Klopp üzent a kritikusoknak: Még nem jött el a ti időtök

A Liverpoolt kedd este négyszázadik alkalommal irányító Jürgen Klopp szerint az idény e korai szakaszában még nem jött el az ideje, hogy ítéletet mondjanak a játékosai teljesítményéről. A német szakember hozzátette, egy vezetőedzőnek a nehéz időkben is ki kell tartania.

Magyar Nemzet
2022. 11. 01. 10:17
Jürgen Klopp Liverpool
Jürgen Klopp Liverpool Fotó: Peter Powell Forrás: EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Liverpool kedd este (21.00, tv: M4 Sport) a Napolit látja vendégül a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában, de a mérkőzésen egyik csapatnak sincs már igazán miért hajtania, hiszen mindkét gárda továbbjutott a kieséses szakaszba, és ha az angolok nem ütik ki az ellenfelüket, akkor az olaszok nyerik az A csoportot.

A nagyarányú győzelemnek kevés az esélye, tekintve, hogy a Liverpoolnak a Klopp-éra alatt nemigen ízlik a Napoli játéka. Egy 2018-as barátságos mérkőzésen ugyan 5-0-ra nyertek a Vörösök, de azóta hat találkozón mindössze egy győzelmet, egy döntetlent és négy vereséget tudtak felmutatni. A csoportkör első fordulójában is simán, 4-1-re nyertek a nápolyiak, a német szakember regnálása óta ezt a meccset értékelte a legrosszabbnak.

 

Az angol gárda azóta kicsit összekapta magát, a BL-ben fontos sikereket ért el, a Premier League-ben viszont hullámzó a teljesítménye, tizenkét forduló alatt csak négyszer győztek. Az idény harmadához közeledve sosem állt még ilyen rosszul a Liverpool a PL-ben, mióta Klopp a menedzser, a korábban a mélypontnak számító 2017/18-as szezonban hattal több pontjuk volt ebben az időszakban, mint most. Az éllovas Arsenallal szemben tizenöt, a BL-indulást jelentő negyedik helyezett Newcastle-höz képest pedig nyolc pont a lemaradásuk.

– Nem tudjuk gyorsan megoldani a gondjainkat, de nem adjuk fel a harcot – ígérte az 55 éves edző a hétfői sajtótájékoztatóján. 

– Az emberek rám néznek, és azt mondják, hogy fáradtnak tűnök, pedig ez nem így van. Nem kereshetek ebben kibúvót. Az én munkám nemcsak abból áll, hogy a szép időkben vezessem a csapatot, amikor trófeákat kapunk. Akkor kell igazán ott lennem, amikor nagyon nehéz időszakon megyünk keresztül. Éppen ezért megteszek mindent, ami tőlem telik.

Az alapembereknek évek óta ugyanazok a játékosok számítanak, és már Mohamed Szalah, Roberto Firmino, Thiago Alcantara, Joel Matip és a csapatkapitány is harminc év fölött járnak. Így a Liverpool kezdőcsapatának átlagéletkora az egyik legmagasabb az angol élvonal mezőnyében. Éppen ezért több kritika is érte Kloppot és a klub tulajdonosait, hogy nem helyeznek nagyobb hangsúlyt a fiatalításra. A német szakember szerint ugyanakkor az együttest sújtó sérüléshullámot tekintve korai még ítéletet mondani a Vörösök szezonjáról, meg kellene várni vele annak lezárultát.

– Azt hiszem, hogy a bíráskodásnak az idény későbbi szakaszában, esetleg a végén kellene megtörténnie. Ha azt mondják, hogy ebben a keretben vagy edzőben már nincs több, az szerintem egyáltalán nem fair, mivel rengeteg futballistánk hiányzott végig. Elsősorban a támadósorban akadnak problémáink, kiváló játékosaink közül többen nem bevethetőek, ami nem segít a helyzetünkön. Szóval rendben van és érthető is, hogy felteszik ezeket a kérdéseket, de válaszokat csak később fogunk majd adni – magyarázta a menedzser.

Kedd este egyébként Klopp dupla jubileumot ünnepel. Edzőként századik Bajnokok Ligája-mérkőzésére készül, emellett 400. alkalommal lép pályára irányítása alatt a Liverpool. Korábban mindössze Tom Watson, Bill Shankly és Bob Paisley jutott el eddig a mérföldkőig a klubnál.

– Rengeteget jelent ez nekem – fogalmazott Klopp a klub honlapján. – Sajnos a 397. és a 399. meccset (a Nottingham Forest és a Leeds ellen – a szerk.) elveszítettük, ami az igazat megvallva rettenetes érzés. De a teljes képet nézve nem számítok rá, hogy a Liverpool következő húsz edzője eléri ezt a számot. Még ha a mostani időszak nehéz is, igazán különleges, amit elértünk az évek alatt. Viszont a múltnál sokkal jobban érdekel a következő, kétszáz, háromszáz meccs, négyszázig már talán nem jutunk el. Majd ha azokon a mérkőzéseken is túl leszek, akkor beszélhetünk. Egyelőre köszönettel tartozom mindenkinek, ez egy óriási szám, és büszke vagyok rá – tette hozzá.

 

Borítókép: Jürgen Klopp vezetőedző a tanítványaival a háttérben (Fotó: EPA/Peter Powell)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.