A svédek elleni pofon pozitívuma: a kulcsjátékosoknak jutott pihenőidő

A magyar válogatott negyven perc tisztességes játék után a hajrában teljesen összeroppant a házigazda Svédország ellen a férfikézilabda-vb középdöntőjében. Chema Rodríguez igyekezett rotálni a csapatot, Bánhidi Bence meccs végi nyilatkozata akár jót is jelenthet a pénteki Brazília elleni meccs előtt: a szegedi klasszisból nem vett ki sokat a házigazda elleni mérkőzés.

Szilágyi László (Göteborg)
2023. 01. 19. 6:20
LIGETVÁRI Patrik; SZITA Zoltán; BÁNHIDI Bence; BODÓ Richárd; ROSTA Miklós
Göteborg, 2023. január 18. Ligetvári Patrik, Bánhidi Bence, Bodó Richárd, Szita Zoltán és Rosta Miklós (b-j) a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntõjének elsõ fordulójában játszott Magyarország - Svédország mérkõzés végén a göteborgi Scandinavium Arénában 2023. január 18-án. A magyar válogatott 37-28-ra kikapott Svédországtól. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd válogatott végül kilenc góllal bizonyult jobbnak a magyar férfikézilabda-válogatottnál a világbajnokság középdöntőjének első fordulójában. A hangsúly a végül szón van: a szövetségi kapitány és a csapat világklasszis beállója, egyetértett a mérkőzés után: lehetett volna szorosabb is a vége, a 37-28-as végeredményből kiindulva nehéz nem azt gondolni, hogy vérengzés volt a pályán. 

Pedig volt olyan periódus, nem is egyszer, amikor felzárkózhatott volna akár két gólra a magyar válogatott, de nem tudott élni az eséllyel. A végén Miller Roland és Székely Márton is teljesen kiszolgáltatott helyzetben találta magát a svéd lerohanásokkal szemben, és az sem segített, hogy nyolc percen keresztül gólképtelen volt a magyar válogatott, az pedig pláne nem, hogy Chema Rodríguez szövetségi kapitány a rendelkezésére álló három időkérésből csak egyet használt ki.

Bánhidi Bence a meccs után elhessegette azt a gondolatot, hogy nem a svédek elleni meccset kellett volna megnyerni a kitűzött cél, az első nyolcba kerülés elérése érdekében. – Ugyan már, sportolók vagyunk, minden meccset meg akarunk nyerni, amelyen pályára lépünk. Svédország ellen is megvolt az esélyünk a felzárkózásra, de hibáztunk, és utána elindultunk lefelé a lejtőn. Sok lerohanásgólt kaptunk, ezért lett ilyen jelentős, kilencgólos különbség a végére – mondta a magyar válogatott egyik legjobbja.

A szegedi beálló reagált arra a felvetésre, hogy a kapitány által kiporciózott játékpercek egyenletesen oszlottak el a csapaton belül, és ez a döntés a következő két sorsdöntő mérkőzésre való felkészülés jegyében születhetett. – Mindig az adott mérkőzésen dől el, hogy mennyi játékidő jut egy-egy embernek. Én nem érzem magam annyira fáradtnak – mondta a beálló a meccs után. Bánhidi hangsúlyozta, el sem tudja képzelni, hogy azért alakult ki a svédek ellen a kilencgólos különbség, mert a játékosok tudatában voltak a számukra kedvező fejleményeknek, ismerték a Portugália–Brazília meccs végeredményét. – Én nem hinném, hogy ez is közrejátszott a nagy gólkülönbségű vereségünkben. Ezzel együtt tudjuk, hogy pénteken lesz a kulcsmeccs, láttuk a brazil válogatottat, amely sokkal erősebb, mint két éve, amikor legutóbb játszottunk ellenük. Hozzáteszem,a  Zöld-foki szigetek is minőséget képvisel, a legjobb játékosai portugál élcsapatokban játszanak. Nem lesz könnyű ellenük, de a vb ezen szakaszában már nincsenek könnyű ellenfelek. Mindenesetre haladjunk sorban, előbb sikerrel legyünk túl a Brazília elleni meccsen – mondta a szegediek klasszis játékosa, aki három góllal segítette a válogatottat.

A magyar válogatott pénteken Brazília (tv: 18.00, M4 Sport), vasárnap a Zöld-foki szigetek (tv: 15.30, M4 Sport) ellen játszik a világbajnokság középdöntőjében. A csoportjában az ötödik helyen álló csapat akkor léphet előre a legjobb nyolc közé kerülést garantáló második helyre, ha legyőzi a soron következő két ellenfelét, miközben Svédország nem veszít pontot Izland és Portugália ellen.

A csoport állása: 1. Svédország 6 pont, 2. Izland 4, 3. Portugália 3 (81-78), 4. Brazília 3 (76-82), 5. Magyarország 2, 6. Zöld-foki szigetek 0.

Borítókép: nem rossz hír, ha a játékosoknak maradt erejük a két kulcsmeccsre (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.