időjárás -4°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Megdönthetetlen gólcsúcsokat állítottak fel a magyar labdarúgók Elchében + videó

Juhász Attila
2022.12.04. 07:50
Megdönthetetlen gólcsúcsokat állítottak fel a magyar labdarúgók Elchében + videó

A Magyar Nemzet az idei katari vb nyitányának napjától, egészen a döntőig, mindennap felidéz egyet a labdarúgó-világbajnokságok immár kilencven éve íródó történelmének néha kacagtató, néha meghökkentő és néha bizony tragikus pillanatai közül. Az 1982-es Magyarország–El Salvador mérkőzés mindannyiunk számára igazán szép emlék.

1982-ben, a sorrendben XII. labdarúgó-világbajnokságon, Spanyolországban a magyar válogatott két, minden bizonnyal sokáig – akár örökké – megdönthetetlen rekordot is felállított.

Már az akkori első, El Salvador elleni csoportmeccsünket megelőzően is mi tartottuk a vb-történelem legnagyobb különbségű győzelmének rekordját, tekintettel arra, hogy Puskásék ugyebár 1954-ben 9-0-ra győzték le a Koreai Köztársaság nemzeti tizenegyét.

Ezt a rekordot döntötte meg a napokban elhunyt legendás kapitány, Mészöly Kálmán által irányított és többek között Nyilasi, Fazekas, Törőcsik által fémjelzett magyar válogatott, amely 10-1-re győzte le a CONCACAF zónából érkező együttest. A mai napig ez az egyetlen olyan világbajnoki meccs, amelyen két számjegyű eredmény született.

Elhunyt Mészöly Kálmán

Játékosként 61-szer lépett pályára a magyar válogatottban, melyet edzőként összesen ugyancsak 61 mérkőzésen irányított.

És ha ez még nem volna elég, ezen az elchei meccsen még egy vb-rekordot is felállítottak a mieink.

A csereként az 55. percben pályára lépő Kiss László a 69. és 76. perc között, vagyis mindössze hét perc alatt három gólt ért el. Mai napig ez a leggyorsabb mesterhármas a világbajnokságok történetében, illetve Kiss Laci az egyetlen játékos, aki csereként tudott mesterhármast elérni egy világbajnoki mérkőzésen.

Azt viszont sajnálhattuk ezen a négy évtizeddel ezelőtti vb-n, hogy a sporttörténelmi rekordok dacára a csoportból való továbbjutás nem jött össze a magyar válogatottnak.

Az Argentína elleni 4-1-es vereséget követően a belgák elleni 1-1 ehhez kevésnek bizonyult.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Az elchei szervezők nem voltak felkészülve a két számjegyű eredményre (Forrás: Nemzeti Sport)

Világbajnoki leg, leg, leg

Egy felejthetetlen fejes, ami a franciák világbajnoki címébe került + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.