Kylian Mbappé olajat öntött az argentin tűzre

Vasárnap délután kiderül, hogy Argentína vagy Franciaország válogatottja ül-e fel harmadik alkalommal a futballvilág trónjára, és az is eldől, Lionel Messi az utolsó hiányzó trófeáját is megnyeri-e. Ha a hétszeres aranylabdásnak nem teljesül az álma, egy nála jóval kevésbé ismert labdarúgó, Marcus Thuram írhat történelmet.

Magyar Nemzet
2022. 12. 18. 8:35
Kylian Mbappé
France's forward Kylian Mbappe attends a training session at the Al Sadd SC training centre in Doha on December 16, 2022, during the Qatar 2022 World Cup football tournament. (Photo by FRANCK FIFE / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Holnap este Argentína vagy Franciaország válogatottja megkapja a harmadik csillagot a mezére. A katari világbajnokság döntőjében szereplő mindkét válogatott két-két címet szerzett eddig. A dél-amerikaiak hosszú várakozásnak vetnének véget a győzelemmel, mert Diego Maradona vezetésével koronázták meg őket utoljára, méghozzá 1986-ban. A franciáknak jóval frissebbek az élményeik a sikerről, hiszen ők nyertek legutóbb is. 

A címvédés ugyanakkor bravúrnak számít a vb-k történetében, hiszen hatvan éve nem volt már rá példa, és egyébként is eddig csak két nemzet volt képes erre: Olaszország 1934 után 1938-ban, Brazília 1958 után 1962-ben ismételt. 

Argentínát 1986 után egy újabb korszakos zseni, vezetheti a trónra, akinek már csak a legfontosabb trófea hiányzika gyűjteményéből. Ha minden a tervei szerint alakul, akkor holnap erre is ráteheti a kezét. Pedig a hétszeres aranylabdás futballista álmai már majdnem a csoportkörben összetörtek. Az argentinok egy meglepő, Szaúd-Arábia elleni vereséggel kezdték a katari világbajnokságot, és a csoportkörből való továbbjutásuk is veszélyben forgott. A kieséses szakaszban aztán egyre jobban belelendültek, és a horvátok elleni elődöntőt már parádés teljesítménnyel, 3-0-ra nyerték. 

– Nagyon boldog vagyok, hogy a világbajnokságokon írt történetem egy döntővel ér véget – nyilatkozta a 35 éves Messi. – A következő torna nagyon sokára lesz, nem hiszem, hogy részt tudnék még venni rajta. A mostani vb-n rengeteg érzelmes pillanatot éltem át, mert láttam, hogy az argentinok mennyire élvezték az utunkat. A legjobbunkat fogjuk nyújtani, ahogy eddig mindig is tettük. Remélhetőleg most tényleg megtörténik a csoda, és világbajnokok leszünk.

Természetesen Messi társai is jól tudják, hogy a csapatkapitánynak ez lesz az utolsó lehetősége a vb-cím elhódítására. De nemcsak ez motiválja őket, hanem az ellenfél sztárjátékosának, Kylian Mbappénak egy korábbi nyilatkozata is olaj volt a tűzre. A francia támadó úgy vélekedett, hogy a dél-amerikai csapatok hátrányban vannak az európaiakhoz képest, mivel a konkurencia nem annyira erős, mint az öreg kontinensen. 

– Argentínának és Brazíliának nem kell túlságosan erős ellenfelekkel megvívnia, hogy kijusson a vb-re. A labdarúgás még nem tart ott, ahol Európában. Ez meglátszott a legutóbbi világbajnokságokon is – mutatott rá Mbappé.

Didier Deschamps-nak természetesen minden vágya, hogy Mbappét igazolja. A csapat összeállítása ugyanakkor fejtörést okozhat a francia szövetségi kapitánynak, mert nem elég, hogy több kulcsembere sérülés miatt kihagyta vb-t, a döntő előtti egyik utolsó edzésen Aurélien Tchouaméni és Théo Hernández sem volt ott, de Kingsley Coman és a védők közül illetve Ibrahima Konaté is betegeskedett az elmúlt napokban. A Marokkó elleni, 2-0-ra megnyert elődöntőt hasonló problémák miatt kihagyó Adrien Rabiot és Dayot Upamecano viszont már jobban van.

Deschamps Messi tündérmeséjének beteljesülése helyett annak örülne, ha az ő egyik tanítványának, Marcus Thuramnek lenne történelmi estéje. Amennyiben Marcus vasárnap vb-címet nyer, édesapja, Lilian példáját követné, aki az 1998-ban győztes francia válogatott tagja volt. Ha ez a forgatókönyv megvalósul, ők lehetnek az első apa-fiú duó a futballtörténelemben, akik egyaránt világbajnoknak mondhatják magukat – Messi legnagyobb bánatára.

Labdarúgó-világbajnokság, döntő: Argentína–Franciaország vasárnap 16.00 (tv: M4 Sport)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: a francia válogatott edzésén (Fotó: AFP/Franck Fife)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.