifikációs világbajnokságra is Belgrádban kerüljön sor. Magyarországnak, a Magyar Birkózók Szövetségének (MBSZ) is szándékában állt a rendezési jog megszerzése, de kormánygarancia hiányában végül nem került sor a hivatalos pályázat beadására. Így három kandidálás érkezett, s a török, az azeri és a szerb közül végül utóbbira szavazott a büró többsége. Eredetileg az oroszországi Krasznojarszk lett volna a házigazda, de az ukrajnai háború miatt elvesztette a lehetőséget, ezért új helyszínt kellett keresni. Mint ismert, az idei belgrádi vb-n a magyar válogatott egy ezüst- és három bronzérmet, valamint két ötödik helyet szerzett.

Borítókép: Lévai Tamás jövőre a 87 kilogrammban versenyez (Forrás: MBSZ/UWW)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.