„Cristiano Ronaldo méltóságot tanulhatna az emberi Marokkótól”

Kemény kritikával illette a Liverpool korábbi BL-győztes középpályása, Dietmar Hamann Cristiano Ronaldót. Ugyan a portugál sztár már nincs is ott a katari vb-n, a marokkói játékosok Franciaország elleni vesztes elődöntő utáni viselkedéséről a németnek eszébe jutott Ronaldo.

Magyar Nemzet
2022. 12. 15. 8:27
Doha, 2022. december 10. A portugál Cristiano Ronaldo egy kihagyott gólhelyzet után a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntõjében játszott Marokkó-Portugália mérkõzésen a dohai at-Tumama Stadionban 2022. december 10-én. Portugália 1-0-ra kikapott. MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Úgy gondolom, hogy Marokkó visszaadta az emberi oldalát a világbajnokságnak – idézte a Daily Mail Dietmar Hamann szavait. – A szupersztárokról, a top játékosokról, a legjobban keresőkről beszél a világ, miközben ha az egyik legnagyobb játékosra gondolunk, aki már kiesett a vb-ről, még gratulálni sem volt képes a vereség után. Marokkó megnyerte azt a meccset, amellyel történelmet írt, és Ronaldónak nem volt méltósága ahhoz, hogy gratuláljon ehhez. Most nézzük meg ezzel szemben a marokkóiakat, akik kezet ráznak a franciákkal. Méltóságot és nagylelkűséget mutatnak a vereség után. Gyönyörű.

Mint ismert, Marokkó a negyeddöntőben 1-0-ra legyőzte Portugáliát, és ezzel első afrikai országként jutott be a legjobb négy közé a vb-k történetében. Cristiano Ronaldo a lefújás után egyből az öltözőbe vonult, miközben a könnyeivel küszködött, hiszen 37 évesen az utolsó esélye szállt el a világbajnoki cím megszerzésére.

Igazságtalan bírálat?

Némiképpen igazságtalannak tűnik Hamann ítélete, hiszen Ronaldo és a marokkói játékosok teljesen más helyzetben voltak a vereség után. Előbbi elvesztette a reményt egy nagy célja teljesítésére, utóbbiak pedig a franciák elleni elődöntős vereséggel együtt is karrierjük és hazájuk legnagyobb sikerét érték el. Teljesen más a vereség íze a két különböző lelkiállapotban.

Ettől függetlenül abban tényleg igaza van Hamannak, hogy Marokkó üde színfoltja volt a vb-nek. Nem feltétlenül a sokak szemét szúró, védekezésen alapuló reaktív futballal, hanem a valóban emberi gesztusaikkal. Például azzal, hogy a játékosaik az édesanyjukkal ünnepelték a sikereket a mérkőzések után. Itt például Achraf Hakimi tett így:

Marokkó mindenképpen éremmel térne haza

Ronaldo idő közben már edzésbe is állt, méghozzá a Real Madrid edzőközpontjában. Marokkó pedig a horvátok elleni szombati bronzmeccsre készülhet Katarban. 

– Nehéz lesz felállni ebből a vereségből – mondta a marokkói szövetségi kapitány, Valid Regragui az elveszített elődöntő után. – A bronzmeccsen több olyan játékosnak is lehetőséget adok, akik eddig kevesebbet szerepeltek, de ez nem változtat azon, hogy mindenképp szeretnénk éremmel hazatérni. A legfontosabb, hogy pozitív képet alakítottunk ki a marokkói válogatottról, bizonyítottuk, hogy igenis létezik a futball ebben az országban, és az egész világ láthatta, milyen hangulatot teremtettek a szurkolóink a stadionban.

Regragui bánatára nem csak pozitív kép terjedt el a marokkóiakról a vb alatt, ugyanis szerte Európában rendzavarások törtek ki miattuk, az elődöntő alatt Montpellier-ben a marokkóiak összecsaptak a francia drukkerekkel, és egy fiatal férfi meg is halt. Szerencsére Budapesten szervezett körülmények között és békésen szurkolnak a hazánkban élő marokkóiak, akikkel együtt tekintettük meg a franciák elleni elődöntőt.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Cristiano Ronaldo zokogva veszi tudomásul a kiesést Marokkó ellen a vb-n (Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.